Владимир Владков Сървъри, базирани на новите мощни чипове Intel Xeon

...
Владимир Владков Сървъри, базирани на новите мощни чипове Intel Xeon
Коментари Харесай

ADSYS: Сървърните чипове на Intel и AMD са качествен скок


Владимир Владков

Сървъри, основани на новите мощни чипове Intel Xeon Scalable Processor и AMD EPYC, подготвени сървърни решения на Supermicro и системи за предпазване на данни от Infortrend Technology и Synology показа пред сътрудниците си ADSYS. От 20 година компанията предлага на клиентите и сътрудници си цялостни решения, работещи устойчиво и основани на върхови технологии, съобщи Николай Вачев, шеф на ADSYS. Българската компания създава и предлага и лични сървъри под марката AIS, само че също така RAID контролери на Broadcom (познати до 2014 година под марката LSI) и Areca, твърди дискове и дискови системи на HGST, дънни платки и barebone системи на ASRockRack, артикули на Tiger Technology, решения за мрежова сигурност на Barracuda Networks, шасита за вграждане в долап на Genesysgroup, с които ADSYS работи повече от 15 година, захранващи блокове на Seasonic и други

 Николай Вачев, шеф на ADSYS. Снимка: Владимир Владков

Николай Вачев, шеф на ADSYS. Снимка: Владимир Владков

Новите сървърни процесори Intel Xeon Scalable

съставляват качествена нова стъпка в сървърната технология, съобщи Владимир Каравелов, механически шеф на ADSYS. Те обезпечават 1,65 пъти по-голяма продуктивност от досегашните семейства Xeon, неведнъж по-добра сигурност и по-лесно сервизиране при отпадане на цялостен физически сървър. „ По-голямата продуктивност се дължи и на новия набор от указания AVX-512, който обезпечава до 4,83 Gflops/W в процесор. Тези указания могат да се употребяват за редица изчислителни задания, както и за разнообразни типове видеобработка. Все още чакаме софтуерни приложения, които да ги употребяват пълноценно”, добави той.

 ир Каравелов, механически шеф на ADSYS, показа новите благоприятни условия на сървърните процесори Intel Xeon Scalable

Владимир Каравелов, механически шеф на ADSYS, показа новите благоприятни условия на сървърните процесори Intel Xeon Scalable. Снимка: Владимир Владков

Новата интерконект технология Omni Path е вградена в процесора и обезпечава свързване на сървърите, като дава опция за създаване на клъстери по нов метод с доста огромна скорост на продан сред сървърите. Според мен, Infiniband ще отмре поради Omni Path “, добави Каравелов.

Една от огромните промени при чиповете е новата архитектура mesh, при която всички ядра са свързани с по няколко пътеки, а не в един или два пръстена като при по-старото потомство. „ В процесора е вградено съвсем всичко, малко от функционалностите остават в чипсета, изясни Каравелов. - Има съществено повишаване на продуктивността при криптиращи интервенции, което се реализира посредством вградени функционалности в чипсета. UPI е новата шина сред процесорите, употребяваща нов протокол, като тя заменя досегашната QPI. Паметта е 6-канална, а не както до момента 4-канална. В новите процесори Xeon Scalable има по две или три UPI връзки, което усилва доста продуктивността на цялата система”, добави той. Целият сървърен пазар се насочил към SSD дискове, изключително моделите, употребяващи технология NVMe.

Виртуализация и сигурност

Новите Intel Xeon Scalable се оферират в 4 линии (бронзова, сребърна, златна и платинена), като всички чипове имат по 48 PCIe пътеки. Технологията Hyper-Threading е налична в моделите, започващи от сребърната линия, която заменя настоящето потомство Xeon за двупроцесорни машини. Златната и платинената линия са в различен ценови клас, само че и оферират доста огромна изчислителна мощност и редица нови функционалности.

По отношение на виртуализацията в чиповете са вградени две напълно нови технологии - TSC (Timestamp counter scaling) и MBE (Mode based execution control), като посредством втората хипервайзорът следи доста по-добре за злотворен код или за опити са навлизане във виртуалната среда. „ В новите чипове има до 4,2 пъти повече виртуални машини на процесор, т.е. броят на обслужваните сървъри ще е по-малък, а броят на виртуалните машини ще продължи да пораства, тъй че цените на по-скъпите процесори ще са оправдани “, счита Каравелов. Нова технология е и QuickAssist (Intel QAT), която усъвършенства симетричното криптиране и автентифициране, както и асиметричното криптиране, RSA, компресирането на данни и други „ Новите чипове могат да обезпечат до 100 гигабита криптиране и 100 гигабита компресия “, добави той. Тези технологии ще бъдат вградени във всички нови сървърни дъна. Освен това технологията VMD, вградена във FPGA, дава RAID контролер в процесора, т.е. хардуерно ускоряване, като с негова помощ може да се сътвори RAID равнище 0, 1 и 5. По отношение на мрежите новите Xeon минават към технологията 40 Gbps Ethernet. По-бързата работа на сървърите се реализира и посредством новите SSD дискове Optane, които обезпечават дребна инертност и огромна пропускватeлна дарба.

По-мощни са и сървърните процесори на AMD

С чиповете EPYC AMD внезапно „ изплува с гръм и тропот “, разяснява Николай Вачев. Тези процесори серия 7000 имат до 32 ZEN ядра, по 8 канала и до 2 TB памет на процесор, до 128 PCIe връзки. В новите чипове всички функционалности са вградени в процесора и в действителност няма чипсет. По тази причина системите с EPYC са много по-евтини. Самите процесори също са в „ забавна “ ценова категория. 8-ядрен чип коства към $500 (при поръчка на 1000 броя), при 16-ядрените всеобщият процесор е към $650, а даже за системи с 24 ядра потребителят ще заплати малко над $2000. „ AMD предлага и еднопроцесорни решения, посредством които може да се сътвори мощна работна станция или геймърски компютър, като чипът за тях е към $750 “, изясни Вачев.

Дъната за AMD EPYC са по-евтини тъй като няма чипсети, като измежду производителите на такива дъна са Asus, Gigabyte, Supermicro, Wistron, TYAN. “EPYC 7000 може да доставим още през днешния ден, като при поръчка идват за към 2 до 3 седмици. Все още има проблем с дъната, само че до месец се надяваме на регулярна доставка и на дънни платки “, изясни шефът на ADSYS.

Кеш памет L2 има на всяко процесорно ядро в EPYC, a L3 кеш има на всеки 4 ядра. Всеки процесор разполага с по 8 канала за памет, само че на един канал не може да има повече от два DIMM слота, с цел да се понижи латентността на паметта. Сред останалите новости в чиповете на AMD са 10 Gbps Ethernet, AMD Secure процесор, вграден в чипа и други

SuperMicro към този момент разполага с решения,

основани на новите процесори на Intel и AMD. „ От 5 година работим с ADSYS, съобщи Раул Гюртц, представител на SuperMicro. - Вече сме подготвени с платки за AMD EPYC и Intel Scalable”, добави той. Сървърната компания съществува от над 25 години и до момента в никакъв случай не е имала спад на приходите и облагата. Продажбите в района EMEA генерират 18% от приходите на SuperMicro, като през 2017 година тя е продавал в света общо 1,2 млн сървъра и подсистеми, създадени в 8 лични заводи. „ Предлагаме и цялости решения, основани в съдействие и с сътрудници като ADSYS”, разяснява Гюртц.

 Раул Гюртц, представител на SuperMicro. Снимка: Владимир Владков

Предлага и редица софтуерни решения за ръководство (SSM, SPM, SUM), Redish API и други, както и системи, особено усъвършенствани за Cloudera, за Red Hat и други софтуерни приложения

Корпоративно предпазване на данни

обезпечават системите на Infortrend, като моделите EonStor DS се оферират в 4 серии – 1000, 2000, 3000 и 4000. “Първите две са устройства от невисок клас, като моделите 3000 и 4000 обезпечават надлежно до 450 000 и 750 000 IO интервенции. В 90% от случаите сме възпроизвели тези резултати в нашия офис пред клиенти “, съобщи Владимир Каравелов.

Серията DS 1000 e подобаваща за монтажни станции и дребни виртуализации. „ Софтуерните лицензи са идентични за всички серии “, изясни той. DS 3000 дава 12 Gb/s SAS интерфейс, а DS 4000 са доста мощни машини, употребявани основно за видеоредактиране и тв компании. Системите разполагат с един или два контролера, всички са с резервирани зареждания. „ Изключително качество на производството, дизайн напълно без кабели вътре в кутията “, изясни техническия шеф на ADSYS.

В новите модели суперкондезатор заменя батерията, която прави работа при спешно прекъсване на тока. Със системите на Infortrend можете да вършиме локално репликиране на данните, както и отдалечено репликиране на физическо отдалечено място (през FC или 10 Gbps). Вградената функционалност Self Encrypting Drive (SED) обезпечава хардуерно криптиране на данните върху дисковете, поддържащи SED. Дори в случай че дисковете бъдат извадени от системата за предпазване, данните не могат да бъдат достъпени, защото фабричното криптиране блокира тяхното активиране отвън нея. Същевременно функционалността IDR (Intelligent Drive Recovery) защищава от неточност в употребяваната медиа или щета на диска, като следи „ какъв брой живот “ остава на SSD диска, макар че се употребяват дискове от най-голям клас “, изясни Каравелов.

Системите на Synology

също обезпечават предпазване на данни, като главното преимущество са многото благоприятни условия, които дава софтуерното застраховане на устройствата, изясни Николай Вачев. Решенията на Synology са сложни, като с изключение на предпазване на данни обезпечават синхронизация и шерване на данните, тяхната отбрана. „ Заедно с NetApp са преди всичко в междинния клас NAS устройства в света съгласно “Storage magazine “, добави Вачев.

ADSYS предлага и трите съществени групи артикули на Synology – NAS устройства, системи за видеонаблюдение, а неотдавна и рутери. Самите NAS устройства са 4 групи, като серията J е за домашни консуматори, сериите Value и Plus са бизнес устройства, а моделите FS и XS са във високия клас за вграждане в долап.

Серията Value е за дребни компании, като предлага транскодиране на 4К видео, а серията Plus включва модели, подготвени за виртуализация. Системите FS и XS оферират и модели, напълно основан на flash памет. „ Това са бързи и скъпи модели с 10 Gbps връзка, до 180 диска с JBOD, като по този метод потребителите могат да основат даже петабайтово решение. Всички високи класове са сертифицирани за VMware vSphere и MS Hyper-V”, добави Вачев.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР