Включването на българите в Конституцията на Северна Македония трябва да

...
Включването на българите в Конституцията на Северна Македония трябва да
Коментари Харесай

ИСТОРИЧЕСКО: Северна Македония вкарва българите в конституцията си

Включването на българите в Конституцията на Северна Македония би трябвало да е последното изискване за начало на договаряния за участие на страната в Евросъюза. Скопие ще желае твърди гаранции от България и от Евросъюза за това, съобщи македонският президент Стево Пендарвоски след среща с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел в Охрид. Той е на посещаване в страната за присъединяване в Преспанския конгрес за разговор, който стартира през днешния ден.

В Скопие не сме видели френското предложение за решение на разногласието ни с България. Ние беседваме с нашите български сътрудници в границите на разговора, който продължава от месеци.

За вписването на българите в Северна Македония в преабмюла на конституцията има политическа воля, само че механически не е допустимо да се осъществя за по-малко от три месеца.

Политическият аспект на въпроса обаче е дали това ще е последното искане от България. Търсим мощни политически гаранции освен от страна на България, само че и от страна на Европейски Съюз, че това ще бъде последното искане от страна на България, е декларирал Пендаровски, представен от „ Евронюз “.

Пендаровски оцени визитата на Шарл Мишел в бурния за Европа и света интервал единствено няколко дни преди срещата на върха на Европейски Съюз през юни, като доказателство за нуждата от съгласуваност на стъпките сред Балканите и Европейски Съюз поради нуждата от решителни и кардинални решения.

Северна Македония и Албания би трябвало да стартират договаряния с Евросъюза допустимо най-скоро, което е значимо освен за двете страни, само че и за района като цяло, изключително в подтекста на новите геополитически събития. Това е главен приоритет и ние поддържаме всички старания за намиране на взаимно задоволително решение на отворения двустранен въпрос с България. Наистина съм зает с Франция и Евросъюза, с цел да оказа помощ за напредването на този развой напред и съм уверен, че доста скоро ще имаме позитивно развиване, което сигурно ще бъде доста значимо за вашата страна и за целия район. Така е дал отговор, от своя страна, Шарл Мишел.

Мишел разгласи още, че на 23 юни ще провежда среща на 27-те страни членки и страните от Западните Балкани.

Искаме и работим за отблокиране на процеса за Северна Македония и Албания. Не съм сигурен какво ще се случи на идващото съвещание на Европейския съвет, само че ще създадем всичко допустимо да предприемем решителни стъпки, разясни той.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР