Владее словото така, че с пиесите си да те накара

...
Владее словото така, че с пиесите си да те накара
Коментари Харесай

Eдно от малкото неща, които правят света поносим. Яна Борисова все още изследва какво е любовта

Владее словото по този начин, че с пиесите си да те накара да се усетиш воин от историята. Да се замислиш, да се смееш. Тя е писателка и сценарист. И сценичен драматург, който същински обича актьорите и учениците си. Яна Борисова е Човек на деня на Свободна Европа.

Откога не сте писали любовно писмо? А представяте ли си вашето любовно писмо да стане част от театрална режисура? Това се случи на 17 индивида, чиито послания към обичаните им неотдавна оживяха на сцена и в книга. И по този начин оказват помощ на хора в потребност.

" 23 любовни писма " еблаготворителен театър - част от поредицата " За любовта " на драматурга Яна Борисова и композитора Милен Кукошаров .

Всички средства от представлението отиват за Дома за ветерани на културата и изкуствата в София. Това към този момент е идея за Борисова, която подарява за трети път на дома за две години.

Една от аргументите да го прави е, че нейните родители и множеството ѝ родственици са хора на изкуството, по тази причина изпитва благосклонност към възрастните актьори.

" Те не престават да са толкоз прелестни и надарени и считам, че би трябвало да живеят почтено до края на живота си ", споделя Борисова пред Свободна Европа.

Тъй като счита, че страната не поставя особени грижи за тях, взема решение да не дава по малко на доста места, а на едно, само че в действителност да има резултат.

" Аз съм ходила няколко пъти там и познавам директорката – Галина Алтимирска . Една прелестна жена, която прави невъзможното тези хора да живеят добре в последните години или месеци от живота си ", прибавя Борисова.

След първото подаяние директорката я кани, с цел да ѝ покаже всичко, което са купили и трансформирали с помощта на събраните средства.

" Това доста надълбоко ме трогна, тъй като видях с очите си резултата от нашето желание ", споделя Борисова.

Тя има вяра, че всички от съсловието би трябвало да се грижат за това място, което има огромна потребност от помощ. И прибавя, че самата тя може да се окаже там един ден, тъй като е човек на изкуството.
 Яна Борисова
Освен сумата от спектакъла, който се игра на 6 ноември в София, Борисова ще съобщи на Дома за ветерани на културата и изкуствата и средствата от продажбите на книгата " 23 любовни писма ". Тя предлага на 17-те създателя да ги разгласяват благотворително и всички се съгласяват. Името на всеки от тях е изписано на корицата.

Те са хора от разнообразни възрасти и специалности. Събират се в Академията по креативно писане и фикция , която Борисова основава преди няколко години. Минали са няколко курса и последната им задача е да напишат писмо до човек, който желаят да се върне при тях. Някои от тях толкоз се въодушевяват, че написват по повече от едно писмо.

" Те са моя уязвимост и горделивост. Наричам ги " моите дракони ", тъй като са смели и умеят да летят. Вече няма на какво да ги науча и ги пущам да полетят, а книгата беше моят подарък за тях ", споделя още драматургът.
Началото
Всичко стартира с плана " За любовта " - театрално-музикално прекарване, в което артисти показват нейни текстове. И това се трансформира в " комичен и прям диалог за щастието, вълнението, ревността, копнежите и всичко, което в никакъв случай не посмяваме да изричаме, само че ужасно доста ни вълнува ".

" Така създателят съумява да събере своите герои на едно място, с цел да ги изслуша. Това ми се стори прелестна концепция ", споделя Борисова.

За нея този театър е специфичен, тъй като връща на сцената една от най-известните български актриси – Цветана Манева .

" Тя освети цялата зала, ужасно доста хора бяха пристигнали единствено поради нея и толкоз ѝ хареса, че когато след представлението прочувствено я попитах дали желае да вършим това няколко пъти в годината, ми сподели: " Добре ". "

И до момента Манева взе участие в тези представления, дружно с други известни артисти като Александра Сърчаджиева, Петър Антонов, Радена Вълканова, Боряна Братоева, Дарин Ангелов, Лилия Маравиля, Христо Петков, Снежина Петрова и други Спектакълът може да бъде забелязан още веднъж на 21 ноември в Sofia live club.
 Цветана Манева показва текст на Яна Борисова в спектакъла
Борисова е създател и на още един театрално-музикален формат – " Нощните рицари " , в който вземат участие единствено млади артисти.

" Понеже доста обичам актьорите и желая да се грижа за тях, а познавам доста, които нямат опция да работят, доста ми се искаше да основа нещо като пердах тайфа, единствено че не да пеят, а да произнасят театрални монолози ", споделя тя.

Нощните рицари са седем, а за първи път през декември към тях ще се причислят и пет млади актриси, с цел да създадат представлението " Голямата любовна борба ".
За любовта
Борисова споделя, че тематиката за любовта я занимава " като прочувствена материя, тъй като преди десетина години, когато към този момент бях живяла задоволително дълго, разбрах, че нищо не знам за любовта ".

" Освен това считам, че любовта е едно от дребното неща, които вършат света търпим. Това е може би единствената безпогрешна формула, която е спасявала човечеството. Която единствена трансформира хората в богове и противоположното ", споделя още тя.

Борисова е уверена, че въпреки от време на време любовта да носи и доста болежка, в нея има пристрастеност, а когато има пристрастеност, значи си жив. Остава единствено да се оправиш с " персоналното си зло, персоналния дявол, чудовището в теб ".

" Душата е шизофреник, до момента в който не открие демона си и не се оправи с него. Трябва да го въдвориш, да го контролираш, да го превъзпиташ, с цел да спре да владее нощта. Защото тя би могла да е доста красива. Как става това ли? Нямам представа… Трябва да си останал самичък, с цел да го схванеш ", написа в своето любовно писмо писателката.

Яна Борисова е родена на 25 май 1972 година в София. Завършва История на изкуството. Произведенията ѝ са поставяни и четени и отвън България. Най-известните ѝ драматургични текстове са " Малка пиеса за детска стая ", " Приятнострашно ", " Хората от Оз ", " На живо " (с премия " Аскеер " за най-хубав моноспектакъл), " Място, наречено Другаде ", " С тил към залеза ".

Носителка е на четири награди " Икар " (2008, 2010, 2014 и 2023 г.), три награди " Аскеер " (2010, 2022 и 2023 г.), Наградата на самостоятелната рецензия, Награда за камерна пиеса, премиите " Златно перо " и " Нова европейска драма ".

Първият ѝ разказ " Чудна лятна нощ " излезе в края на 2020 година Освен него авторката издава " Десет пиеси от Яна Борисова ", " Няколко текста за любовта ", " Морето след теб ", " Да бъдеш Христо Мутафчиев " и " Тя, Цветана Манева " (в съавторство с Георги Тошев).

Тази година Борисова сътвори Stage Hearts . Това е група самостоятелни актьори, които основават взаимно театрални спектакли и творби.

През 2022 година Яна Борисова беше определена за Жена на годината в категория " Култура " на премиите на списание " Грация ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР