Владимир Путин e преместил своята суперяхта на стойност 100 милиона

...
Владимир Путин e преместил своята суперяхта на стойност 100 милиона
Коментари Харесай

Секретни документи разкриват как Путин панически е преместил яхтата си от Германия дни преди инвазията

Владимир Путин e преместил своята суперяхта на стойност 100 милиона $ от немска корабостроителница в Русия единствено седмици преди да заяви за началото на нашествието в Украйна, съгласно секретни документи, оповестени при ново следствие.

Руска антикорупционна организация, основана от хвърления в пандиза опозиционен водач Алексей Навални, твърди, че имейлите демонстрират, че съветският президент е наредил незабавното пренасяне на 82-метровата суперяхта, наречена Graceful, от корабостроителница в Хамбург, където е била в развой на ремонт на стойност 32 милиона $, до 1 февруари 2022 година

Снимките демонстрират, че корабът е изтеглен от Хамбург на 7 февруари на път за съветския ексклав Калининград, откакто корабостроителницата е пропуснала крайния период от 1 февруари.

Само 15 дни по-късно – на 22 февруари – Путин подреди пълномащабна инвазия в Украйна. След нашествието Съединени американски щати, Обединеното кралство и Европейски Съюз постановиха наказания на съветски активи в чужбина и десетки притежавани от олигарси суперяхти бяха иззети по целия свят, напомнят от The Guardian.

Службата за надзор на задграничните активи на държавното управление на Съединени американски щати (OFAC) опоменава Graceful като „ блокирана благосъстоятелност, в която президентът Владимир Путин има интерес “.

Graceful, също с кодово име Kosatka или Killer Whale, който разполага с 15-метров закрит плувен басейн, който може да се трансформира в дансинг, е единствено една от няколкото суперяхти, свързани с Путин.

В имейл, изпратен до корабостроителницата Blohm+Voss в Хамбург на 19 януари 2022 година, се споделя:

„ Собственикът желае Graceful да бъде докарана в Руската федерация на 1 февруари… Моля, мобилизирайте екипаж без спиране – 2 смени. Моля, ускорете всички работи, които могат да попречат на отплаването на Graceful на 1 февруари. “

В имейлите се споделя, че притежателят желае да реалокира плавателния съд в Руската федерация, с цел да приключи работата.

„ Собственикът не е удовлетворен от реконструкцията. Той е неудовлетворен от забавянето на строителния развой “, се споделя в имейла от SCF Group, най-голямата корабна компания в Русия. Очакваше се работата да отнеме повече от година.

Имейлите са разкрити в материал на съветската проверяваща журналистка Мария Певчих, която управлява антикорупционна фондация, основана от Навални.

„ Половината страна е принудена да събира пари за долни дрехи и чорапи за мобилизирани бойци и да прави окопни свещи, до момента в който индивидът, който отприщи тази война, харчи 3 милиарда рубли единствено за ремонт и покупки на яхтата си “, написа тя.

Най-голямата суперяхта на Путин, Шехерезада, струваща 700 милиона $, беше иззета в италианското пристанище Марина ди Карара, където беше на ремонт. Той също по този начин е посочен от Съединени американски щати като притежател на по-малка суперяхта, наречена Olympia, оценена на 22 милиона $.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР