ВКС определи дело срещу Ценко Чоков да бъде разгледано от

...
ВКС определи дело срещу Ценко Чоков да бъде разгледано от
Коментари Харесай

Дело срещу Ценко Чоков ще бъде разглеждано от Районен съд – Плевен

ВКС дефинира дело против Ценко Чоков да бъде прегледано от Районен съд – Плевен поради отводи на съдиите от Районен съд – Бяла Слатина.
С Определение № 24/27.02.2019 година по частно наказателно дело № 222/2019 година тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) изпраща прекратеното н.о.х.д. № 61/2019 година по разказа на Районен съд – Бяла Слатина за разглеждане от Районен съд – Плевен. Определението не предстои на обжалване, оповестиха от Върховен касационен съд.
Производството пред Върховен касационен съд е формирано по реда на член 43, т. 3 от Наказателно-процесуален кодекс за смяна на локалната подсъдност за разглеждане на н.о.х.д. № 61/2019 година на Районен съд – Бяла Слатина.
Делото е формирано по импортиран в Районен съд – Бяла Слатина обвинителен акт против Ценко Чоков (бивш кмет на село Галиче, общ. Бяла Слатина) с обвиняване за осъществено закононарушение по член 311, алинея 1, вр. член 26, алинея 1 Наказателен кодекс (документно закононарушение при изискванията на продължавано закононарушение, осъществено от длъжностно лице, което в кръга на службата си съставяло публични документи, в които удостоверявало погрешни условия или изказвания, за да бъдат употребявани тези документи като доказателства за тези условия или изявления).
С предписание от 20.02.2019 година на ръководителя на Районен съд – Бяла Слатина делото е изпратено на Върховен касационен съд заради неспособност съдът, на който делото е подсъдно, да образува състав, защото всички съдии от този съд са се отвели от разглеждане на делото и правосъдното произвеждане по него е прекъснато.
Всички съдии от състава на съда са се отвели заради съществуване на основанията по член 29, алинея 1, т. 7 и по член 29, алинея 2 от Наказателно-процесуален кодекс – заради родствени връзки с прокурор по делото, заради близки и родствени връзки с потърпевши и заради изявления в медиите, в които е изразено подозрение в безпристрастността на магистратите в правосъдния регион, във връзка на които е почнала инспекция от Търговско дружество „ Национална сигурност “.
Тричленният състав на Върховен касационен съд приема, че поради невъзможността за формиране на състав в съда, на който делото е подсъдно по разпоредбите на локалната подсъдност, то следва да бъде изпратено за разглеждане от различен, идентичен по степен съд, а точно – Районен съд – Плевен, който географски е ситуиран в териториална непосредственост, а въпреки това се явява и самостоятелен по разпоредбите на функционалната подсъдност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР