Владимир Арангелов, БТА Представители на полските власти и на Европейския

...
Владимир Арангелов, БТА Представители на полските власти и на Европейския
Коментари Харесай

Ще успеят ли ЕС и САЩ да изпълнят обещанието си за увеличаване на боеприпасите за Украйна

Владимир Арангелов,

Българска телеграфна агенция

Представители на полските управляващи и на Европейския съюз предходната седмица разискаха производството на артилерийски муниции като част от нова стратегия на стойност 2 милиарда евро за доставяне на Украйна във войната й против съветските сили и за попълване на намаляващите ресурси на Европа.

Европейският комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон, полският министър председател Матеуш Моравецки и министърът на защитата Мариуш Блашчак посетиха завода за муниции ДЕЗАМЕТ в Нова Демба, Югоизточна Полша, съобщи Асошиейтед прес.

Визитата им се реализира единствено няколко дни, откакто Брюксел разгласи стратегия, финансирана от фонд на стойност 1 милиард евро, за компенсиране на страни, дали артилерийски муниции на Украйна. Целта на програмата е да отпусне и средства в същия размер за увеличение на производството на муниции в 11 страни, които разполагат с потенциал за това. Високопоставените лица обявиха, че Европа незабавно би трябвало да усили производството на муниции и приканиха страните членки на Европейски Съюз да трансферират наличните си ресурси на Украйна.

Това обаче може да се окаже по-трудно, в сравнение с политиците считат.

Един от най-големите производители на муниции в Европа съобщи предходната седмица, че напъните му да задоволи възходящото поради войната на Русия против Украйна търсене са били възпрепятствани от нов център за данни на " ТикТок ", който е монополизирал електрическата енергия в района покрай най-голямата му фабрика, показва английският в. " Гардиън ".

Главният изпълнителен шеф на компанията " Намо " (Nammo), която е съсобственост на норвежкото държавно управление, съобщи, че плануваното разширение на най-голямата ѝ фабрика в Централна Норвегия е попаднало в задънена улица заради дефицит на електрическа енергия.

Според шефа на норвежката компания сега търсенето на артилерийски снаряди е 15 пъти по-високо от естественото и европейската промишленост за муниции би трябвало да влага 2 милиарда евро в нови фабрики, с цел да отговори на потребностите на Украйна.

Стремежът на Европа да създава оръжия за Украйна е възпрепятстван и от дефицит на взривни субстанции, което съгласно осведомени с промишлеността лица ще забави напъните за увеличение на производството на снаряди с цели три години, показва " Файненшъл таймс ". Според длъжностни лица и производители оскъдните доставки на барут, пластични експлозиви и тротил са довели до това, че индустрията не е в положение бързо да извърши предстоящите поръчки на Европейски Съюз за Украйна, без значение от това какъв брой пари се хвърлят за решение на казуса.

Ограниченията по веригата за доставки акцентират по какъв начин нахлуването на Русия в Украйна е разкрило незадоволителните ресурси от оръжия в Европа и слабия вътрешен индустриален потенциал, който е привършен от десетилетия на незадоволителни вложения. " Основният проблем е, че европейската отбранителна индустрия не е в добра форма за широкомащабно военно произвеждане ", съобщи един немски чиновник. Европа се пробва да посрещне военните потребности на Киев, като налива пари в отбранителния бранш, изключително с цел да насърчи разширението на производството на 155-мм снаряди.

Има остра потребност от муниции, както за попълване на националните ресурси, по този начин и за поддържане на доставките за украинските сили. Но производителите, ръководителите на индустрията и чиновниците на Европейски Съюз предизвестяват, че е допустимо увеличеното търсене единствено да увеличи цените, които към този момент са скочили с една пета през последната година. " Много е мъчно за малко време да се усили производството на артилерийски муниции, изключително на тежките, едрокалибрени муниции ", сподели Иржи Хинек, ръководител на Асоциацията на отбранителната промишленост и сигурността в Чехия. " (Да се построи) нов артилерийски цех е доста елементарно, само че по какъв начин да се създават повече артилерийски снаряди без първични материали ", пита се той.

Представители на отбранителната промишленост настояват, че Европа разполага с лимитирани ресурси от взривни субстанции като барут, тротил и нитроцелулоза, които са нужни за производството на снаряди. " Проблемните места за нашия потенциал са основно (взривните) барути, които са в дефицит в цяла Европа ", сподели един от тях.

" Не е допустимо за малко време да се усили производството на нитроцелулоза... В Европа няма значими производители на суровините, от които се нуждаем ", уточни Хинек, визирайки главната съставна част на барута за оръжия.

" Ако желаеме да увеличим производството на барут, ще ни трябват евентуално три години ", съобщи " Експлозия " (Explosia), чешки държавен производител, който е един от най-големите снабдители на взривни субстанции за заводите за муниции в Европа. Компанията добави, че производството й на експлозиви, употребявани в 155-милиметровата артилерия, " работи с цялостен потенциал " и няма да бъде увеличено до 2026 година.

Дори длъжностните лица от Европейски Съюз, подкрепили пакетите от финансови тласъци, признават в частни диалози, че европейските производители на артилерия ясно са им декларирали, че увеличението на производството няма да бъде лесна задача. " Ние сме за подсилване на отбранителната индустрия. Но, в случай че резултатът от тази самодейност на Европейски Съюз е, че имате втори участник в търга за еднакъв нищожен запас, това ще се отрази на цената ", съобщи един немски чиновник. " А оръжейните компании така и така към този момент са задоволително богати ", добави той.

Ангажиментът на Съединени американски щати да поддържат Украйна против съветската инвазия също наподобява е раздрусал стабилността на американските ресурси от ракети и муниции, показва " Бизнесинсайдър ".

" Ню Йорк Таймс " заяви, че в осъществяване на тези обещания Съединени американски щати са изпратили на Украйна толкоз доста от складираните си ракети " Стингър ", че за замяната им ще са нужни 13 години при досегашните равнища на произвеждане. Нюйоркското издание добави, че компанията " Рейтиън " (Raytheon), която взе участие в производството на ракетните системи " Джавлин " (Javelin), е декларирала, че при миналогодишните равнища на произвеждане ще са нужни пет години, с цел да бъдат сменени ракетите, изпратени на Украйна през последните 10 месеца.

В момента Съединени американски щати създават малко над 14 000 боеприпаса в диаметър 155 милиметра всеки месец, а украинските сили изстрелват толкоз снаряди в границите на 48 часа, показва " Вашингтон пост ". През януари публични представители на Съединени американски щати предложиха увеличение на производството до 90 000 боеприпаса всеки месец, с цел да се отговори на търсенето.

Съединени американски щати рядко са се сблъсквали с индустриален дефицит на муниции и ракети в степента, пред която е изправена страната сега. Макар че през 2016 година за малко е имало дефицит на високоточни ракети след сраженията в Либия и Ирак, Съединени американски щати значително са взели участие в краткосрочни сражения с висока активност като войната в Персийския залив или в продължителни задачи с по-ниска активност като войната в Афганистан, което е разрешавало запасите да бъдат възстановявани при нужда.

Сега, с повишаването на напрежението сред международните свръхсили, рестриктивните мерки в производството на боеприпасите в Съединени американски щати - породени от дефицит по веригата за доставки, както и от намаляването на потенциала след края на Студената война, пораждат съществено безпокойствие измежду експертите по защита.

Въпреки че в бюджета са планувани усъвършенствания на индустриалните мощности, сега Съединени американски щати употребяват запасите си до лимита на потенциала им, с цел да посрещнат актуалните военни потребности в Украйна и да не изостават от производството на Китай.

" Основният ни проблем са суровите материали ", сподели Антонио Каро, общоприет шеф на един от двата испански производителя на 155-мм снаряди. " Доставките на муниции са доста напрегнати в целия свят, тъй като всички фабрики, като нас, към този момент работят на 100 % ", добави той
Джанклаудио Торлици, консултант в италианското министерство на защитата, е склонен с тази оценка и добави: " Трябва да намерим нови източници на доставки... от страни, към които обичайно не сме се обръщали ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР