ВКС признава подсъдимите по делото за смъртта на Ангел Димитров

...
ВКС признава подсъдимите по делото за смъртта на Ангел Димитров
Коментари Харесай

Заради изтекла давност: Подсъдимите за смъртта на Чората няма да бъдат наказани

ВКС признава подсъдимите по делото за гибелта на Ангел Димитров – за отговорни в осъществяването на по неволя ликвидиране, само че заради изтеклата отминалост за наказателно гонене не ги санкционира, оповестява БГНЕС.
С Решение № 29/05.03.2021 година по наказателно дело № 1202/2019 година тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) анулира решението по в.н.о.х.д. № 26/2016 година на Военно-апелативния съд в частта по отношение на прекратяването на наказателното произвеждане заради изтекла отминалост за закононарушението по член 122, алинея 1 от Наказателен кодекс, в осъществяването на което подсъдимите Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Георги Калинков и Янко Граховски са приети за отговорни, както и в частта по отношение на направените разходи по делото. На съображение член 81, алинея 3 във вр. с член 80, алинея 1, т. 4 във вр. с член 2, алинея 2 от Наказателен кодекс правосъдният състав на Върховен касационен съд ползва закона за отминалостта и не санкционира подсъдимите за закононарушението по член 122, алинея 1 от Наказателен кодекс. Съдът ги осъжда да заплатят направените разходи пред въззивната инстанция в размер на по 1501,57 лв. за всеки един от тях поотделно, както и направените разходи пред Върховен касационен съд в размер на по 1898 лева за всеки един от тях поотделно. Върховните съдии удостоверяват въззивното решение в останалата му част. Решението не може да се апелира.
 Съдът още веднъж гледа делото за гибелта на Чората Съдът още веднъж гледа делото за гибелта на Чората
На 28 февруари, от 13:30 часа, Върховен касационен съд ще гледа наказателното дело против служителите на реда Мирослав П., Георги К., Иво И., Борис М. и Янко Г. за уб...
Тричленният състав на Върховен касационен съд приема, че петимата подсъдими са направили по неволя ликвидиране по член 122, алинея 1 от Наказателния кодекс посредством безучастие. То се е изразило в това, че след слагане на белезниците на Ангел Димитров и полагането му на земята и откакто той неведнъж е викал, че се задушава, не са подхванали нужните дейности за запазване на живота му. Нарушен е общият принцип за дължимата грижа, безапелационни са висшите съдии. Те одобряват, че за осъщественото закононарушение е изтекла отминалостта за наказателно гонене, заради което подсъдимите са приети от съда за отговорни, само че не са осъдени.
В претекстовете се споделя, че откакто подсъдимите са възприели виковете на потърпевшия, недвусмислено насочващи към усложнение в дишането, което положение кардинално е животозастрашаващо, са били длъжни, изхождайки от общовалидното предписание за полагане на дължимата грижа, да вземат всички защитни ограничения, тъй че да попречат на настъпването на общественоопасния резултат – гибелта на потърпевшия – да вземем за пример да го извърнат по тил или встрани, да го изправят и даже да му смъкват белезниците. Всеки един от тях е могъл да стори това, доколкото не е имало аргументи от справедлив темперамент, които да са им попречили. Именно заради тяхното противоправно безучастие е настъпил общественоопасният резултат.
Подсъдимите са имали действителна опция да попречат на настъпването на гибелта, защото видно от устните уточнения на движимостите лица от арбитражната експертиза пред Военно-апелативния съд, в случай че в първия етап и доникъде на втория етап от асфиктичния развой на потърпевшия е била дадена опция да продиша, е било допустимо гибелта да не настъпи. Изложените съображения обосновават и директната причинно-следствена връзка сред тяхното незаконно безучастие и съставомерния резултат.
Тричленният състав на Върховен касационен съд акцентира, че наказателната отговорност като правна последица се свързва единствено с това противоправно безучастие, което е осъществено отговорно. Съдът приема, че от субективна страна действието е осъществено при втората форма на непредпазливостта – немарливост. Характерно за небрежността е неналичието на съответна визия у дееца по отношение на вероятното настъпване на общественоопасните последствия, като за него обаче е било допустимо да планува тези последствия – бил задължен и е могъл да ги планува. Съдебният състав на Върховен касационен съд приема, че подсъдимите не са предвиждали настъпването на общественоопасните последствия, те обаче са могли и са били длъжни да ги плануват.
 Пускат от пандиза петимата служители на реда с присъди по делото Чората Пускат от пандиза петимата служители на реда с присъди по делото " Чората "
Върховният касационен съд през днешния ден излезе с решение за обновяване на делото против петимата служители на реда, наказани за гибелта на Ангел Димитров...
" От една страна, това е по този начин, защото потърпевшият неведнъж, в хода на целия развой по задържането му, посредством виковете си е алармирал за проблем с дишането, който предвид на естеството си, в нито една обстановка не трябва да бъде подценяван. Подсъдимите не са показали дължимата грижа и внимание в такава огромна степен, че са пренебрегнали очевидното за всеки различен в същата обстановка. Те са чули виковете на потърпевшия Димитров за това, че не може да диша и са възприели особеностите на неговата фигура, а точно наднорменото тегло, т. е. те обективно са могли да възприемат със съзнанието си всички обстоятелства и условия, нужни за предугаждане на съставомерните последствия, а и действително са разполагали с нужното време (Димитров е повтарял, че не може да диша още от началото на задържането му) за протичане на тези мисловни процеси, които да доведат до предугаждане на резултата и до опция за избор на своето държание. Ето за какво, при подсъдимите е била налице справедлива опция за предугаждане на общественоопасните последствия “, написа в решението.
Тричленният състав на Върховен касационен съд акцентира, че подсъдимите са полицейски чиновници, особено подготвени в провеждането на полицейски акции по задържане на лица, минали инструктаж по отношение на разпоредбите за сигурност при осъществяване на задържане. Според висшите съдии подсъдимите са работили в изискванията на без значение съпричиняване на резултата. Всеки един от петимата е възприел виковете на потърпевшия, че се задушава, както и неговото телосложение, заради което е могъл и е бил задължен да планува, че след слагането му на земята по стомах и с белезници на ръцете откъм гърба, е допустимо да настъпи гибел, в случай че не вземе ограничения за запазване живота му.
В правосъдното решение се споделя още, че изтекла погасителна отминалост във връзка с вземането на гражданските ищци не е налице. Максималните суми, до които биха могли да се уважат гражданските искания, са 80 000 лева за Райчо Д. и по 30 000 лева за Анита В., Адриана Д. и за Райчо Д., защото с първата неоправдателна присъда гражданските искове са били почетени до посочените суми, като против присъдата не са били подадени тъжби от гражданските ищци. Върховните съдии показват, че Военно-апелативният съд е отчел всички условия, значими за установяване размера на обезвредата за неимуществените вреди на наследниците на умрелия Ангел Димитров – неговия наследник, майка, татко и дамата, с която той е живял на брачен начала. „ Доколкото петимата подсъдими са приети за отговорни в осъществяване на закононарушение по член 122, алинея 1 от Наказателен кодекс при без значение съпричиняване, законосъобразно Военно-апелативният съд е осъдил всеки един от тях, солидарно с гражданския ответник, да заплати съответната част от присъдените компенсации на гражданските ищци “ – написа в решението на Върховен касационен съд.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР