ВизиткаВасил Цанев е изпълнителен директор на ЗММ България холдинг. Той

...
ВизиткаВасил Цанев е изпълнителен директор на ЗММ България холдинг. Той
Коментари Харесай

Индустрията вече е наясно, че екологичният подход е и икономически ефективен

ВизиткаВасил Цанев е изпълнителен шеф на " ЗММ България холдинг ". Той е приключил Техническия университет - София, със компетентност " Електроника ". Има богат професионален опит както на българския, по този начин и на интернационалния пазар. Преди да се причисли към екипа на " ЗММ България ", той е бил изпълнителен шеф на " Дейзи Технолоджи ", а в последните години - шеф " Индустриални кранове " и член на борда на шефовете на " Подемкран ". Васил Цанев ще взе участие като преподавател в конференцията, проведена от " Капитал ", която ще се организира на 18 октомври. Как се справяте с цените на електрическата енергия в последната една година? Колко огромен е растежът в разноските за ток макар въведените обезщетения?
- Безпрецедентното нарастване на цените на електрическата енергия безспорно се отрази отрицателно на бизнеса. Точно в този миг усетихме в цялостна мощ изгодите от построените генериращи мощности в " ЗММ Сливен " през 2019 година и " ЗММ Нова Загора " през 2020 година Инсталираните фотоволтаични електрически централи за лично ползване, а в " ЗММ Сливен " и за продажба на неоползотворените количества, доста притъпиха проявленията на високите цени на ел. силата, покривайки до 75-90% от потреблението на сдруженията. Като спомагателен бонус отчитаме и продажбите на електрическа сила, които заради високите борсови цени генерираха спомагателни доходи. По този метод успяхме да компенсираме растежа в разноските за сила, което изцяло кореспондира с дълготрайните европейски цели и политики за енергийна успеваемост и самостоятелност.

В други наши сдружения като " ИХБ Метал Кастингс " - леярна за чугунени отливки, изпитваме обилни компликации заради характерния темперамент на потреблението. Негативният резултат от високите цени в това сдружение има най-силено проявяване, защото електрическата енергия е значително перо в себестойността на готовата продукция. Всичко това съчетано и с внезапно нарастване на цените и в изискванията на недостиг на първични материали за леярското произвеждане.

В случая се опитвахме да ориентираме процесите към по-благоприятните борсови ценови равнища през денонощието. В сдружението имаме построена дребна фотоволтаична централа, насочена за затопляне на вода, което също способства за понижаване на разноските за електрическа сила.
Реклама
Изготвен и изпратен до всички сдружения бе проект от оперативни действия - общоприети и такива, насочени към спецификата на другите производства, за понижаване на употребяваната ел. сила. Тези разнопосочни действия се показват в организация на работата, енергоспестяващи мероприятия, измервания и статистика, мотивация на хората и други, водещи до възстановяване на енергийната успеваемост.

Значителна позитивна роля изигра и подпомагането на компаниите поради високите цени на ел. силата, без които компликациите щяха да бъдат доста по-големи
Преди година в изявление за " Капитал " споменахте, че въглеродно неутралните цели на Европейски Съюз Fir for 55 са постижими. Още ли мислите по този начин?- Случващото се в международен мащаб подейства като отрезвяване и катализатор за все по-ускорено търсене на спомагателни и различни източници на сила и бурно развиване на технологиите в тази посока.
Поради тази причина имам вяра, че макар компликациите, които ни следва да срещнем в идващите месеци, въглеродно неутралните цели на Европейски Съюз Fit for 55 са безалтернативни и вероятни за реализиране. Войната, която Русия води с Украйна, катализира търсенето на нови енергийни източници и сложи остро въпроса за тяхното рационално и дейно потребление и диверсификация.
Реклама
Една опция за бързо създаване на нови енергийни източници са възобновимите във всичките им проявления. Приетите облекчения, свързани с процедурите, са спомагателен тласък за ускорение на построяването на ФВЦ.

Нашата компания продължава да следва този модел, като през актуалната година планираме да изградим ново уголемение на ФВЕЦ за лично ползване в " ЗММ Нова Загора ", при което общата конфигурирана мощ ще стане 1205 KWp. Капацитетът на новия слънчев парк ще покрива над 90% от потребностите според от сезона, от цялостната консумация на предприятието. Тази дълготрайна предвидимост на един забележителен разход е причина за обмисляне на разноските и образуване на себестойността на продукцията. В стадий на проучване са и няколко други плана в това направление.
Голяма част от вашия бизнес е насочена към експорт, само че сега има големи проблеми с веригите на доставки поради геополитическата обстановка. Как се отразява новата реалност на бизнеса ви в Русия и като цяло отвън Европа?
- Значителна част от материалите и суровините преди войната постъпваха от Русия и Украйна. Същевременно и двете страни бяха пазари за нашата продукция.

Прекъснатият импорт на първични материали от Русия провокира внезапно нарастване на цените на материалите. Наред с това прекъсна доставките на някои съществени за нас заготовки. Спазвайки правилата за диверсификация на доставчиците, бяхме основали и поддържахме контакти и с европейски производители, което ни даде опция бързо да се преориентираме към тях и да осигурим различни доставки и самостоятелност, без внезапни разтърсвания в производството. В последна сметка тази промяна безспорно докара до завишение на цените, надлежно покачване на себестойността на машините ни. Този отрицателен резултат се ускори и от други снабдители на подготвени съставни елементи, които са разчитали на материали от този район и които в последна сметка също усилиха цените си, съчетано със доста нарастване на периодите на доставка. Всичко това докара до в допълнение оскъпяване на продукция и нарушение на графици.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР