Владимир Житенски, един от съдружниците в Джи Пи Груп, обясни

...
Владимир Житенски, един от съдружниците в Джи Пи Груп, обясни
Коментари Харесай

"Джи Пи Груп" не са се отказали официално от тунел "Железница"

Владимир Житенски, един от съдружниците в " Джи Пи Груп ", изясни преди време пред " Нова телевизия ", че желанието на Борисов да ги извадят от търгове на АПИ е в резултат на личното им решение да не ги извършват.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Стефан Тотев: Отказваме се от планове поради публичния интерес

Изпълнителният шеф на " Джи Пи груп " пред " Капитал "
19 окт 2018
" Джи Пи груп " остава в търгове за 1.15 милиарда лева

Строителната компания е част от консорциуми в поръчките за редица основни планове
19 окт 2018
Как " Джи Пи груп " стана най-големият строител

За последните шест години компанията е спечелила публични поръчки за близо 800 млн. лева
19 окт 2018
След отхвърли на " Джи Пи ": кой ще строи тунел " Железница "

Единият вид е ГБС, само че ориста на публичната поръчка и на цялата автомагистрала " Струма " към този момент е неразбираема
15 окт 2018
" Джи Пи " се отхвърли от втора огромна поръчка - 45 млн. лева за трасето на трамвай №5

За разлика от търга за тунел " Железница " на " Струма " тук втората класирана компания е обвързвана с " Джи Пи "
15 окт 2018 Официално заявление от " Джи Пи Груп ", че няма да строят тунел " Железница " на автомагистрала " Струма " към момента няма. Това сподели ръководителят на Управителния съвет (УС) на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) Светослав Глосов пред bTV през днешния ден.

" Дали " Джи Пи Груп " ще се откаже от подобаващ план зависи от самата компания ", изясни ръководителят на УС на АПИ. " Kапитал " насочи питане към " Джи Пи " по отношение на желанията им по този търг, от който те публично оповестиха, че се отдръпват, малко откакто Бойко Борисов ги нападна обществено. Тогава от компанията споделиха, че не желаят да заплашват осъществяването на цялата автомагистрала поради възможни инспекции към активността им.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус По думите на Глосов сега във Върховния административен съд (ВАС) има тъжба от различен участник и се чака решението по нея. Жалбоподател е гръцкото сдружение " Актор ". Има възможност, в случай че Върховен административен съд одобри жалбата, да върне процедурата в стадий отсяване на претенденти, като това може да значи или отваряне на офертата на " Актор ", или на всички останали. Ако обаче Върховен административен съд се съгласи с АПИ, организацията ще предложения спечелилите " Джи Пи " да подпишат контракт, както е по закон, изясни Глосов. Ако тогава те публично откажат, то АПИ ще предложения класираните на второ място " Главболгарстрой ". Те пък подписаха контракт за 29.9 млн.лв. без Данък добавена стойност за сектора тъкмо преди " Железница " в посока Гърция, който е дълъг 720 метра.

Предисторията

До обществения отвод (но към момента неофициален) на " Джи Пи Груп " да строи тунел " Железница " за 185 млн.лв. се стигна на 12 октомври. В същия ден по време на ревизия на пътя Пловдив-Асеновград министър председателят Бойко Борисов съобщи, че е упълномощил на Глосов " да откри форми " да извади " Джи Пи Груп " от " плановете с европейско и държавно финансиране ".

Интересен подробност е, че в изявление за " Нова телевизия " няколко дни по-късно Владимир Житенски, един от съдружниците в компанията, съобщи по отношение на думите на Борисов следното: " То е разследване на наше решение да се отдръпнем от тези две публични поръчки, за които към днешна дата ни позволява законът да го създадем. "

Основни аргументи да се стигне до обстановката са няколко, като съгласно " Джи Пи " отводите им са поради " публичен интерес ". Едната е формираното досъдебно произвеждане за пране на пари и натрапен запор върху паричен превод от България към непозната банка в размер на 14 млн. евро. Освен това компанията беше основен воин в следствието на " Биволъ ", поради което край Радомир бяха арестувани (макар и евентуално погрешка) двама публицисти. Напрежението към ремонта на столичната ул. " Граф Игнатиев " също повлия на обществения облик на " Джи Пи ", защото точно те го извършват.
Трамваят - спрян изцяло

След " Железница " компанията се отхвърли и от ремонта на 16 км от трасето на трамвай №5 по бул. " Цар Борис III " от Княжево до Съдебната палата за 45 млн.лв. Възложител на този търг е Столичната община. Търгът беше напълно преустановен откакто участниците бяха класирани, a " Джи Пи " беше победител.

На второ място беше класирано обединяване, в което участници бяха поделение на огромна строителна компания и " Интегрирани строителни системи ", която е обвързвана с " Джи Пи ". Неиният шеф, Владимир Пилчев, е съучастник със съдружника в " Джи Пи " Владимир Житенски в " Агрохолд инвест ", където двамата са с равни дялове. Освен това е и шеф на сдружението " Пи Ай ", което има централата на строителната група.

Според решението за преустановяване на поръчката, обединяването на " Джи Пи " е подало писмен отвод на 15 октомври. Впоследствие на 25 октомври основният проектант на столицата Здравко Здравков изясни пред bTV, че най-вероятно планът за трамвайно трасе по бул. " Цар Борис III " ще би трябвало се преработи. Негов създател беше инж. Румен Борисов, който е и архитект на ремонта на трамвайно трасе на ул. " Граф Игнатиев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР