ВизиткаРумяна Грозева е доктор по икономика от ИИИ на БАН, ...

Румяна Грозева: С "Марица-изток" хвърляме непрекъснато пари през прозореца/>

ВизиткаРумяна Грозева е доктор по икономика от ИИИ на БАН, с дългогодишен опит в сферата на регионалното икономическо развитие. През последните 12 години е изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие - Стара Загора. Тя е член на управителния съвет на Индустриална зона "Загоре".
Г-жо Грозева, знаете ли какво си говорят за сегашната ситуация и предстоящите промени местните хора, които работят в енергийния сектор на Стара Загора? Може да звучи странно, но всъщност е доста трудно да се разговаря с редовите енергетици и, общо взето, те са някак изолирани от дебатите по темата.

- Наистина е така. Много хора следят какво се случва в сектора - тенденциите, промените, възможностите. Но е коренно различно когато си там, на терен, където трябва да се случи тази промяна. Хората наистина са объркани, не знаят какво предстои. Имах случайна среща с един човек, който работи в мините, и той ме пита: "Какво ще се случва с нас? Ще ни затварят ли? Ще ни гонят ли? Какво ще стане с нашите семейства?" Тези хора нямат добър достъп до реална и актуална информация. Гръмките фрази в "защита" на комплекса, които се публикуват в медийното пространство, просто ги манипулират по много жесток начин.

Истината е, че сме закъснели ужасно много с енергийния преход. Но все още имаме шанс да направим нещата както трябва. И хората да имат шанс. Като тук нямам предвид само работещите в енергетиката, а всички като цяло. Защото, когато нонстоп се говори как ще има оттегляне на хора, понижаване на стандарта на живот и т.н., много бизнеси не виждат перспектива за развитие в региона. Близо 50 хил. души вече са напуснали Старозагорската област през последните три години. И това е, при положение че в енергетиката все още няма съкращения.

Ако започнем сега, с много ясна посока и престанем безотговорно да лъжем хората, които така или иначе са доста уплашени, нещата могат да се случат достатъчно добре. Това объркване и заблуждение до голяма степен беше създадено от предишното правителство, което в последните три години обещаваше "светло бъдеще" за въглищата, а в Брюксел приемаше политиките на "Зелената сделка".
- Ние сме закъснели много повече от три години - поне 15-16 години. Затова не искам да кажа, че само предишното правителство е виновно. Да, то носи отговорност, но не само. Не мога да оправдая и синдикатите, които се противопоставят на тези процеси. Ето например ние като агенция участваме в сесиите на платформата на ЕС за въглищните региони в преход и на едно от откриванията Клаус-Дитер Борхард, главният директор на ГД "Енергетика" към Европейската комисия, излезе и каза: "Всъщност единствената държава, която не е представена тук, е България." А това са пропуснати възможности за размяна на идеи, за черпене на опит. Там бяха синдикати от Испания, които искаха повече финансиране, кметове на засегнати градове Никой не е готов за изоставянето на въглищата, за прехода, но се търсят възможностите. В редовна комуникация сме с колеги от Полша, Чехия, Словения, Румъния. Всеки си разглежда допуснатите грешки в миналото и планира на база на научените уроци. Като казвате кметове, какво прави кметът на Стара Загора? Ангажиран ли е достатъчно с тази тема според вас? Капитал - брой 24 - Той е ангажиран дотолкова, доколкото може един кмет в България да се ангажира с тези неща. Голямата разлика с другите европейски държави е, че там имат що-годе някаква регионална независимост и децентрализация. Затова при нас един кмет, колкото и да иска, не може да бъде лицето на енергийния преход, при положение че цялото правителство отказва да прави такъв. А целия този комплекс "Марица-изток" е доминиран именно от държавата. А имате ли разговори и въобще сътрудничите ли си с ръководствата на държавните мини и ТЕЦ "Марица-изток 2"? - Да, имали сме срещи с Андон Андонов, директор на "Мини Марица-изток", който обаче в случая е един изпълнител, който спазва закона - да добива въглища. С Живко Динчев директна среща не сме имали до момента. Но ситуацията е същата - той е изпълнител и трябва да произвежда ток от въглищата. Има решение на по-предишното Народно събрание. Ако спрат да го правят, ще нарушат разпоредбите. И те са прави от своята гледна точка. Да, но като изпълнителни директори на тези дружества трябва да търсят възможности за тяхното съществуване, а не просто да трупат едни загуби и да разчитат, че някой ще ги спаси. - Ако тръгнем по тази логика, още от през 2005 г. всички тези неща трябваше да се вземат предвид и всеки да се е направил сметката. Сега загубите ги плащаме ние, държавата. От нашите сметки и данъци БЕХ осигурява парите за въглеродните емисии на ТЕЦ "Марица-изток 2". А това са пари, които могат да бъдат похарчени доста по-разумно, ако тенденциите в енергетиката бяха взети предвид в миналите години. Едно от обсъжданите решения е върху старите минни полета да се изградят фотоволтаици и държавното дружество да започне да печели от продажбата на ток...

Източник: capital.bg