Владимир Арангелов, БТАПартията на европейските социалисти (ПЕС) в края на

...
Владимир Арангелов, БТАПартията на европейските социалисти (ПЕС) в края на
Коментари Харесай

Преди евровота: Социалистите в Европа търсят формула срещу възхода на крайната десница

Владимир Арангелов, Българска телеграфна агенция

Партията на европейските социалисти (ПЕС) в края на предходната седмица избра Николас Шмит за собствен водещ претендент за изборите за Европейски парламент на фона на опасенията, провокирани от възхода на крайната десница, заяви Евронюз.

Шмит, сегашен европейски комисар по работните места и обществените права, бе определен в събота следобяд в края на конгреса на партията в Рим. Седемдесетгодишният политик от Люксембург завоюва вътрешнопартийната конкуренция безапелационно, защото беше единственият претендент. В резултат на това Шмит ще се изправи на изборите против своята началничка Урсула фон дер Лайен, която е водещ претендент на десноцентристката Европейска национална партия (ЕНП).

Предстоящата конкуренция обаче ще бъде извънредно неравностойна - Урсула фон дер Лайен е безспорният любимец с помощта на мощната известност, която си построи през първия си мандат отпред на Комисията, отбелязва Евронюз. Тя оглави трансформиращи политики за справяне с изменението на климата, пандемията от КОВИД-19, нахлуването на Русия в Украйна и енергийната рецесия.

Шмит от своя страна не се е изявявал изключително мощно от идването си в Брюксел през 2019 година, когато фон дер Лайен му разпореди ресора " работни места и обществени права ". Сред най-забележителните му планове бяха стартирането на стратегия на стойност 100 милиарда евро за схеми за кратко работно време по време на пандемията и инструкция, която да подсигурява, че минималните заплати са избрани на " съответни равнища ". Предложението му за възстановяване на изискванията на работа на чиновници на приложения като " Юбер " (Uber), " Деливъру " (Deliveroo) и " Глово " (Glovo) сега е блокирано в стадий на договаряния сред страните членки и наподобява все по-малко евентуално да бъде признато.

ПЕС започва акцията си за изборите за Европейски парламент с акцент върху главните постулати на политическата си философия - отбрана на правата на служащите, обезпечаване на заплати и битка с изменението на климата, отбелязва сп. " Политико ".

Социлогическите изследвания сочат, че както крайната десница, по този начин и националистическата десница ще реализиран триумфи на парламентарния избор през юни. За разлика от тях левоцентристката група на Социалистите и демократите се чака да резервира почти същия брой места в европейския законодателен орган. По-тревожно за левоцентристите е, че крайната десница се чака да реализира мощни резултати в някои от последните същински бастиони на социалистите в Европейски Съюз, а точно Германия, Португалия и Румъния.

" Трябва да отговорим на терзанията на нашите жители ", съобщи пред " Политико " водещият претендент на белгийската Социалистическа партия Елио ди Рупо, като означи, че крайната десница има най-високи резултати във фламандския район на страната му. " Първото терзание е покупателната дарба ", уточни той и добави, че Европейски Съюз би трябвало да помогне за повишение на минималните заплати. Другите две съществени тематики на акцията би трябвало да бъдат сигурността и околната среда, счита той.

Друга тактика е да се разширят съюзите, в които социалистите вземат участие, разяснява " Политико ". В Нидерландия Партията на труда се бори на изборите в тандем със Зелените, до момента в който измежду евродепутатите от левицата в коридорите на Народното събрание се приказва благосклонно за италианското Движение " 5 звезди ", което в някакъв миг ще заседава дружно с тях в Европейския парламент, без значение от въпросите към позицията на партията във връзка с Украйна.

Ларс Клингбайл, съпредседател на немските социалдемократи, пък съобщи, че целите на акцията би трябвало да бъдат свързани с приходите на хората, наличните жилища и пенсиите. " Ако създадем това, тогава съм уверен, че ще си върнем хората, които сега биха споделили, че ще гласоподават за десните популисти ", счита той.

Загубила обичайна си база от гласоподаватели и бореща се да откри общ език, " европейската социалдемокрация през днешния ден е в рецесия ", счита Жан-Мишел де Вале, политолог от Брюкселския университет, представен от " Юроактив ".

Социалистите към момента са една от най-важните сили в Европа, означи Кристин Верже, вицепрезидент на мозъчния концерн Институт " Жак Делор ". " Дългосрочните вероятности обаче не наподобяват толкоз положителни, защото те съвсем изчезнаха във Франция и изпитват усложнения в Италия ", отбелязва тя.

Оставката на португалския министър председател Антонио Коща бе изключително тежък удар, защото " постоянно се е предполагало, че той ще се трансформира в знаменосец на социалистите в Европа ", споделя още Верже. " Сега им липсва подобен мощен, неоцапан водач ", прибавя тя.

Германският канцлер Олаф Шолц и испанският му сътрудник Педро Санчес са единствените останали водачи на социалдемократите, които управляват огромни страни, разяснява " Юроактив ". И двамата водачи обаче са обсадени от проблеми. Непопулярното ръководство на Шолц докара до това, че поддръжката за Германската социалдемократическа партия (ГСДП) се сви до едвам 14% в социологическите изследвания, което значи, че тя е едвам третата най-популярна партия в страната.

Междувременно Санчес съумя да завоюва изборите предходната година, само че в този момент е зависим на прищевките на каталунските сепаратисти, които наподобява са подготвени всеки миг да накарат държавното управление му на малцинството да се разпадне. Успехът му на изборите наподобява не е толкоз обвързван с някаква сплотена социалистическа идеология, колкото със способността му да се приспособява.
" Санчес реализира триумф с помощта на своя прагматизъм и способността си да се приспособява към желанията на испанския народ, сходно на хамелеон ", разяснява Де Вале.

Социалистите в Европа от десетилетия са в търсене на нови хрумвания, показва " Юроактив ". Една обещаваща концепция пристигна от някогашния английски министър председател Тони Блеър, който предложи центристки и демократичен метод, постоянно именуван " трети път ", като нова визия за социалистическите партии след рухването на желязната завеса. Възприемането на тази нова еднаквост обаче имаше своята цена и мнозина от нейните последователи, като някогашния френски президент Франсоа Оланд и италианския Матео Ренци, изчезнаха в политическото несъществуване.

Според специалистите новият метод не се е харесал на обичайните гласоподаватели на социалдемократите - работническата класа. " В днешно време доста хора от (работническата класа) изрично не са съгласни с демократичните възгледи на социалдемократите за миграцията. Това е главният проблем, с който те би трябвало да се оправят ", разяснява Де Вале.  " Накратко, те се нуждаят от нова визия. ", счита тя.

Притиснати от свиващата се поддръжка в социологическите изследвания, немските социалдемократи и испанските социалисти прибягват до екзистенциалния роман " ние против тях ", в който се показват като последна отбрана против крайната десница, показва интернет изданието " ИЮ обзървър ".

Високопоставени социалисти упрекнаха Фон дер Лайен, че е отишла прекомерно надалеч в умиротворяването на крайната десница, като е разрешила да бъдат пожертвани централни елементи от " Зелената договорка ". Дали опитите да бъде засрамена Европейската национална партия за сключването на покупко-продажби с десницата ще я направи по-благосклонна към възобновяване на левоцентристка " проевропейска " коалиция след изборите, следва да стане ясно, отбелязва изданието.
Опитите за прекачване на виновността за слабото показване на соцалистите към десните сили отвличат вниманието от вътрешни различия и биха могли да отклонят вниманието от главното икономическо обръщение, с което социалистите се надяват да привлекат гласоподавателите, разяснява " ИЮ обзървър ".

Много от водещите фигури на европейската левица, в това число Санчес, Шмит, Джентилони и ръководителят на групата на на социалистите в Европейския парламент Ираче Перес, този уикенд в Рим приканиха за основаване на правоприемник на фонда за възобновяване от пандемията. Фондът, подсилен от страните членки на Европейски Съюз, би имал за цел да поддържа обществени дела като понижаване на неравенството сред страните членки и вложения в общи цели като защитата и екологичния преход.

Разногласията в икономическото мислене в политическото " семейство " на социалистите в Европейския парламент обаче могат да се окажат спънка тук, показва " И Ю обзървър ". Шолц, за който е известно, че не е податлив да се съгласи на взаимно вдишване на дълг от Европейски Съюз, не се причисли към апелите на другите социалистически водачи за взаимно финансиране от Европейски Съюз. Това навежда на мисълта, че едно от главните провокации пред опитите на левоцентристите в Европа за намиране на общи послания, в последна сметка може да пристигна от авторитетни членове в редиците на самата партия.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР