ВКС намали присъдата на организаторката на групата, склонявала бременни да

...
ВКС намали присъдата на организаторката на групата, склонявала бременни да
Коментари Харесай

Намалиха присъдата на организаторката на групата, склонявала бременни да продават бебетата си

ВКС понижи присъдата на организаторката на групата, склонявала бременни да продават бебетата си.

Върховния касационен съд понижи присъдата на организаторката на групировката, склонявала бременни да продават бебетата си.

Припомняме, незаконната скица беше разкрита през август 2015 година

Срещу ръководителката на групата Цветелина Стоянова - шеф на " Маркетлинкс " ООД - София и маркетингов експерт за съдружие " Надежда за нас 2008 ", бяха повдигнати обвинявания за четири закононарушения. Като участнички в групата бяха привлечени и Снежина Спасова - юрист в Софийска адвокатска гилдия, и Тотка Георгиева, хигиенист в частна детска градина " Веселата къща ".

Схемата била замислена през септември 2013 година от Стоянова. Сдружението " Надежда за нас 2008 " подпомагало младежи от уязвими групи и израснали в домове. Чрез активността си в сдружението Стоянова намирала бременни дами без брак или такива, които били разграничени със съпрузите си, които не желаели да отглеждат децата си. Причините най-много били липса на финансови благоприятни условия.

Тричленен състав на Върховния касационен съд промени решението на Апелативния профилиран углавен съд, като: понижава наложеното на подсъдимата Цветелина Стоянова наказване на 3 година отнемане от независимост за закононарушението с потърпевш Христина Д.; понижава наложеното й наказване на 3 година отнемане от независимост за закононарушението с потърпевш Светослава Й.; също така понижава на 3 години затвор избраното общо най-тежко наказване на подсъдимата. Съдът отсрочва осъществяването му за изпитателен период от 5 години и оставя в действие решението в останалата му част.

Делото е формирано по митинг на подсъдимата Цветелина Стоянова против решението на АСНС, с което е доказана присъдата на Специализирания углавен съд. С нея Стоянова е приета за отговорна в осъществяването на две закононарушения - набиране посредством обещаване на полза на бременни дами за продажба на децата, за което са ú наложени санкции " отнемане от независимост " в размер на по 3 години и 6 месеца и " санкция " в размер на по 25 000 лв..

Според висшите съдии нужното наказателно влияние може да бъде обезпечено и с отсрочване изтърпяването на избраното общо наказване от 3 години затвор за оптимално допустимия период от 5 години. По този метод ще се осъществя предупредителният капацитет на условното наказание, защото през целия този интервал действителна е опасността подсъдимата да изтърпи отсроченото наказване, заради което и ще има опция тя да премисли демонстрираното по сегашното дело държание, показват от Върховен касационен съд.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР