Владимир Путин говори днес на пленарната сесия по време на

...
Владимир Путин говори днес на пленарната сесия по време на
Коментари Харесай

Путин заяви, че изчислителната мощност на руските суперкомпютри трябва да бъде увеличена 10 пъти

Владимир Путин приказва през днешния ден на пленарната сесия по време на конференцията AI Journey и в границите на речта си съобщи, че е належащо доста да се усили потенциалът на съветските суперкомпютри.

„ Обръщам внимание на държавното управление и на фирмите от алианса. Сегашният потенциал на съветските суперкомпютри, несъмнено, би трябвало да бъде повишен най-малко с един порядък “, сподели Путин. Той добави, че това е „ належащо за по-нататъшното развиване на генеративния изкуствен интелект “.

С бързото развиване на изкуствения разсъдък в света търсенето на мощни графични процесори мощно набъбна, заради което в този момент има дефицит на тези мощни чипове. В някои страни (включително Русия и Китай) дефицитът се изостри от новите наказания, наложени наскоро от Съединени американски щати. Все още не е ясно по какъв начин съветското държавно управление ще реши поставената от президента задача в сегашните сложни условия, тъй като с цел да се усили десетократно потенциалът, е належащо да се закупят мощни ускорители в индустриален мащаб.

Наскоро стана ясно, че Русия има упорит проект да построи до 10 суперкомпютъра до 2030 година, като всеки евентуално разполага с 10 000 до 15 000 графични процесора Nvidia H100. От компютърна позиция, това би осигурило на нацията продуктивност в мащаб, сходен на този, употребен за образование на ChatGPT. Но по какъв начин ще бъде доставено нужното количество ускорители на калкулации или нужните чипове, към този момент не е ясно.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР