Владимир Тодоров. Снимка: БГНЕС Броят на жертвите при катастрофи с

...
Владимир Тодоров. Снимка: БГНЕС Броят на жертвите при катастрофи с
Коментари Харесай

Липсата на колани увеличава броя на жертвите при катастрофи с автобуси


Владимир Тодоров. Снимка: БГНЕС

Броят на жертвите при произшествия с рейсове се усилва поради неналичието или неизползването на защитни колани в транспортното средство, разяснява в петък шефът на Българската асоциация на потърпевшите от произшествия Владимир Тодоров.

" За страдание в България колани за пасажерите в рейсовете не се употребяват. Това е причина за огромния брой починали в автобусни произшествия. Защото, когато се наклони транспортното средство, жертвите са по тази причина, че част от тях изпадат от рейса и той ги затиска. Иначе това нямаше да се случи ", съобщи дългогодишният специалист по пътно-транспортни катастрофи, представен от " Клуб Z ".

Тодоров напомни, че настоящото законодателство към момента позволява по пътищата да се движат и рейсове, които не разполагат с защитни колани. Използването им е наложително единствено в тези, които фабрично са снабдени с тях, само че ефикасен надзор по този начин или другояче не се упражнява.

" Аз общо взето не съм чувал Пътна полиция да спре рейс и да ревизира пасажерите дали са с колани ", означи Владимир Тодоров, уточнявайки, че контролът би трябвало да идва от две направления – компанията транспортьор и органите на Министерство на вътрешните работи.

В тази връзка шефът на Българската асоциация на потърпевшите от произшествия прикани ръководещите да подхващат законодателна смяна и " без значение от митингите на превозвачите " всички междуградски линии да се движат със наложителни колани на пасажерите. Освен това съгласно Тодоров би трябвало да се плануват работеща система за надзор и видеорегитстратори, с цел да се виждат аргументите за злополуките.

" За страдание, в последните месеци имахме произшествия – на Микре, имахме злополука на автомагистрала " Тракия " с рейс, те зачестяват ", уточни специалистът, наблягайки, че " в доста от тези произшествия, в случай че пасажерите бяха с колани, огромна част щяха да са живи ".

Той се обърна и към потърпевшите в сходни произшествия, напомняйки им, че имат право на компенсации по два вида застраховки – " Злополука на местата ", и " Гражданска отговорност ".

" Застраховката " Злополука на местата " е много лимитирана в своя обсег, до момента в който " Гражданска отговорност " покрива доста по-широк набор. Моят съвет е потърпевшите да си събират всички документи – от болничния престой, от медицински и да се обръщат към нас са за безвъзмездни съвещания ", прикани ръководителят на асоциацията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР