Владислав Горанов Финансовият министър Владислав Горанов е против държавата да

...
Владислав Горанов Финансовият министър Владислав Горанов е против държавата да
Коментари Харесай

Горанов е против държавата да купува активите на ЧЕЗ


Владислав Горанов

Финансовият министър Владислав Горанов е срещу страната да купува активите на ЧЕЗ в България, само че ще се съобрази с общото решение на държавното управление. Това стана ясно от негово изказване в неделя пред бТВ.

" Продължавам да считам, че няма потребност от сходна договорка (държавата да купува активите на ЧЕЗ в България, б. р.), само че сме подготвени да влезем и в сходна договорка, в случай че това ще подсигурява спокойствието на битовите клиенти ", съобщи Горанов във връзка абсурда към договорката за ЧЕЗ и последното решение страната да се намеси в нея.

Финансовият министър обаче даде ясно да се разбере, че ще се подчини на общото решение.

" Това е мярка, без която може да се мине, тъй като страната има задоволително контролни механизми, само че ще се подчиня на общото решение ", сподели Горанов.

Финансовият министър призна, че има несъгласие сред кардиналната позиция на ГЕРБ и на премиера Бойко Борисов, че страната е неприятен притежател, и решението страната да изплаща назад електроразпределителното сдружение. Още повече че точно през ГЕРБ през 2012 година раздържави през борсата 33% от ЕРП-ата.

" Виждате какъв брой е неуместно, само че дебатът се организира по метод, по който се изискваше от страна на държавното управление да покажем цялата си увереност, че снабдяването на хората с електричество не е подложено под никакъв риск ", уточни Горанов.

Именно със смута, който е основан измежду хората, че могат да имат проблеми с тока или някой да им надписва сметките, финансовият министър изясни преобръщането в позицията на кабинета, който първо твърдеше, че договорката не го касае.

" Истерията, която се постанова от опозицията, ме кара да мисля, че една партия от опозицията разполага с информация, която не е известна на държавното управление. Високият звук приказва, че има някой сърдит и некласиран от чехите ", разяснява Горанов.

Финансовият министър акцентира, че притежателят на " Инерком” Гинка Върбакова не отива в Чехия да договаря от името на страната, а задачата й е да изиска от чехите още веднъж да отворят контракта, с цел да може страната да се намеси. Чешката компания ЧЕЗ може да се съгласи, само че може и да откаже, уточни Горанов.

По думите му, в случай че въпреки всичко се стигне до позитивно решение от страна на чехите, страната може непосредствено да влезе в договорката, като купи компанията на Гинка Върбакова " Инерком” или част от нея. Другият вид е да стартира директни договаряния с ЧЕЗ, в случай че сдружението се съгласи на това.

По отношение на цената на договорката – 320 млн. евро, за която разузнаването твърди, че е мощно надценена, Горанов изясни, че цената на активите за страната ще е тази, която двете страни към този момент са постигнали, в случай че не се стигне до нови договаряния.

Владислав Горанов подсети, че ЧЕЗ води арбитражно дело против българската страна за десетки милиони и в тази връзка договарянията сред компанията и българската страна ще са сложни.

Финансовият министър отхвърли да е отправял закани към шефът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев. Той е схванал от шефа на ВМА, че Плочев е изписан от болничното заведение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР