ВКС потвърди присъдата срещу Марин Петров за опит за убийство

...
ВКС потвърди присъдата срещу Марин Петров за опит за убийство
Коментари Харесай

*9 г. затвор за опит за убийство на сина на Киро Японеца

ВКС удостовери присъдата против Марин Петров за опит за ликвидиране на Януш Сотиров - наследник на Кирил Киров с псевдоним Японеца. Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) оставя в действие присъдата от 25.10.2018 година по делото на Софийския апелативен съд (САС). Решението е дефинитивно, оповестиха от съда.

Във Върховен касационен съд е получено съобщение от прокурор за подхванати дейности по осъществяване на наложеното от съда наказване. Делото е формирано по касационни тъжби на подсъдимия Марин Петров и на частния обвинител Януш Сотиров против присъдата на САС.

С първоинстанционната присъда на Софийския градски съд (СГС) Марин Петров е приет за отговорен в това, че на 02.05.2015 година в София, кв. " Факултета ", в съучастничество като причинител с Георги Петров (подбудител), направил опит съзнателно да умъртви Януш Сотиров, прострелял го, при което, въпреки и да е довършено изпълнителното действие, не настъпили плануваните в закона и желани от подсъдимите публично рискови последствия. На Марин Петров е наложено наказване " отнемане от независимост " за период от 9 години. Подсъдимият е приет за отговорен и за държане на огнестрелно оръжие без съответно позволение, като му е наложено наказване " отнемане от независимост " за период от 3 години. Определено е едно общо наказване " отнемане от независимост " за период от 9 години.

С присъдата на Софийски градски съд Георги Петров е приет за отговорен в това, че в съучастничество като подстрекател склонил съучастника си Марин Петров съзнателно да умъртви Януш Сотиров, като вследствие на това Марин Петров направил опит съзнателно да умъртви Януш Сотиров. На подсъдимия Георги Петров е наложено наказване " отнемане от независимост " за период от 3 години, чието осъществяване е отсрочено за период от 4 години. С въззивната присъда на САС е анулирана отчасти първоинстанционната, като Георги Петров е оневинен.

Тричленният състав на Върховен касационен съд намира и двете касационни тъжби за неоснователни. В претекстовете се показва, че САС не е позволил нарушавания в аналитичната си активност при оценката и разбора на доказателствените материали. По мотив на акцента в жалбата на Марин Петров, подложен върху показанията на очевидците Киров и синовете му Януш и Спартак Сотирови и неспособността им да изведат еднопосочни и безапелационни в действителност данни за авторството на действието висшите съдии одобряват, че САС е ревизирал тяхната валидност и относимост към предмета на делото и ги е съпоставил с останалите доказателства, като е отчел спецификите в връзките сред участниците в инкриминираните събития преди 02.05.2015 година и тези, развили се на същия ден. Измежду тях е откроил нанесения побой на брачната половинка и двете дъщери на подсъдимия Марин Петров от очевидеца Киров и синовете му. Изследвал е аргументите за нагнетяване на настроенията в квартала, където е изработен опит за нападение, разискал е изказванията за дългогодишната омраза сред двете фамилии.

Върховните съдии са безапелационни, че фактическите констатации за хронологията на събитията не са изведени само въз основа на показанията на посочения кръг лица, а след съвкупна преценка на събраните директни и косвени доказателства - показания, изводи на назначените експертизи, протоколи за оглед на мястото на престъплението, за снемане на обтривки от ръцете на Марин и Георги Петрови, за непринудено предаване на облеклата на Януш Сотиров и други " Въззивният прочит на изброените доказателствени материали е изработен при прецизно спазване на процесуалните правила и тези на формалната логичност, което лишава възражението на отбраната за тесногръд и преднамерен разбор от основателност. Информацията, съдържаща се в показанията на очевидците Киров, Спартак Сотиров и Януш Сотиров, не остава изолирана от изброените доказателствени материали, а разрешава извода за тяхната меродавност по отношение на създателя на действието и употребяваното от него средство ", написа в решението на Върховен касационен съд. Според висшите съдии при оценката на доказателствата САС не е позволил нарушаване на процесуалните правила и професионално е защитил вътрешното си разбиране за виновност на подсъдимия Марин Петров и по двете му обвинявания.

Материалният закон е прибавен вярно, като присъдата не почива на догатки, както твърди отбраната, безапелационни са висшите съдии. Относно доводите за очевидна неправда на наказването в претекстовете на решението на Върховен касационен съд се акцентира, че то е равномерно съгласно условията на закона, като са регистрирани степента на социална заплаха на действието и дееца.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР