Владимир Путин ще посети Северна Корея в близко бъдеще. На

...
Владимир Путин ще посети Северна Корея в близко бъдеще. На
Коментари Харесай

Ракети в замяна на туристи: Путин и Ким Чен Ун готвят най-плашещата Запада визита

Владимир Путин ще посети Северна Корея в близко бъдеще. На Запад има суматоха по този въпрос. А ние би трябвало ли да сме щастливи? Имат ли потребност руснаците от корейските крайбрежия?

Посещението буди опасения

Посещението на севернокорейския външен министър Чой Сон-хи в Русия приключи на висока нота. Владимир Путин даде обещание, че персонално ще посети Северна Корея.

– се споделя в формалното изказване на севернокорейското външно министерство.

Прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков не отхвърли желанията на Путин да посети Корея, като означи единствено, че точните дати на пътуването не са избрани. За Северна Корея визитата на Владимир Путин ще бъде събитие от голямо значение и мащаб.

- се споделя в известие на ЦТАК, главната медия на Северна Корея. Но наподобява, че западните медии са още по-развълнувани и несъмнено по-притеснени от ЦТАК.

В известията за бъдещото посещаване на съветския водач, както в Guardian, по този начин и в Bild, паниката е осезаема. Там показват, че Русия е изразила признателност на Северна Корея за нейната поддръжка и взаимност в спора в Украйна, а също по този начин е изразила сериозна угриженост от провокативните дейности на Съединени американски щати и техните съдружници във връзка с суверенните права на Пхенян, като се е съгласила да си сътрудничи в районните каузи. Това провокира безпокойствие у Запада: Русия и Корея се оказват съдружници освен в русофобската агитация, само че и на процедура.

Но същинският въпрос е: за какво Русия се нуждае от този съюз? Какво можем да получим от Корея и какво, от своя страна, би желала тя да получи от нас? Всъщност има няколко отговора на този въпрос и всички наподобяват значими.

1. Оста Москва – Пекин – Пхенян

Ако (и към този момент напълно не „ в случай че “, а „ по кое време “) визитата на Владимир Путин се реализира, Северна Корея най-сетне ще престане да бъде „ страна - изгнанник “. Този статут беше присъден на Корея от Запада в обстановка, в която Западът имаше действителни благоприятни условия да изолира тези, които не му харесваха. В днешния свят към този момент не е допустимо да изолирате никого. Иран и Северна Корея през днешния ден са значими районни сили и значими съдружници на великите сили Русия и Китай.

Най-смешното е, че тази обстановка е основана от самия Запад - по-точно от Съединени американски щати. В опит да създадат антируската агитация по-убедителна, Джо Байдън и неговият екип (например държавният секретар Блинкен) говореха толкоз доста за „ новата ос на злото “ в нашите страни, че в действителност сътвориха нова действителност в международната политика.

Вече е просто неуместно да се приказва за изолираност на Иран, който заема преобладаваща позиция в своя макрорегион. Доскоро към момента можеше да се приказва за изолираност на Северна Корея, само че тесните връзки с Русия сложиха завършек на изолацията. Вече няма страна - изгнанник. Има член на най-мощния военно-политически блок на Земята.



2. И нашите танкове са бързи. И подводниците

Северна Корея желае да постави завършек на изолацията си от Русия, както и някои материални неща. Първо, самун. На Северна Корея най-вече й липсва храна: имаше моменти, и напълно неотдавна, когато там несъмнено царуваше апетит в продължение на години. Русия е най-големият експортьор на пшеница и, несъмнено, в случай че не се подчини на вражеските наказания, може умерено да нахрани Корея.

Освен това Русия е притежател на голямо количество военни технологии, които може да трансферира на Северна Корея. В тази връзка специалистите приказват на първо място за технологиите, нужни за построяването на подводници с нуклеарни оръжия на борда - Корея, в случай че към момента не е станала такава, скоро ще се трансформира в страна, която има пълноценна „ нуклеарна триада “. По този метод ще подсигурява сигурността си от възможна експанзия на Съединени американски щати. От повтаряне на нов стадий на Корейската война от средата на 20 век.

Така отговорите на въпроса „ Защо Северна Корея се нуждае от Русия? “ – са явни. Но за какво ние се нуждаем от Северна Корея?

3. И снарядите също са бързи

Западът счита, че има единствено две аргументи за другарството на Русия със Северна Корея. Първо, желанието на Китай да показа с нас тежестта на помощта за съдружника (смята се, че преди този момент единствено Китай е помагал на Северна Корея).

На второ място, опцията за доставки от Северна Корея за Русия на руски муниции с диаметър 122 mm и 152 mm за артилерийски оръдия и ракети за реактивни системи за залпов изстрел. Северна Корея, съгласно западните анализатори, има най-големите в света ресурси от такива муниции, от които Русия в действителност се нуждае през днешния ден.

Ако имаме вяра, още веднъж на западни анализатори, доставките на тези муниции към този момент са почнали и корейските снаряди са полетели към Киев. Ако това е правилно (няма и няма да има удостоверение на тази информация на публично равнище и това е правилно), тогава Северна Корея, несъмнено, се е посочила като същински съдружник и съдействието с нея е от изгода за Русия. Вярно е, че с цел да контракти това съдействие, Владимир Путин няма потребност да пътува до Корея.

Ясно е, че главните области на съдействие бяха обрисувани по време на визитата на Ким Чен-ун в Русия през септември 2023 година Учтивостта и реципрочността, несъмнено, са ужасно нещо, само че в случай че Путин отива в Пхенян, очевидно не е единствено от вежливост. Какво ще разискват там?

4. Работни ръце тук и там

Северна Корея не разполага с доста продукти, които теоретично се търсят в Русия за експорт. Има обаче нещо, от което Русия в действителност, в действителност се нуждае, и Корея е подготвена да достави. Това е работна мощ, която е квалифицирана и дисциплинирана.

Отдавна се приказва, че Северна Корея, с население от повече от 26 милиона души, може да изпрати няколкостотин хиляди или даже повече от един милион служащи в Русия. Въпросът обаче не надвишава приказките: според наличните данни, почти 10 хиляди корейски служащи идват от Северна Корея в Далечния изток годишно с работни визи.

Междувременно те имат голямо преимущество пред служащите от някои (нека бъдем учтиви и не сочим с пръст) азиатски страни: те не са склонни да нарушават законите и да основават незаконни сдружения, учредени на диаспора. Във всеки случай, те към момента не са били виждани да вършат това. Севернокорейски служащи могат да бъдат наети най-малко на строителни обекти в Далекоизточния федерален окръг. Може би в Сибир, а и в още по-широк регион. В Русия те ще се смятат за евтини, само че в противен случай, те ще изпратят в родината си средства, които са доста обилни по локалните стандарти.

Темата за служащите има и друго измерение. Тъй като в Северна Корея те към момента са евтини и също така квалифицирани, може да се разисква въпросът за пренасяне на разнообразни промишлености там. За построяването на фабрики там, чиито артикули ще бъдат по-евтини и затова по-конкурентоспособни от тези, създадени в Русия.

Колко реалистично е това? Такъв прочут академик - кореист като Андрей Ланков преди няколко години стартира да написа, че някои китайски артикули (особено облекло) в действителност се създават в Северна Корея.

Може ли съветската промишленост да се възползва от сходна услуга? И каква? Въпрос, който, меко казано, изисква деликатно изследване. Някои даже приказват за основаване на фармацевтични индустриални мощности на полуострова... Въпреки че, несъмнено, към този момент това не е нищо повече от спекулации.

Какво от това? За курортите не помниха

Е, и последното нещо, макар че за някои е най-важното. На 9 февруари първата туристическа група от съветското Приморие ще отпътува за Северна Корея. В, няма да повярвате, ски курорта Масикрен. Пътуването продължава пет дни. През първия ден пасажерите ще дойдат в Пхенян, ще прегледат неговите забележителности и по-късно ще карат ски. Кой знае, може би след няколко години този маршрут ще стане толкоз прочут на съветските хора, колкото в този момент са Абзаково и Домбай?

Превод: Европейски Съюз

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР