Включи се идеята за потенциален таван на цените, но ЕК

...
Включи се идеята за потенциален таван на цените, но ЕК
Коментари Харесай

Кирил Петков: Европейската комисия ще преговаря с Газпром от наше име

Включи се концепцията за евентуален таван на цените, само че Европейска комисия би трябвало да проучва дали би трябвало да го има, съобщи министър председателят Кирил Петков от Брюксел

Идеята да купуваме дружно газ от трети страни, в това число от Русия, се реализира като проект. Не е наложително страните да вземат участие в този механизъм, само че в случай че желаят - а доста страни желаят - ще бъдат включени. Това съобщи министър председателят Кирил Петков пред медии в Брюксел.

"Това значи, че Европейска комисия ще договаря с "Газпром " от наше име. Това е напълно друго, в сравнение с една дребна България с дребна консумация да договаря с колоса като "Газпром " ", разяснява Петков.

Той уточни, че е била включена концепцията за евентуален таван на цените, само че Европейска комисия би трябвало да проучва дали би трябвало да го има и доколко.

Министър-председателят бе безапелационен, че България "задължително би трябвало да се включи " в договарянията.

Колкото до бъдещото посещаване на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен у нас, Петков съобщи, че то може да се случи до две седмици.

Идеята на визитата е да бъде подписан българският План за възобновяване и резистентност. - Министър-председателят разясни, че все още е контрактувано най-техническото равнище и следва автограф от Фон дер Лайен, а по-късно работата продължава.

"Факт е, че действително същинското договаряне свърши през днешния ден, това е значимото ", съобщи Петков.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР