Владимир Путин взе участие в пленарната сесия на Източния икономически

...
Владимир Путин взе участие в пленарната сесия на Източния икономически
Коментари Харесай

Инфлация, санкции и хранителна сделка. Путин даде оценка на ситуацията в света

Владимир Путин взе присъединяване в пленарната сесия на Източния стопански конгрес, тематиката на тазгодишното събитие е „ Към многополюсен свят “.
Ключовите изказвания на президента на Русия са в материала.

Санкционна тресчица

В началото на речта си Путин съобщи, че други световни провокации са изместили епидемията от ковид.

„ Имам поради санкционната тресчица на Запада, неговите неприкрити, нападателни опити да постанова модели на държание на други страни, да ги лишава от суверенитет и да ги подчинява на волята си “, акцентира президентът.

Той означи, че това е довело до понижаване на доверието в $, еврото и английската лира и даже съдружниците на Съединени американски щати понижават запасите си в американска валута.

Държавният глава акцентира, че катализаторът на тези процеси е намаляването на въздействието на Вашингтон върху процесите в международната стопанска система и политика.

„ Абсолютното болшинство от азиатско-тихоокеанските страни не одобряват разрушителната логичност на глобите, тук правилата на взаимна полза и съдействие са в центъра на бизнес връзките “, сподели президентът.

Хранителната договорка не оказва помощ на разрастващите се страни

Путин уточни, че подписаната през лятото Истанбулска договорка за храните не реализира поставените цели - съвсем всички храни, изнасяни от Украйна в нейните рамки, отиват за Европа, а не за страни в потребност.

„ Ако изключим Турция като страна медиатор, тогава цялото, съвсем цялото зърно, изнасяно от Украйна, се изпраща не в разрастващите се и най-бедните страни, а в страните от Европейски Съюз. Според Световната стратегия по храните на Организация на обединените нации, което просто включва подкрепяне на най-вече нуждаещи се страни, единствено два кораба са били натоварени. Нека подчертая, единствено два от 87. И те превозиха 60 000 тона храна от два милиона тона. Това е едвам три % от които се изпращат в разрастващите се страни “, съобщи Путин.

Путин назова сходна политика на европейските страни продължение на тяхното колониално минало.

Президентът акцентира, че покачването на цените на международните пазари може да бъде същинска покруса за множеството от най-бедните страни. И по този начин, съгласно Организация на обединените нации, в случай че през 2019 година 135 милиона души в света са изпитвали изострен дефицит на храна, в този момент техният брой е 345 милиона.

„ Най-бедните страни изцяло губят достъп до най-важните хранителни артикули, защото изкупуването от развитите страни провокира внезапно повишаване на цените “, сподели президентът.

Икономическата обстановка се стабилизира

В изявлението си президентът сподели, че икономическият спад до края на годината ще бъде към два % или малко повече, а годишната инфлация към този момент е малко над 14 % и има наклонност към спад.

„ Мисля, че съгласно резултатите от годината ние ще бъдем някъде към 12% инфлация и съгласно доста от нашите специалисти през първото тримесечие, до второто тримесечие на идната година, най-вероятно ще достигнем целевите индикатори - някой споделя пет-шест %, а някой споделя, че ще бъде достигнато равнището от четири % ", сподели Путин.

Държавният бюджет тази година ще бъде формиран с остатък от към 485 милиарда рубли, а консолидираният бюджет на съветските райони - с остатък от един и половина трилиона рубли, сподели президентът. Той добави, че всички стратегии за развиване ще бъдат изпълнени.

" Освен това тази година разноските ни от федералния бюджет ще бъдат с 20 % повече от предходната година. Това демонстрира, че ние поддържаме всички области, които преди този момент сме си сложили като предпочитани, и това не може да не се отрази на положението на съветската стопанска система като цяло ", посочи президентът.

Той акцентира, че икономическата обстановка в Русия се е нормализирала, само че има проблеми, свързани с доставките от чужбина. Валутните и финансовите пазари също са нормализирани, равнището на безработица е на историческо дъно - под четири %.

Специалната интервенция в Украйна

Отговаряйки на въпроса на модератора на срещата, журналиста Иля Доронов, за какво президентът не загатна в речта си специфичната военна интервенция в Украйна, Путин означи, че тази страна не е част от Азиатско-тихоокеанския район. Той добави, че в това време е подготвен да отговори на всевъзможни въпроси по тази тематика, в случай че зародят такива.

„ Ние не сме почнали нищо във връзка с военни интервенции, а единствено се опитваме да приключим. Военните дейности в Украйна започнаха след държавния прелом през 2014 година от тези, които не желаеха обикновено спокойно развиване и се стремяха да подтиснат личния си народ, провеждайки една военна интервенция след друга и подлагане на хората, живеещи в Донбас, подложени на геноцид в продължение на осем години “, съобщи той.

Държавният глава акцентира, че след многократни опити за спокойно решение на казуса, Русия е решила да отговори огледално, " както е работил евентуалният ни съперник - с въоръжени средства ".

Според Путин това е направено съзнателно и всички дейности са ориентирани към подкрепяне на хората, които живеят в Донбас.

Ситуацията в Запорожката АЕЦ

Според президента той има вяра на отчета на задачата на МААЕ за обстановката в Запорожката атомна електроцентрала, макар обстоятелството, че организацията е подложена на напън от Съединени американски щати и Европейски Съюз. Поради тази причина специалистите не могат непосредствено да посочат, че станцията се обстрелва от украинска територия, продължи Путин и добави, че „ това са явни неща “.

„ Наоколо има и фрагменти от ХИМАРС и други оръжия. Това основава ли опасност или не? Разбира се, че основава! “ уточни президентът.

Той означи, че в действителност не схваща за какво Киев прави това. Предложенията за обезпечаване на сигурността на АЕЦ ще бъдат създадени от „ Росатом “.

Освен това украинската страна се опита да провежда терористични офанзиви на съветска територия, подкопавайки високоволтови електропроводи наоколо до нуклеарните енергийни уреди, продължи Путин.

" Те целеустремено работят в тази посока. Защо, какъв е смисълът от това - да основават закани за цяла Европа? Честно казано не разбирам, само че го вършат ", сподели той.

Самата Европа се отхвърли от евтиния газ

Президентът напомни, че европейските страни, получаващи съветски газ, са имали явни конкурентни преимущества в международен мащаб в продължение на десетилетия. Фактът, че в този момент са решили да се откажат от това, не тормози Москва, защото потребността от енергийни запаси в света е доста огромна.

" Всички административни ограничавания в областта на международната търговия водят единствено до несъответствия и повишение на цените. Това, което се случва сега на европейските пазари, е резултат от работата на европейските експерти и Европейската комисия. Винаги сме упорствали цените да се образуват на база на дълготрайни контракти и да бъдат обвързани с пазарна категория като цените на петрола “, съобщи той.

Президентът изясни, че инвестирайки в скъпо произвеждане, компанията би трябвало да е сигурна, че ще може да продаде целия газ. Затова „ Газпром “ като цяло се интересува от дълготрайни контракти.

В същото време в Европа цената от 100, а по-късно 300 $ за хиляда кубически метра се смяташе за висока и изискваше да се дефинира цената на суровината на аукционите на борсовия пазар, напомни президентът. Сега цените там надвишават три хиляди евро за хиляда кубически метра.

" Изправени пред това, което се случва в този момент, те мислят по какъв начин да се измъкнат от това, да лимитират цената с административни решения. Още една нелепост, която ще докара до по-нататъшен напредък на международните пазари, в това число в Европа ", добави Путин.

Той акцентира, че в стопанската система и международната търговия нищо не може да се реши с административни средства.

Президентът означи, че Русия в тази област няма да извършва никакви решения от политически темперамент, които опонират на договорите и националните стопански ползи.

Източният стопански конгрес се организира на 5-8 септември в кампуса на Далекоизточния федерален университет на остров Руски във Владивосток.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР