ВизиткаРумяна Грозева е доктор по икономика от ИИИ на БАН,

...
Коментари Харесай

Румяна Грозева: С "Марица-изток" хвърляме непрекъснато пари през прозореца

ВизиткаРумяна Грозева е лекар по стопанска система от ИИИ на Българска академия на науките, с дълготраен опит в областта на районното икономическо развиване. През последните 12 години е изпълнителен шеф на Агенцията за районно икономическо развиване - Стара Загора. Тя е член на управителния съвет на Индустриална зона " Загоре ".
Г-жо Грозева, знаете ли какво си приказват за сегашната обстановка и идните промени локалните хора, които работят в енергийния бранш на Стара Загора? Може да звучи необичайно, само че в действителност е много мъчно да се беседва с редовите енергетици и, общо взето, те са някак изолирани от дебатите по тематиката.

- Наистина е по този начин. Много хора наблюдават какво се случва в бранша - трендовете, измененията, опциите. Но е радикално друго когато си там, на терен, където би трябвало да се случи тази смяна. Хората в действителност са комплицирани, не знаят какво следва. Имах инцидентна среща с един човек, който работи в мините, и той ме пита: " Какво ще се случва с нас? Ще ни затварят ли? Ще ни гонят ли? Какво ще стане с нашите фамилии? " Тези хора нямат добър достъп до действителна и настояща информация. Гръмките изречения в " отбрана " на комплекса, които се разгласяват в медийното пространство, просто ги манипулират по доста нечовечен метод.

Истината е, че сме закъснели извънредно доста с енергийния преход. Но към момента имаме късмет да създадем нещата както би трябвало. И хората да имат късмет. Като тук нямам поради единствено работещите в енергетиката, а всички като цяло. Защото, когато нонстоп се приказва по какъв начин ще има отдръпване на хора, намаление на стандарта на живот и така нататък, доста бизнеси не виждат вероятност за развиване в района. Близо 50 хиляди души към този момент са напуснали Старозагорската област през последните три години. И това е, в случай че в енергетиката към момента няма съкращения.

Ако стартираме в този момент, с доста ясна посока и престанем безконтролно да лъжем хората, които по този начин или другояче са много уплашени, нещата могат да се случат задоволително добре. Това комплициране и подвеждане значително беше основано от предходното държавно управление, което в последните три години обещаваше " ярко бъдеще " за въглищата, а в Брюксел приемаше политиките на " Зелената договорка ".
- Ние сме закъснели доста повече от три години - най-малко 15-16 години. Затова не желая да кажа, че единствено предходното държавно управление е отговорно. Да, то носи отговорност, само че освен. Не мога да оправдая и синдикатите, които се опълчват на тези процеси. Ето да вземем за пример ние като организация участваме в сесиите на платформата на Европейски Съюз за въглищните райони в преход и на едно от откриванията Клаус-Дитер Борхард, основният шеф на Групово дело " Енергетика " към Европейската комисия, излезе и сподели: " Всъщност единствената страна, която не е показана тук, е България. " А това са пропуснати благоприятни условия за замяна на хрумвания, за черпене на опит. Там бяха синдикати от Испания, които желаеха повече финансиране, кметове на наранени градове Никой не е подготвен за изоставянето на въглищата, за прехода, само че се търсят опциите. В постоянна връзка сме с сътрудници от Полша, Чехия, Словения, Румъния. Всеки си преглежда позволените неточности в предишното и възнамерява на база на научените уроци. Като казвате кметове, какво прави кметът на Стара Загора? Ангажиран ли е задоволително с тази тематика съгласно вас? Капитал - брой 24 - Той е зает дотолкоз, доколкото може един кмет в България да се ангажира с тези неща. Голямата разлика с другите европейски страни е, че там имат от малко малко някаква районна самостоятелност и децентрализация. Затова при нас един кмет, колкото и да желае, не може да бъде лицето на енергийния преход, в случай че цялото държавно управление отхвърля да прави подобен. А целия този комплекс " Марица-изток " е доминиран точно от страната. А имате ли диалози и изобщо сътрудничите ли си с управленията на държавните мини и Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 "? - Да, имали сме срещи с Андон Андонов, шеф на " Мини Марица-изток ", който обаче в тази ситуация е един реализатор, който съблюдава закона - да добива въглища. С Живко Динчев директна среща не сме имали досега. Но обстановката е същата - той е реализатор и би трябвало да създава ток от въглищата. Има решение на по-предишното Народно заседание. Ако спрат да го вършат, ще нарушат наредбите. И те са прави от своята позиция. Да, само че като изпълнителни шефове на тези сдружения би трябвало да търсят благоприятни условия за тяхното битие, а не просто да натрупат едни загуби и да разчитат, че някой ще ги избави. - Ако тръгнем по тази логичност, още от през 2005 година всички тези неща трябваше да се вземат поради и всеки да се е направил сметката. Сега загубите ги плащаме ние, страната. От нашите сметки и налози БЕХ обезпечава парите за въглеродните излъчвания на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ". А това са пари, които могат да бъдат изхарчени много по-разумно, в случай че трендовете в енергетиката бяха взети поради в предишните години. Едно от обсъжданите решения е върху старите минни полета да се изградят фотоволтаици и държавното сдружение да стартира да печели от продажбата на ток...
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР