ВизиткаРадослав Николов е изпълнителен директор на SAP Labs България. Работи

...
ВизиткаРадослав Николов е изпълнителен директор на SAP Labs България. Работи
Коментари Харесай

SAP Labs България става регионален хъб с принос за всички важни за SAP сфери

Визитка Радослав Николов е изпълнителен шеф на " SAP Labs България ". Работи в SAP от 20 години. През годините е заемал разнообразни функции в компанията като началник на екип, шеф и вицепрезидент " Развойна активност ", а от 2014 година е изпълнителен шеф на стратегическия развоен център в София. В компанията над 1400 софтуерни експерти работят в региона на софтуерната разработка и по настоящите SAP in-memory и облачни технологии.Радослав Николов е приключил " Математика " във Факултета по математика и информатика на СУ " Св. Климент Охридски ". Специализирал е " Геометрия " и " Информационни и информационни технологии ", а по-късно е приключил и стратегия по водачество във водещия университет по бизнес администрация INSEAD. КомпаниятаОт развоен център на главната софтуерна платформа на SAP " SAP Labs България " от ден на ден се трансформира в мултифункционален хъб, разработващ бизнес приложения, основни за главния бизнес на световната компания. Софийският офис продължава да пораства приблизително с над 10% годишно, привличайки на годишна основа брой фрагменти, съпоставими на една междинна ИТ компания, отваря и позиции за изследвания в региона на изкуствения разсъдък и машинното образование.Радослав Николов, изпълнителен шеф на " SAP Labs България " от 2014 година, разяснява развиването и растежа на компанията. Визитка Радослав Николов е изпълнителен шеф на " SAP Labs България ". Работи в SAP от 20 години. През годините е заемал разнообразни функции в компанията като началник на екип, шеф и вицепрезидент " Развойна активност ", а от 2014 година е изпълнителен шеф на стратегическия развоен център в София. В компанията над 1400 софтуерни експерти работят в региона на софтуерната разработка и по настоящите SAP in-memory и облачни технологии.Радослав Николов е приключил " Математика " във Факултета по математика и информатика на СУ " Св. Климент Охридски ". Специализирал е " Геометрия " и " Информационни и информационни технологии ", а по-късно е приключил и стратегия по водачество във водещия университет по бизнес администрация INSEAD. КомпаниятаОт развоен център на главната софтуерна платформа на SAP " SAP Labs България " от ден на ден се трансформира в мултифункционален хъб, разработващ бизнес приложения, основни за главния бизнес на световната компания. Софийският офис продължава да пораства приблизително с над 10% годишно, привличайки на годишна основа брой фрагменти, съпоставими на една междинна ИТ компания, отваря и позиции за изследвания в региона на изкуствения разсъдък и машинното образование.Радослав Николов, изпълнителен шеф на " SAP Labs България " от 2014 година, разяснява развиването и растежа на компанията. В началото бе...Java
Вече минаха 23 години от навлизането на SAP на българския пазар със закупуването на InQMy през далечната 2000 година, компания, дъщерна на Prosyst. Още тогава ползата на огромните немски компании към българския пазар, изключително в областта на Java технологиите, е индикативен за посоката на развиване.

В интервала от 2003 година до 2006 година компанията реализира бързо разширение. SAP прави оценка гения, който намира в България, и залага на тактиката да построи платформа за бизнес приложения на Java. Целта е тя да се трансформира в платформа за най-успешния артикул SAP ERP, тъй че в един миг да има и ERP решения на Java. В резултат стартира експоненциален напредък в " SAP Labs България " посредством разширение с доста повече модули, обогатяващи опорната платформа с спомагателни функционалности.
Реклама От София потегля и облачният поход на SAP
На фона на всички тези съществени вложения в България през 2010 година стартира бързото развиване на облачните технологии. Силната наклонност на прекосяване към облака се базира на концепцията за понижаване разноските на клиентите, по-добра досегаемост на услугите и най-много по-бързо снабдяване на нови функционалности. " SAP Labs България " взема решение " да хване " тази наклонност колкото може по-бързо и през 2010-2011 година поставя основите на така наречен SAP бизнес софтуерна платформа (SAP BTP), която през годините носи разнообразни имена.

" Реално стартирахме облачната платформа на SAP от България, или най-малко 80-90% от създаването е българска, останалото е на сътрудниците в Германия. Това беше едно доста новаторско решение за времето си и за тези над 12 години се радваме, че облачната платформа се разви толкоз доста, макар че първоначално имаше по-скромен триумф. Тя обаче бе с огромен залог за трансформиране на нашите клиенти в облачна посока - както настоящите, по този начин и бъдещите ", споделя Радослав Николов.

Постепенно облачната платформа се развива и голям брой " on premise " функционалности се реалокират в облака. Днес бизнес софтуерната платформа е основна част и център на тактиката на компанията. Това значи, че тя интегрира и уголемява всички артикули и бизнес процеси на SAP, без значение дали са създадени от екипи на SAP, от сътрудници или са получени посредством придобиване на други компании.

Развойният център на SAP в София стартира с едвам 60 души, а към днешна дата те са над 1400. През последните няколко години местоположението нараства с към 20%, като от началото на пандемията до момента " SAP Labs България " e наела половината от работещите чиновници сега. По-голямата част от тях са почнали напълно отдалечено, а други са проработили в хибридна конюнктура - от офиса и от вкъщи. За тези 23 години центърът във всеки миг в бил в позиция на забавна и значима локация за SAP със мощен фокус върху софтуерната основа на компанията, а през последните години се трансформира в още по-ключово звено за SAP от позиция вложение в нови направления.
Реклама
Очевидно българският център играе сериозна роля за развиването на компанията точно поради създаването на главната част на бизнес софтуерната платформа и преместването на клиентите й към облака. " Успяваме да " хванем " всички трендове и да създадем и нашите клиенти първокласни носители на облачната промяна и на бъдещето като цяло ", декларира Николов.

Всъщност екипите, които са основани в София през последната година и половина, приключват напълно този софтуерен аспект. " Ако си представим цялата бизнес софтуерна платформа с нейното разнообразие, във всеки по-голям и по-значим модул от нея има значителен принос на експертите от България ", прибавя той.
Плюсове и минуси на софтуерното фокусиране
На първо място, мощно профилираният софтуерен фокус дава опция на българския център да навлезе дълбоко в технологията, развивайки тясно профилирани експерти. Малко са фирмите в международен мащаб, разполагащи със експерти, които могат да се занимаят в дълбочина и да решат проблеми с продуктивността, с мащабируемостта. " Колкото повече човек навлиза в софтуерния аспект и се среща с поредност от стекове, толкоз нещата стават по-сложни и смяната един до друг код може да даде огромни плюсове, само че от време на време и огромни минуси. Затова специализацията и експертността са извънредно значими. Така че в този аспект " SAP Labs България " е давала и продължава да дава доста огромно поле за развиване на хора, които желаят да се развиват в софтуерна посока ", разяснява Николов.

От друга страна, софтуерното фокусиране от време на време отдалечава специалиста от крайния консуматор. " Често експерти с 10-15 години опит при нас са желали да видят по какъв начин се употребяват тези технологии от позиция на бизнес приложенията, от потребителска страна. А ние доста години не можехме да предложим такава опция на локално равнище. Затова тези сътрудници отиваха в други местоположения, да вземем за пример в Германия, или се присъединяваха към сътрудници и клиенти на SAP в България ", напомня Николов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР