ВизиткаОгнян Ганев е завършил Технически университет и е магистър по

...
Коментари Харесай

"Деари фууд България": За 2021 г. очакваме отново ръст на продажбите

ВизиткаОгнян Ганев е приключил Технически университет и е магистър по автоматика. В млечния отрасъл е от 1997 година В елементи познава софтуерното съоръжение в " Деари фууд България ", както и технологията на създаваните от компанията артикули. Ползва документално и говоримо британски, френски и съветски език. Г-н Ганев, корона рецесията продължава втора година да слага провокации пред бизнеса. Какви са забележимите резултати от нея до момента, по какъв начин тя промени млечния и млекопреработвателния бранш в страната? Как тя засегна и вашата компания?
Коронакризата докара до понижаване приходите на хората, което няма по какъв начин да не свие потреблението. Това се отрази на приходите на фирмите, в които непрекъснатите разноски се разпределиха върху по-малки количества подготвена продукция. Себестойностите се подвигнаха, а чистият марж понижа. В избрани моменти неналичието на основни чиновници, боледуващи или карантинирани, направиха оперативната активност извънредно сложна. Забавиха се доставки на съществени първични материали и подготвена продукция. Това докара до моментни суровинни и стокови дефицити, а оттова и до повишаване на цени. Горд съм с това, че рецесията не съумя да докара до спад в приходите ни, като за 2020 година даже имаме лек растеж, който през 2021 година чакаме да бъде двуцифрен.
В какво положение е млечният отрасъл в този момент и кои са главните му проблеми съгласно вас? Смятате ли, че е нужна по-силна финансова поддръжка от държавното управление за производителите в този бранш изключително след пандемичните последици?
- Състоянието на млекопреработвателния отрасъл изцяло кореспондира с ситуацията, в което се намират и фермерите. Като цяло бранш " Мляко " в България не е конкурентоспособен на интернационалните пазари. В главната си част родните млека са с ниско качество и висока цена. Много от фермерите ни не са ефикасни и едвам оцеляват. Едва ли обаче безкрайното наливане на пари от страната ще реши проблемите им. Достатъчно е да забележим по какъв начин работят хората в страни като Германия, Полша и Холандия и да копираме техния модел. Намаляване на Данък добавена стойност върху млякото и млечните артикули е една от наложителните ограничения, които ще повлияят положително върху изсветляване на бранша. Компании, плащащи налози и осигуровки на чиновниците си, ще станат по-конкурентоспособни. Сега те са в неравностойна конкурентна среда по отношение на " сивите " компании. Ефектът за бюджета ще бъде противоположен: пониженият налог ще увеличи приходите. Тук значима роля имат и браншовите организации. Някои от тях с няколко на брой членове, вместо да пазят ползите на сектора, дълги години обслужват персонални ползи на ръководителите си и употребяват лобита в държавната администрация и неправителствени асоциации за справяне с конкуренцията.
През април един от значимите вложители и производители на мляко и млечни артикули у нас - немската компания " Меггле ", разгласи, че се отдръпва и затваря завода си в България. Какъв резултат върху млечния бизнес очаквате по-късно преструктуриране на пазарните участници?
- След оповестеното от " Меггле " затваряне на завода им в Шумен " Деари фууд България " по натурален метод ще заеме лидерското място в производството на UHT млека в района. За нас това е както предизвикателство, по този начин и опция, в това число и за нашите сътрудници. Не би трябвало да отписваме обаче " Меггле " като главен състезател на пазара, защото те са извънредно сериозна компания. Те оповестиха, че затварят завода си в България, само че разполагат с големи индустриални благоприятни условия в останалите си фабрики, с цел да продължат да поддържат мощно наличие на Балканите. Не е загадка, че дълги години си партнираме с тях. Неоспорим факт е, че те подвигнаха доста равнището в млекопреработвателния отрасъл в България.
Вашата компания е един от водачите в производството на стерилизирани UHT млека в страната. В тази сложна обстановка на вътрешния пазар къде виждате опциите да засилите позициите си в това направление?
- Вътрешният пазар за жалост е прекомерно дребен и непълен за нашия индустриален потенциал. Това е и главната повода да се насочим към износ, както и да диверсифицираме в нови високотехнологични производства.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР