ВизиткаРадослав Николов работи в SAP от 19 години. Той е

...
Коментари Харесай

"SAP Labs България" ще порасне с още 150 души до края на годината

ВизиткаРадослав Николов работи в SAP от 19 години. Той е изпълнителен шеф на стратегическия развоен център в София от 2014 година и по едно и също време с това заема позицията старши вицепрезидент " Развойна активност " в SAP. В компанията над 1100 софтуерни експерти работят в региона на софтуерната разработка и по настоящите SAP in-memory и облачни технологии. Радослав Николов е приключил " Математика " във Факултета по математика и информатика на СУ " Св. Климент Охридски ". Специализирал е " Геометрия " и " Информационни и информационни технологии ", а по-късно е приключил и стратегия по водачество във водещия университет по бизнес администрация INSEAD. Вече над 20 години " SAP Labs България " създава решения за компанията майка SAP, разчитайки на уменията и гения на българските програмисти. С какви провокации се сблъскахте през тези 20 години? Какви артикули и технологии бяха създадени тук?
Развойният ни център е на българския пазар от 21 години. А от съвсем 19 години аз съм в компанията, като съм минал през всички равнища - от началник на екип, през управител, учредителен началник на екипи в България, световен управител на екипи в други страни. През последните 7 години съм и шеф на развойния център, където, с изключение на административен началник за цялата локация, съм виновен и за дадена бизнес линия. Това значи, че давам отговор непосредствено за резултатите на някои от развойните екипи тук, които създават основни сегменти от софтуерната платформа на SAP.

Какво реализира за 21 години локалният развоен център? SAP навлиза в България при започване на 2000 година с визията да работи по попълването на една продуктова ниша. Компанията е известна с потреблението на създадения от компанията език ABAP (Advanced Business Application Programming), характерен за доста приложения. SAP разполага с висококвалифицирани екипи и е развила огромна екосистема от компании сътрудници, в това число основани от някогашни сътрудници, които имат съществени познания и умения в региона на ABAP. Но още по това време, преди 20 години, беше ясно, че в бъдеще обстановката ще се промени. Просто няма университети, които да залагат на проучване на ABAP, а в това време стартира ускорено развиване на езика Java за създаването на приложения, в това число на бизнес приложения. Редица университети и компании в международен мащаб влагат в тази посока. За да се възползваме по най-хубавия метод от тази наклонност в програмирането, в SAP трябваше да " погледнем " отвън нашата затворена област на езика ABAP и да насочим вниманието си към Java света. В този миг Java оферираше напредничави спецификации за корпоративни технологии, т.е. корпоративни сървъри, които можеха с съвременни програмни модели да оказват помощ за основаването на приложения за крайни консуматори.

Именно в този миг SAP разпознава в България компания с капацитет, способна да построи мост сред двата свята. Това бе компания, дъщерна на " Просист ", която към оня миг разполагаше с екип от 60 програмисти, разработващи Java сървър. Придобивайки тази компания, SAP стъпи на българска почва с развоен екип от 60 души. Цел бе до ABAP стека да се добави и Java, които да работят в симбиоза. По този метод можехме да удовлетворим потребностите на нашите клиенти и сътрудници, а и на самата компания, от един по-модерен език за създаване на приложения.
Как се разви " SAP Labs България " след тази първична инвестиция?
- SAP пристигна в България точно, с цел да покрием тази продуктова " бездна ". И остана, тъй като откри тук мощни, новаторски и аналитични гении, с готовност да провокират смяна на статуквото. Студентите, които излизаха и не престават да излизат от редица наши университети, в действителност съставляват тази " плодородна почва ", поради която SAP освен остана в България, а и усили към този момент съвсем 20 пъти своята инвестиция. Стартирахме с 60 души, а все още в " SAP Labs България " работят над 1100 софтуерни експерти. По целия свят SAP разполага с 20 развойни центъра в 17 разнообразни страни. " SAP Labs България " е осмият по величина с над 1100 сътрудници, или към 1% от всички сътрудници в компанията на световно равнище. Тези индикатори приказват за сериозния принос на нашата страна.
Какъв е приносът на " SAP Labs България " в цялостната развойна активност на SAP?
- Както загатнах, стартирахме с 60 души. Те развиваха дребна част от платформения бизнес на SAP, най-вече Java сървърна платформа за разработка на бизнес приложения. Но последователно разширявахме всички звена. В момента в " SAP Labs България " разполагаме с безусловно всички съставни елементи и софтуерни услуги за построяването на една пълнофункционална платформа за разработка на приложения, като поддържаме разграничи програмни езици като Java, Node.js, Python, Go (език, създаден от Google) и други Във времето разширихме своята експертиза и в посока сигурност и ръководство на виталния цикъл на платформата, добавихме разнообразни съставни елементи като разнообразни програмни модели, UI пласт, в който се създават самите потребителски интерфейси.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР