Владимир Путин бе назначен за и. д. президент на Русия

...
Владимир Путин бе назначен за и. д. президент на Русия
Коментари Харесай

Владимир Путин - 20 бурни години начело на Русия

Владимир Путин бе назначен за и. д. президент на Русия на 31 декември 1999 година от тогавашния президент Борис Елцин. Оттогава той заема президентския или премиерския пост в продължение на две десетилетия.

Следват някои основни събития през 20-те години на Путин на власт:

9 август 1999 година По време на икономическата рецесия президентът Елцин назначава малко известния началник на службите за сигурност Владимир Путин за собствен пети подред министър председател за по-малко от година и декларира, че желае Путин да стане негов правоприемник на президентския пост. През идващите седмици бомбени атентати против жилищни блокове в цяла Русия лишават живота на повече от 300 души. Путин упреква за офанзивите чеченските бунтовници. Неговата известност нараства поради твърдия му отговор, който включва въздушни удари против елементи от Чечения и атака за връщане на отделилата се южна провинция в състава на Русия. Някои критици на Кремъл слагат под подозрение дали чеченските екстремисти в действителност стоят зад атентатите против жилищните здания.

31 декември 1999 година Болният Елцин подава оставка и назначава Путин за и. д. президент.

26 март 2000 година Путин печели първите си президентски избори.

 На тази фотография от 7 май 2000 година Путин е с предшественика с Борис Елцин.
© Reuters

На тази фотография от 7 май 2000 година Путин е с предшественика с Борис Елцин.

12 август 2000 година След детонация на борда й нуклеарната подводница " Курск " потъва на дъното на Баренцово море, при което умира целият екипаж от 118 моряци. Имиджът на Путин е разтърсен, откакто разяснява случая едвам след четири дни.

2002 година Чеченските екстремисти взимат за заложници повече от 800 души в московски спектакъл. Спецчастите щурмуват постройката, само че употребяват токсичен газ, при което умират доста от заложниците.

2003 година Петролният магнат Михаил Ходорковски е задържан и упрекнат в измами. По-късно той е наказан и изпратен в пандиза след развой, за който неговите последователи настояват, че е наказване за опитите му за интервенция в политиката. Той е освободен едвам през 2013 година, откакто Путин го помилва.

Март 2004 година Путин печели втори президентски мандат с повече от 70 % поддръжка, откакто високите цени на петрола подхранват взрив на потреблението и покачват виталния стандарт - наклонност траяла още четири години.

Септември 2004 година Ислямистки бойци взимат за заложници повече от 1000 души в учебно заведение в Беслан, Южна Русия, като провокират тридневна заложническа драма, приключила с взлом. Общо 334 от заложниците умират, повече от половината от тях деца. Родителите на някои от тях споделят, че управляващите са работили некадърно, и упрекват Путин.

 Путин в болница в Беслан.
© Associated Press

Путин в болница в Беслан.

Декември 2004 година Путин отстранява директните избори за губернатори на районите, които ще се назначават непосредствено от Кремъл. Путин твърди, че решението е належащо, с цел да се резервира единството на Русия.
2005 година - Путин дефинира разпадането на Съветския съюз през 1991 година като " най-голямата геополитическа злополука " на 20-и век.

2006 година Разследващата журналистка Ана Политковская, критик на нарушаването на човешките права в Чечения, е убита в Москва на точно на рождения ден на Путин. Критикът на Кремъл Александър Литвиненко умира в Лондон през същата година, откакто е токсичен с радиоактивно вещество. Британското следствие години по-късно стига до извода, че той е бил погубен от съветски сътрудници.

2007 година Путин държи тирада в Мюнхен, в която насочва нападки против Вашингтон за " неограничаваната съвсем от нищо свръхупотреба на мощ в интернационалните връзки ".

Май 2008 година Тъй като конституционните ограничавания не му разрешават да продължи да бъде президент повече от два поредни мандата, Путин става министър-председател, откакто съдружникът му Дмитрий Медведев е определен за президент.

Август 2008 година Русия побеждава в къса война против Грузия. Тбилиси губи контрола над две разколнически области, където се настаняват съветски войски.

2012 година Путин се връща на президентския пост, спечелвайки изборите с 60 % от гласовете, след решение президентският мандат да бъде продължен от четири на шест години. Големи митинги против Путин избухват преди и след изборите, чиито резултати съгласно критици са манипулирани.

 Владимир Путин - 20 бурни години отпред на Русия
© Associated Press

7-23 февруари 2014 година Русия е хазаин на зимните олимпийски игри в черноморския курорт Сочи.

27 февруари 2014 година Руски сили стартират анексията на Крим от Украйна, откакто митингите в Киев смъкват от власт проруския президент Виктор Янукович. Русия включва в състава си Крим идващия месец след произвеждането на жигосан от Запада референдум. Съединени американски щати и Европейски Съюз постановат наказания на Москва.

Април 2014 година Избухва протест на проруски сепаратисти в Източна Украйна. Той довежда до продължаващ и до момента спор, лишил живота на повече от 13 000 души и вследствие на който бунтовниците откриват надзор над обширна територия. Западните страни упрекват Русия в поддръжка на сепаратистите. Москва отхвърля директно присъединяване в спора.

30 септември 2015 година Русия стартира да нанася въздушни удари в Сирия в границите на най-голямата си интервенция в Близкия изток от десетилетия, накланяйки везните в интерес на президента Башар ал Асад.

 Путин със сирийския президент Башар ал Асад, 11 декември 2017 година
© Associated Press

Путин със сирийския президент Башар ал Асад, 11 декември 2017 година

Ноември 2016 година Доналд Тръмп е определен за президент на Съединени американски щати, откакто дава обещание да усъвършенства влошените връзки с Москва. Американските управляващи обаче стигат до извода, че Русия се е пробвала да се намеси в изборите в интерес на Тръмп, което хвърля тъмна сянка върху американско-руските връзки, макар че Москва отхвърля.

4 март 2018 година Бившият съветски разузнавач Сергей Скрипал и щерка му са отровени в Англия с нервнопаралитично вещество. Те оцеляват, само че живееща наоколо жена умира, откакто приятелят й донася у дома откритата отрова в изхвърлен флакон от парфюм. Англия упреква Русия, само че Москва отхвърля да е забъркана.

19 март 2018 година Путин печели зашеметяваща изборна победа и нов президентски мандат до 2024 година

 Путин в компанията на президента на ФИФА Джани Инфантино (вляво) и френския си сътрудник Еманюел Макрон на международното състезание по футбол в Русия, 15 юли 2018 година
© Associated Press

Путин в компанията на президента на ФИФА Джани Инфантино (вляво) и френския си сътрудник Еманюел Макрон на международното състезание по футбол в Русия, 15 юли 2018 година

Юни/юли 2018 година Русия е хазаин на Световното състезание по футбол за мъже.

Юли 2019 година В Москва избухват митинги поради локалните избори, които съгласно антикремълската съпротива са създадени непочтено. Тези митинги прерастват в най-голямото протестно придвижване в Москва от години преди да стихнат.

Декември 2019 година Путин се хвали с преднината, която страната му има при хиперзвуковите оръжия, и твърди, че останалите страни се пробват да я догонят. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР