Вкарват зеленчукова и билкова градина в детските градини и у

...
Вкарват зеленчукова и билкова градина в детските градини и у
Коментари Харесай

Природен кът, зеленчукова и билкова градина ще има в детските градини

Вкарват зеленчукова и билкова градина в детските градини и у нас. Към постройките на забавачките се планува да има естествен ъгъл, а при опция и опитна градина за засаждане на зеленчуци, билки или цветя. Те ще имат принадлежности и култивиран принадлежности, с които да отглеждат засажденията си. Това е написано в Проект на Наредба за физическата среда и осведомителното и библиотечното обезпечаване на детските градини, учебните заведения и центровете за поддръжка за личностно развиване, която е качена за публично разискване на портала за публични съвещания. Предложения може да се подават до 25 март. Според Приложение 6 към Наредбата естественият ъгъл ще съставлява пространство за учене, игра и изпробване с естествени материали навън или закрито.

В естествения ъгъл може да бъдат включени, с изключение на опитни полета, зеленчукови градини, зоокътове с площадки за наблюдаване и други уреди, позволяващи на децата да учат посредством директни наблюдения.

На децата ще се дават култивиран комплекти и принадлежности, ще има наложително построени зони за игра с вода и пясък, пейки, хранилка за птици, маси или дъски за опити, пробни игри. Сградите на детските градини би трябвало да разполагат със зони за игра, зала за спорт и музикални занимания, обслужващи, административни и медицински пространства.

Подкрепа на личностното развиване на децата - кабинети за психолози, ресурни учители и логопеди

Сградите на детските градини би трябвало да разполагат и с обособени кабинети или зони, свързани с поддръжката за личностно развиване на децата, обособен кабинет или зона на логопеда, психолога и ресурсния преподавател, които се оборудват наложително с маса и стол за детето и експерта, ъгъл за игра на пода, компютър, бразователни софтуерни стратегии за развиване на езикови, математически умения.



Психолозите в детските градини ще има и скрининг за оценка на детското развиване - Denver II, DP3. Специалистите ще разполагат с кукли, конструктори, разнообразни размери кубчета, с които може да се строи, кутия със сет от диви животни, плантация с домашни животни, пожарна, полицейска кола, кола за спешна помощ, материали за изобразяване, за моделиране и кутии, в които детето да съхранява своите рисунки или нещата, които са значими за него, с цел да има свое персонално място в кабинета.

А в кабинета на ресурсния преподавател са въвели голям брой условия по отношение на ресурсите, в това число набор за развиване на фина моторика, набор от тренажори за верен захват и набор подготвителни ножици.

Увеличават и нужната повърхност, полагаща се на едно дете в занималня с ъгъл за хранене и спалня в обособената зона - 5 квадратни метра

Наредбата вкарва и бособената зона за всяка група поотделно и включва съблекалня с преддверие и дрешник, занималня с ъгъл за хранене, спалня и санитарно-хигиенно помещение и помещение за учители и асистент - възпитатели.

В съблекалнята би трябвало да има дрешник, пейки и самостоятелни шкафчета, пана за детско творчество и осведомителни табла за родители.

В занималнята с ъгъл за хранене, с изключение на маса и столове, ще има бяла магнитна дъска или интерактивна дъска, пана, естествен календар, килим и меки модули за игра на пода, дидактически материали и принадлежности за игра, маси за изобразяване, куклен спектакъл със сцена, детски музикални принадлежности, библиотечен долап.

Има условие и за възстановяване на спортната среда в детските градини. В тях би трябвало да има баскетболни кошове, въжета за скачане, топки, приспобления за плуване, в случай че имат басейн, и други.

Ще има и площадка за образование по сигурност на придвижване по пътищата. Децата ще имат светофар, стоп палка, 12 сигнално-предпазни жилетки, 10 бр. пътни знаци, 10 конуси, детски велосипед с каска.

Разписано е, че детските градини ще може да аплайват по национални и оперативни стратегии, както и по Програмата за създаване, продължение, надстрояване и реорганизация на детски ясли, детски градини и учебни заведения за интервала 2020 - 2022 година за финансиране.

В период до 10 години физическата среда на детските градини, учебните заведения и центровете за поддръжка на личностното развиване би трябвало поетапно да се приведе в сходство с Наредбата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР