ВКС връща за ново разглеждане на Апелативен съд - Пловдив

...
ВКС връща за ново разглеждане на Апелативен съд - Пловдив
Коментари Харесай

ВКС връща присъдата на пловдивския полицай за убийството на родителите му

Върховен касационен съд връща за ново разглеждане на Апелативен съд - Пловдив делото против някогашния служител на реда, упрекнат за убийството на родителите си през 2016 г .

Припомняме, че на 15 май 2016 година.

Делото на висшата инстанция е по тъжба на Венцеслав Караджов за присъдата на Апелативния съд , с която той е приет за отговорен. На него му е присъден пожизнен затвор. Касационните тъжби желаят оправдателна присъда, а Върховен касационен съд приема жалбите за отчасти основателни.
 Полицаят, упрекнат за убийството на родителите си, остава в ареста
Полицаят, упрекнат за убийството на родителите си, остава в ареста

Решението на Апелативния съд е дефинитивно

Според висшите съдии апелативният съд не е показал задоволителна процесуална интензивност за събирането на доказателства , които имат отношение към основния факт на доказване, а наличните косвени доказателства не са подложени на подробен разбор, други са напълно пренебрегнати, а трети са интерпретирани в нарушаване на разпоредбите на формалната логичност.

Според въззивния съд обвиняването е показало " безпричинно старание да се поддържа само обвинителната теза " , като са заобиколени значими елементи на закононарушението и най-много такива, свързани с държанието на подсъдимия, по които има основни неясноти. Според висшите съдии безспорно методът, по който подсъдимият се е озовал в населявания от родителите му неподвижен парцел и твърдените за осъществени от него дейности там са от значително значение за предмета на доказване.

Върховен касационен съд акцентира, че по този начин възприетите за открити обстоятелства са безусловно възпроизведени от претекстовете на първоинстанционния състав , който ги е взел от обвинителния акт, само че по-важното е, че прочитът на правосъдните актове не дава отговор на въпроса от кое място - въз основа на кои доказателствени източници, са направени тези констатации .

Според касационния състав е належащо да се ревизират и изследват всички вероятни версии , като за задачата се съберат всички доказателства. С принуда от инстанциите всъщност е подмината опцията за друга причина за убийството на родителите на подсъдимия (например грабеж).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР