Вкрая на 2022 г. Индонезия влезе в историята с драматична

...
Вкрая на 2022 г. Индонезия влезе в историята с драматична
Коментари Харесай

Внимание: Кръшкането се наказва сурово в много страни

Вкрая на 2022 година Индонезия влезе в историята с трагична смяна в Наказателния си кодекс. Промените плануват затвор или солена санкция за прелюбодейци, които нарушават брачните обети.

Със своите 125 млн. поданици Индонезия е най-многобройната мюсюлманска страна, където законите са подчинени на шериата. Все отново в навечерието на новата 2023 година от офиса на основния прокурор на страната излязоха със особено тълкувание на закона, съгласно което в случай че в изневярата е забъркан чужденец, наказването би могло да не бъде затвор.

Не толкоз милостиви и уклончиви са в приказно богатото кралство Бруней. То нашумя през предходната година с въвеждането на нов закон, който прави изневярата наказуема със гибел. Въз основа на ислямския закон поправката в Наказателния кодекс изисква нарушителите да бъдат убивани с камъни пред очевидци.

След вълната от митинги против политиката, която също по този начин наложи смъртно наказване за гей секс, султанът на Бруней Хасанал Болкиах, който дълго време бе най-богатият човек в света, сподели, че законът няма да бъде прибавен скоро на процедура. Така макар че смъртната присъда е позволена в кралството с 400 хиляди жители, никой няма да бъде екзекутиран към момента единствено тъй като е изневерил.

Практиката е в действие обаче в северните провинции на Нигерия. Там шериатският закон е еднопосочен и планува прелюбодейците да бъдат убити обществено с камъни.

Дори в изостаналите региони избират мъчителни, само че не смъртоносни санкции. За финален път през 2016 година в страната имаше три изтезания с камъни.

Още две дами са били наказани на гибел за изневери, само че са били избавени в последния миг от съда на втора инстанция и грешниците се разминали с по-леки санкции, оповестява „ Ню Йорк Таймс “.

Привидно по-милостив е Наказателният кодекс на Афганистан. Там плануванаъа за прелюбодейство присъда е „ доста дълъг ” престой в затвор.

Малката детайлност е, че никой не се наема да пояснява какъв брой тъкмо е „ доста дълъг ”.

Така топката за самостоятелно установяване на присъдата се трансферира на локалните съдии. Не са малко случаите, в които хора се затварят, а срокът на присъдата остава с месеци да се прецизира.

Случва се даже отговорните да умрат в пандиза, преди да схванат какъв брой тъкмо би трябвало да лежат.

Смърт грози прелюбодейците и в Саудитска Арабия. Там прелюбодеецът може да бъде наказан, в случай че си признае четири пъти или в случай че най-малко четирима очевидци (приемат се показания единствено на мъже, б.р.) потвърдят, че е имало действителна невярност.

Тежък проблем с контрола на наказванията имаше в Пакистан. В страната от края на 70-те години на предишния век в действие са законите на шериата. Оттогава се натрупаха извънредно доста присъди за прелюбодейство. Така в първото десетилетие на XXI в. локалните затвори бяха задръстени от повече от хиляда прелюбодейци (всичките жени).

Положението излезе от надзор и от 2006 година локалните съдилища към този момент постановат процедура за отсрочване на осъществяването на присъдите и наказаните прелюбодейки могат против съответната сума да бъдат пуснати да излежават присъдите си в домашни условия. Според специфичност на пакистанското законодателство отговорни за изневярата са единствено и само дамите.

Изневярата се санкционира със гибел и в Судан. Там присъдите се извършват, като виновникът се убива с камъни. Но в последните 10 години няма публична информация за изпълнена сходна присъда, макар че през 2010 година две дами бяха приети за отговорни на всички инстанции.

Екзекуциите бяха отсрочени и в случай че се има вяра на формалните управляващи, двете грешници към момента са живи. Според самостоятелни източници в по-бедните пустинни региони смъртните присъди се извършват.

Интересна правосъдна процедура във връзка с прелюбодейците има в Уганда. Там в случай че мъж изневери на жена си, го грози затвор до една година и солена санкция.

Ако обаче жена изневери на мъжа си, присъдата е на половина – шест месеца затвор за грешницата.

Сходни са наказванията в Руанда, където изневярата се санкционира със затвор до една година и санкция, която се равнява почти на 225долара.

Ако мъж или жена стартира да живее на фамилни начала с някой, който в действителност не споделя дома си със съпруга/та си, нещата се усложняват.

Предвиденото наказване е две години затвор. Единствената опция за законно общуване е сътрудникът в никакъв случай да не е бил женен или да е минал през мъчителната и дълга процедура на бракоразвод.

До две години затвор могат да получат в Египет дамите, които изневеряват. За същото закононарушение мъжете получават четири пъти по-малка присъда.

До две години затвор могат да получат прелюбодейците и във Филипините.

В Катар нерегламентираните полови контакти сред необвързани се санкционират с до 7 година затвор. Ако обаче става дума за невярност на омъжена жена – присъдата е гибел.

2018 година бе повратна за правосъдната процедура в Индия. Върховният съд възприе за първи път тълкувателно решение, съгласно което изневярата не е закононарушение, а може да бъде само причина за бракоразвод. Впоследствие сходни решения одобриха съдилищата в Тайван и Южна Корея.

Върховният съд на Китай ги последва, като декриминализира изневярата. Колкото и изненадващо да звучи, изневярата се санкционира и в страните от западния свят.

Де юре изневярата е противозаконна и се санкционира със затвор в 18 американски щата, като измежду тях са Ню Йорк и Флорида.

В Съединени американски щати прелюбодеец може да получи в някои щати до 30 дни затвор и санкция от 500 $.

Въпреки настоящото законодателство в последните години няма произнесена ефикасна присъда за прелюбодейци. Изневярата се употребява като събитие само в бракоразводни каузи и такива за настойничество на деца.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР