Владимир Путин направи показна саморазправа с един от водещите си

...
Владимир Путин направи показна саморазправа с един от водещите си
Коментари Харесай

Диктаторът е полудял: Путин арестува един от най-близките си хора

Владимир Путин направи показна разпра с един от водещите си икономисти - 62-годишния Владимир Мау, ректор на Руската академия на национално стопанство и държавно ръководство. В един и същи ден Мау беше преназначен за член на борда на шефовете на монополния колос " Газпром ", а единствено 9 часа по-късно беше задържан по обвинявания за машинация и тикнат в ареста.

Делото против него е изключително изненадващо, защото Владимир Мау поддържа доста близки персонални връзки с Владимир Путин и е измежду честите посетители в двореца му. Той оглавява един от най-големите съветски университети, приготвя фрагментите за бюрократичната машина на Кремъл и от 2011 година е част от най-висшето управление на колоса " Газпром ".

Икономистът е част от технократското и демократично крило в страната. Той е някогашен член на " екипа на реформаторите " на Егор Гайдар, работил е по построяването на икономическата тактика на Русия през 90-те години на предишния век, резервира тази своя роля и по време на президентския мандат на Дмитрий Медведев, а от 2 години Мау е и началник на публичния съвет към националната данъчна работа, напомня " Новая газета ".

Владимир Мау е описван като " патологично честен човек ", който е " органично некадърен на неистини и подлости ", съгласно съветския доктор Анна Федермесер, която го познава от години. Професорът от Университета в Чикаго Константин Сонин го назовава " безспорно най-квалифицирания учен-икономист от хората, които поучаваха Путин в последните 12-15 години, до момента в който съветската стопанска система растеше ".



Владимир Мау минава за честен човек, само че все пак от години е измежду най-близките до Путин

Леонид Невзлин - някогашен шеф в " ЮКОС " от времето на Ходорковски - дава по-хладнокръвен взор върху случилото се: " Благодарение на репутацията си като човек на Егор Гайдар, Владимир Мау много сполучливо привличаше експерти, които укрепваха " чекистката " линия. Някои умишлено, други " в осъществяване на професионалните отговорности ". Животът обаче сподели, че знанията без съвест служат на злото. И само го умножават ".

" Човекът оказа помощ за построяването на системата, която разрешава да се залови всеки човек, занимаващ се със стопанска активност. Днес тази система изяде един от съавторите си ", разяснява още той пред " Дожд ".

Владимир Мау никога не е отстъпник, само че " се пробва да промени системата от вътрешната страна ", по описанието на в. " Файненшъл Таймс " - такава е задачата му като началник на РАНХиГС, именуван ковачница на фрагменти за съветската власт. Университетът провежда и годишен конгрес, на който технократите в Русия се събират да подлагат на критика икономическата застоялост в страната.

Арестът на Мау значи, че даже градивната и непублична рецензия против режима към този момент е неприемлива, разяснява политически анализатор Кирил Рогов. Личните връзки на икономиста с Путин не значат нищо. Мау е застрашен от неоправдателна присъда, която би довела до оптимално наказване до 10 години отнемане от независимост.

В първите години на режима на Путин " систематичните либерали ", както разказват Владимир Мау, се радват на високи позиции като представителите на службите за сигурност. Те оказват помощ на Путин да балансират трендовете на някогашните му сътрудници от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), до момента в който ръководят огромни държавни корпорации и държат избрани министерства.

Както Мау, по този начин и Ярослав Кузминов от Висшата школа по стопанска система, поучават Кремъл по всяка икономическа политика през последните десетилетия. През 2011 година им е предоставено да напишат 10-годишна тактика за развиването на Русия, а те оферират понижаване на разноските за защита и вътрешна сигурност и пренасочване на парите към браншове като обучение и опазване на здравето, в които има продължителен недостиг на пари.

Вместо това Путин анексира Крим през 2014 година, задейства войната в Донбас, а през 2022 година даде ход на пълномащабната инвазия в Украйна.

В началото на войната името на Мау попада в подписка с ръководителите на 260 висши учебни заведения в Русия, които заявяват поддръжка за Путин и неговата " специфична интервенция ". Местните публицисти въпреки всичко обръщат внимание, че подписът му не се появява незабавно в листата - в началото РАНХиГС е " показана " единствено от неговия заместител.

Натискът от страна на Кремъл върху академията продължава от дълго време - през последните години Владимир Мау е бил принуждаван да гони студенти и част от преподавателския екип поради присъединяване им в митингите на Алексей Навални. Въпреки всичко университетът е считан за едно от последните места за свободната мисъл в Русия на фона на другите институции.
ТЕМА преди 21 часа 1748 преди 1 ден 995 преди 1 ден 1121
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР