ВКС ще разгледа наказателно дело срещу бившия кмет на Община

...
ВКС ще разгледа наказателно дело срещу бившия кмет на Община
Коментари Харесай

ВКС гледа делото срещу бившия кмет на Исперих за опит за убийство


Върховен касационен съд ще прегледа наказателно дело против някогашния кмет на Община Исперих Бейсим Шукри за опит за ликвидиране на длъжностно лице, оповестиха от съда.

Делото е формирано по касационни тъжби на подсъдимия Шукри против въззивната неоправдателна присъда от 26.10.2017 година по делото на Варненския апелативен съд. С нея е анулирана първоинстанционната присъда на Окръжен съд – Разград, в частта, с която подсъдимият е бил оневинен по обвиняването за осъществено закононарушение (опит за ликвидиране на длъжностно лице, на представител на обществеността при или във връзка осъществяване на службата или функционалността му) и по член 269, алинея 1 от Наказателен кодекс (употреба на мощ или заплашване за да принуди орган на властта да извърши или пропусне нещо по служба).

С въззивната присъда Апелативен съд – Варна признава подсъдимия за отговорен в това, че на 23.02.2013 година в околност „ Трънлив дол “ в землището на с. Йонково, обл. Разград, направил опит съзнателно да умъртви длъжностно лице при осъществяване на службата му, като му постанова наказване „ отнемане от независимост “ за период от 5 години. Съдът го признава и за отговорен в това, че използвал заплашване – създал четири изстрела с ловна карабина, за да принуди орган на властта – двама ловни надзиратели и водач на охранително звено, да пропуснат нещо по работа – да осуети осъществяване на задължението им по залавянето му като извършител и нарушител, заради което му постанова наказване „ отнемане от независимост “ за период от 3 години и 6 месеца. На съображение член 23, алинея 1 от Наказателен кодекс му е наложено да изтърпи най-тежкото наказване – 5 години „ отнемане от независимост “.

В касационните тъжби на подсъдимия се акцентират доводи за позволени нарушавания на процесуалните правила, нарушавания на материалния закон и очевидна неправда на наложените санкции, като се прави искане да се анулира в целокупност обжалваната присъда на Апелативен съд – Варна, в резултат на което Шукри да бъде оневинен или различно делото да се върне за ново разглеждане на въззивната инстанция.

Настоящото касационно произвеждане е второ подред, като с решение от 08.03.2017 година на Върховен касационен съд е анулирана въззивна присъда от 18.03.2016 година на Апелативен съд – Варна и делото е върнато за ново разглеждане от различен правосъден състав на същия съд. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР