ВКС потвърди присъдата срещу Марин Петров за опит за убийство

...
ВКС потвърди присъдата срещу Марин Петров за опит за убийство
Коментари Харесай

ВКС потвърди присъдата за опит за убийство на сина на Киро Японеца

ВКС удостовери присъдата против Марин Петров за опит за ликвидиране на Януш Сотиров – наследник на Кирил Киров с псевдоним „ Японеца “. Тричленен състав на съда оставя в действие присъдата от 25 октомври 2018 година по делото на Софийския апелативен съд (САС). Решението е дефинитивно, оповестиха от съда, написа БГНЕС.

Във Върховен касационен съд е получено съобщение от прокурор за подхванати дейности по осъществяване на наложеното от съда наказване.

С първоинстанционната присъда на Софийския градски съд Марин Петров бе приет за отговорен в това, че на 2 май 2015 година в гр. София, кв. „ Факултета “, в съучастничество като причинител с Георги Петров, който е подстрекател на действието, е направил опит съзнателно да умъртви Януш Сотиров с огнестрелно оръжие.

На Марин Петров е наложено наказване „ отнемане от независимост “ за период от 9 години. Подсъдимият е приет за отговорен и за държане на огнестрелно оръжие без съответно позволение, като му е наложено наказване „ отнемане от независимост “ за период от 3 години. Определено е едно общо наказване „ отнемане от независимост “ за период от 9 години.

С присъдата на Софийски градски съд Георги Петров е приет за отговорен в това, че в съучастничество като подстрекател, склонил съучастника си Марин Петров съзнателно да умъртви Януш Сотиров, като вследствие на това Петров направил опита за убоийство. На подсъдимия Георги Петров е наложено наказване „ отнемане от независимост “ за период от 3 години, чието осъществяване е отсрочено за период от 4 години.

С въззивната присъда на САС е анулирана отчасти първоинстанционната, като Георги Петров е оневинен.

Тричленният състав на Върховен касационен съд намира и двете касационни тъжби за неоснователни. Върховните съдии са безапелационни, че фактическите констатации за хронологията на събитията не са изведени само въз основа на показанията на посочения кръг лица, а след съвкупна преценка на събраните директни и косвени доказателства – показания, изводи на назначените експертизи, протоколи за оглед на мястото на престъплението, за снемане на обтривки от ръцете Марин и Георги Петрови, за непринудено предаване на облеклата на Януш Сотиров и други

Според висшите съдии при оценката на доказателствата САС не е позволил нарушаване на процесуалните правила и професионално е защитил вътрешното си разбиране за виновност на подсъдимия Марин Петров и по двете му обвинявания.

Материалният закон е прибавен вярно, като присъдата не почива на догатки, както твърди отбраната, безапелационни са висшите съдии.

Относно доводите за очевидна неправда на наказването в претекстовете на решението на Върховен касационен съд се акцентира, че то е равномерно съгласно условията на закона, като са регистрирани степента на социална заплаха на действието и дееца.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР