Владимир Савов е роден на 24 август 1971 г. в

...
Владимир Савов е роден на 24 август 1971 г. в
Коментари Харесай

Пандемията предизвика бум в животозастраховането

Владимир Савов е роден на 24 август 1971 година в гр. Варна. Притежава магистърска степен по „ Международни стопански връзки “ от Университета за национално и международно стопанство, а по-късно придобива просветителна степен магистър по „ Бизнес администрация “ от London Business School, Лондон. Председател е на надзора от 2021 година.

 

Г-н Савов, тече сезонът на „ Гражданската отговорност ”. Има ли повишаване на полицата и за кои групи водачи?

- В КФН е открита практиката за следене в действително време, посредством осведомителната система на Гаранционния фонд, на положението на пазара на застраховка „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите и динамичността на размерите на застрахователните награди. Базата данни на ГФ разрешава система за ранно предизвестие за евентуални проблеми, свързани с ценообразуването на застраховката.

По критерия: брой застраховани МПС, най-значима е Рискова група I „ Леки коли и товарни коли с позволена оптималната маса до 5 тона “. По отношение на тази група следим нарастване на междинната застрахователна награда с 24% на годишна база, като през месец декември 2020 година междинната награда е била 212 лева, до момента в който в този момент е достигнала до 262 лв..

Как се отрази пандемията на размера подписани полици Гражданско отделение? Какъв е процентът на водачите със наложителната лавица все още?

- През интервала на пандемията изключително значими бяха напъните на надзора и на пазара - за понижаване на % на незастраховани автомобилисти, така тези застрахователни събития се поемат от Гаранционния фонд и водят до споделена отговорност от всички застраховани лица.

Според данните, с които разполагаме в КФН, през 2020 година 97% от колите, които не са с прекъсната регистрация и са имали право да се движат по републиканската пътна мрежа, са имали подписана годна застраховка „ Гражданската отговорност ” на автомобилистите. През 2019 година този % е бил 98%. Поради това може да се каже, че пандемията не е повлияла на размера на подписаните застраховки или, в случай че е оказала въздействие, то е пренебрежимо малко.

Как върви предлагането на Ковид застраховки?

- През април 2021 година КФН извърши изследване измежду застрахователните сдружения, осъществяващи активност на територията на Република България, като от тях беше изтънчено да дават информация по отношение на обезпечаване на застрахователно покритие за настъпили застрахователни събития по медицински застраховки и застраховки „ Живот “, както и за болести, оповестени за епидемия/пандемия, включително коронавирусната зараза.

От предоставената информация КФН откри, че 15 застрахователни сдружения у нас оферират такива застрахователни артикули и дават покритие по риска „ епидемия/пандемия “ по всички артикули, съдържащи този риск, 10 застрахователни сдружения оферират артикули с покритие за риск „ епидемия/пандемия “, както и артикули с изключен риск „ епидемия/пандемия “, 7 застрахователи, оферират единствено артикули с изключен риск „ епидемия/пандемия “.

Наблюдава ли се пик в здравното обезпечаване по време на пандемията и в животозастраховането?

- През 2020 година брутният премиен доход по застраховка „ Заболяване “ регистрира спад от 21% на годишна база, по застраховка " Живот " и лихва понижението е 12%, до момента в който по застраховка " Живот ", обвързвана с капиталов фонд, се регистрира растеж от 19%.

Изплатените суми и компенсации през същия интервал по застраховка „ Заболяване “ също регистрират спад от 15%, до момента в който по застраховка " Живот " и лихва се регистрира растеж от 12%, а по застраховка " Живот ", обвързвана с капиталов фонд, растежът доближава 140%.

През първото полугодие на 2021 година брутният премиен доход по здравно и животозастраховане се възвръща, като по застраховка „ Заболяване “ се регистрира растеж от 14%, по застраховка " Живот " и лихва (1.5%), като застраховка " Живот ", обвързвана с капиталов фонд, регистрира забележителен растеж от 131%.

Същественият растеж на брутния премиен доход през първите шест месеца на 2021 година по застраховка " Живот ", обвързвана с капиталов фонд, се дължи на релативно ниската му безспорна стойност към средата на 2020 година, като чакаме той да се забави заради привършване на този базисен резултат.

Въз основа на тези данни не може еднопосочно да се направи заключението, че пандемията е главната причина за този растеж, като има и други фактори, които въздействат неизолирано върху тази динамичност, а точно търсенето на различни дълготрайни вложения в изискванията на ниски лихвени нива, в композиция със застраховка „ Живот “, както и засиленото предложение на този тип застраховка.

Изплатените суми и компенсации през първата половина на 2021 година по застраховка „ Заболяване “ регистрират растеж от 16% на годишна база, по застраховка " Живот " и лихва – той е 21%, а по застраховка " Живот ", обвързвана с капиталов фонд, растежът е 81%, което още веднъж се дължи и на релативно дребната им безспорна стойност.  

Има ли пълноценни полици за киберсигурност у нас?

- Кибер рискът е главен риск за доста бизнеси, освен за застрахователния. Дигитализацията на бизнес процесите носи явни изгоди за обществото, само че също по този начин го трансформира в един от главните източници на действен риск, пред който са изправени предприятията. Предпоставките за съществени стопански и търговски последствия, илюстрирани от знаковите хакерски атаки подсказват, че повишението на киберсигурността на бизнеса и обществото като цяло е жизненоважно. Пандемията от COVID-19 също по този начин сподели значимостта на дигитализацията, с цел да могат организациите да работят и нуждата тази среда да бъде безвредна.

Застрахователната промишленост има основна роля освен за обезпечаване на застрахователно покритие, само че и за подкрепяне на своите клиенти да заобикалят киберрискове и да смекчат тяхното влияние, когато те се материализират. На интернет страниците на няколко български застрахователни сдружения може да се открие информация, че те оферират застраховки за цифрова и киберсигурност. Може да се каже, че предлагането на кибер обезпечаване сега е в начален етап, само че се обрисува огромен капацитет за по-нататъшно развиване.

Към сегашния момент 5 застрахователни сдружения оферират на българския пазар застраховки, покриващи вреди в резултат на кибер риск. Застраховките са предопределени за физически и юридически лица и имат покритие за територията на Европейски Съюз. Застрахователите оферират разнообразни предели на отговорност според от комбинациите на покритите опасности, определени в застраховките.                                                                                                                                  

Интервюто взе Чавдар Цолов                

                             
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР