ВизиткаСашо Дончев е основател и изпълнителен директор на Овергаз и

...
Коментари Харесай

Сашо Дончев: Трябва да изгоним държавата от енергетиката

ВизиткаСашо Дончев е създател и изпълнителен шеф на " Овергаз " и издател на вестник " Сега ". Учи в ямболската математическа гимназия, а след междинното си обучение приключва планиране и създаване на системи за транспорт и предпазване на газ и петрол в съветския университет " И. М. Губкин ", както и " Външноикономически връзки " в някогашния Висш стопански институт в София, през днешния ден УНСС. Създаденото през 1991 година " Овергаз " е най-голямото българско частно сдружение в бранша на природния газ и най-много в региона на газификацията. Част от групата е " Овергаз мрежи ", най-голямото газоразпределително сдружение в България, с доходи 177 млн. лева и облага над 22 млн. лева за 2020 година Преди месец американската Linden Energy разгласи, че ще придобие 50% от " Овергаз инк ", което държи 38% в главното мрежово сдружение от холдинга на Дончев. Няколко месеца по-рано завърши раздялата с " Газпром ".
Защо и по какъв начин се случи раздялата ви с " Газпром "?
От самото начало знаехме, че имаме екзистенциални разлики: " Газпром " е огромна компания, с големи находища, с доста планове в добива, превоза, търговията с газ. Докато ние, зародила вследствие на политическите промени компания, имахме скромната, съотнесена към тези мащаби, упоритост - да приближим газа към всички българи, битови потребители и бизнесмени. А " Газпром " няма никакъв опит и упоритост в това. В самото начало " Газпром " стана акционер в " Овергаз ", тъй като в този миг имаше газ, а не пари и ни предложи да доставяме избрани количества за България и в случай че вероятно съумяваме да спечелим някой лев от тази търговия, да го влагаме в развиването на нашия проект. Смея да настоявам, че беше моя заслуга, тъй като тогавашното управление ме хареса с концепциите и фантазиите, които имах. Така че раздялата беше неизбежна, въпросът не беше дали, а по кое време и по какъв начин. Всички сме щастливи, че се случи в този момент. А по въпроса по кое време - има щастливи хора и когато някой се опита да им навреди, им оказва помощ. Едни другари на Борисов бяха решили, че аз не се държа обичайно в обществото и в. " Сега " не показва почитание към достойните хора във властта, по тази причина би трябвало да бъда осъден. И през натиска за " Южен поток " ще принудят руснаците да ме дадат на кучетата. Горе-долу по този начин и стана. Но компанията съумя да се оправи. И се надявам в никакъв случай повече да не ми се постанова да срещам тези другари на Борисов, а и самия него. Ако вярно разбирам, при раздялата връзките ви с " Газпром " не са неприятни? Финализирахме договорката с хора, които познават компанията от вътрешната страна, мен, нашите упоритости и проекти, правят оценка ги, и по тази причина се разделихме в случай че не като другари, то като хора, които биха могли да бъдат бизнес сътрудници и в бъдеще. Какви са детайлите по договорката с Linden Energy - чия беше самодейността, избирахте ли сред разнообразни евентуални сътрудници, за какво се спряхте на тази компания ?
Linden Energy се появиха при нас преди няколко години като хора, които са купили потенциал от ICGB (гръцката газова връзка - бел. авт.). Не считам, че тяхната договорка е добра. Надявам се тя да може да бъде усъвършенствана. Но при всички случаи това беше анонс, че те имат интерес към пазара. С тях през последните 2-3 години сме говорили на доста тематики, като намираме подобие в визията си за естествен живот в района, за конкурентен пазар, за нуждата от осъвременяването и развиването на цялостната инфраструктура и в частност на газовата.

Освен това ние по закон, откакто сме купили присъединяване на " Газпром " в " Овергаз ", в границите на една година би трябвало да го продадем, в противоположен случай би трябвало да се явим в Комисия за защита на конкуренцията поради централизация. Възможно е да съм песимист, само че нямам спомен обществената администрация да се е отнасяла добре с мен, тъй че ние побързахме да осъществим това условие на закона. Кое смятате за неизгодно в контракта за потенциал в гръцката връзка?
Капитал - брой 32 Цената. ICGB дава обещание да предложи след известно време, неизвестно по кое време, услуга на цена, която е в пъти по-висока от тази, която имаме през днешния ден. Какъв е смисълът? Правителството на Борисов съумя да го докара до това да няма никакъв смисъл. Първо, там най-вероятно също има проблем с корупцията във връзка с цената на създаване, с цел да се получава такава цена. Не считам, че даже като бъде построена тази тръба, при тези условия тя ще бъде употребена от някого. Разбирам, че гръцката връзка не е моторът на бъдещото ви партньорство с Linden В моя живот най-важни са моралните връзки, нямам отношение към парите, нямам познание какъв брой пари имаме по сметките на компанията, в случай че нямаме ликвиден проблем Но имам извънредно високи критерии във връзка с морала. С тези хора можем да пазиме едни и същи етични критерии. И по тази причина ги избрах. Да, само че дружно ще вършиме бизнес Ще вършим това, което можем. Моята основна фантазия е газификацията, само че с цел да става тя по-лесно и потреблението на природния газ да е атрактивно за от ден на ден българи, е хубаво природният газ самичък по себе си да не е безценен. Защото инфраструктурните такси са неизбежни, те са резултат от амортизацията на направените вложения. А в инфраструктура те са огромни и с мудна възвращаемост. Затова е сериозно значимо при какви условия българският газов пазар ще бъде снабдяван с газ. Тук виждам благоприятни условия за диверсификация, не просто като източник, а и във връзка с изискванията на доставка. България ли ще е фокусът на партньорството?
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР