ВизиткаКатерина Радевска и Пламена Радевска са управители на фирма Калинел.

...
ВизиткаКатерина Радевска и Пламена Радевска са управители на фирма Калинел.
Коментари Харесай

Калинел: И занапред IKEA остава един от основните ни клиенти

Визитка Катерина Радевска и Пламена Радевска са шефове на компания " Калинел ". Катерина Радевска е приключила " Текстилна технология " в University of Manchester, а Пламена Радевска - " Бизнес и стопанска система " също в University of Manchester. " Калинел " е първото им и само работно място. След университета Катерина Радевска стартира като управител " Ключови клиенти " във компанията, а Пламена Радевска като икономист. Заедно с майка си, Калина Радевска, през днешния ден ръководят фамилната компания, основана на 16 март 1994 година от татко им, инж. Марин Радевски. Компанията " Калинел " - Троян , създава декоративни възглавници, възглавници за спане, завивки, протектори, калъфи за матраци и други и е измежду най-големите европейски компании за домакински текстил и един от най-големите снабдители за шведската IKEA., само че " Калинел " има индустриални центрове и в Червен бряг, както и във Враня, Сърбия. Три четвърти от продукцията е предопределена за шведската корпорация, останалите количества са за интернационалните вериги като " Метро ", " Кауфланд ", " Алди ", " Юск ", " Лидл " и други Заетите в сдружението са 1475. Източник: ''Калинел'' Визитка Катерина Радевска и Пламена Радевска са шефове на компания " Калинел ". Катерина Радевска е приключила " Текстилна технология " в University of Manchester, а Пламена Радевска - " Бизнес и стопанска система " също в University of Manchester. " Калинел " е първото им и само работно място. След университета Катерина Радевска стартира като управител " Ключови клиенти " във компанията, а Пламена Радевска като икономист. Заедно с майка си, Калина Радевска, през днешния ден ръководят фамилната компания, основана на 16 март 1994 година от татко им, инж. Марин Радевски. Компанията " Калинел " - Троян , създава декоративни възглавници, възглавници за спане, завивки, протектори, калъфи за матраци и други и е измежду най-големите европейски компании за домакински текстил и един от най-големите снабдители за шведската IKEA., само че " Калинел " има индустриални центрове и в Червен бряг, както и във Враня, Сърбия. Три четвърти от продукцията е предопределена за шведската корпорация, останалите количества са за интернационалните вериги като " Метро ", " Кауфланд ", " Алди ", " Юск ", " Лидл " и други Заетите в сдружението са 1475. Източник: ''Калинел''
Едно от най-впечатляващите неща във вашето портфолио е, че три четвърти от продукцията на " Калинел " е предопределена за шведската корпорация IKEA. Откога датират връзките с IKEA (ИКЕА), какви са плюсовете на това съдействие, какви са вероятностите? Пламена Радевска: Партньорството ни с ИКЕА е на съвсем толкоз години, на колкото е и " Калинел ". Голям плюс на това съдействие е, че се гради на разговор. ИКЕА е благонадежден и предвидим сътрудник, което прави планирането на производството и на бъдещите вложения по-лесно. Неслучайно я назоваваме сътрудник - значителен е приносът на шведската компания за развиването и израстването на " Калинел ". С нейно подпомагане в нашата компания са извършени редица образования и са въведени голям брой документи. За ИКЕА през годините са създадени и създадени голям брой произведения. И отсега нататък ИКЕА остава един от главните ни клиенти.
Източник: ''Калинел''
Какво промени пандемията от ковид за " Калинел ", какво ви оказа помощ да се справите? Катерина Радевска: Пандемията от Ковид-19 докара до една доста огромна загуба за компанията, както и за фамилията ни - татко ни, инж. Марин Радевски. Той посвети живота си на " Калинел ". Създаде компанията от нулата. Ние я наследихме и ще се стремим да я развиваме. Истината е, че нямаше да се оправим, нямаше даже да имаме късмет, в случай че не беше екипът, основан от татко ни, и доверието и търпението на чиновниците.
Реклама
Успяхме да запазим хората си с помощта на постоянното ни финансово положение, мярката 60/40 и огромните складови пространства, с които разполагаме. Когато обстановката се успокои, това ни даде опция да отговорим на неестествено високите потребности на клиентите ни с огромни ресурси на подготвена продукция. Справихме се и с помощта на нови клиенти с добре развита онлайн търговия. Коя суровина нарастна най-вече през предходната година и с какъв брой? Пламена Радевска: Всичко нарастна през последната година, само че най-осезаем беше скокът на цените на горивата и силата, тъй като се отразяват на всички стъпки в индустриалния ни развой. Относно материалите - не толкоз пазарната цена, колкото цената на морския превоз и внезапната смяна във валутните курсове доведоха до скок в цената на първични материали от Далечния изток.
Източник: ''Калинел''
Пандемията докара ли до смяна в потребителското търсене? Катерина Радевска: Да, по време на пандемията имаше хипертърсене на произведения за дома. Имахме моменти, в които идваха поръчки за двойно повече от това, което можем да произведем. 2022 беше годината, в която чакахме да се върнем към естествения темп на работа и до известна степен в действителност беше по този начин, само че заради нестабилната финансова конюнктура търсенето на някои продукти е по-малко от това преди пандемията. Каква беше 2022 година за компанията? Катерина Радевска: 2022 година беше предизвикателна за компания " Калинел ". Хипертърсенето, което се отрази добре на нашия отрасъл по време на пандемията, отшумя. Война, инфлация и енергийна рецесия станаха най-често употребяваните думи на годината. Пазарите - както на материали, по този начин и на подготвени произведения, се промениха доста. Въпреки това отчитаме растеж в оборота по отношение на миналата година с към 10%. Какви вложения направихте през 2022 година? Пламена Радевска: През 2022 година открихме нов завод за произвеждане на протектори за възглавници. Построен на мястото на остаряла постройка, той предлага положителни условия за работа на към 40 души. В постройката се обитава обновената моделиерна, където създаваме новите артикули, и уголемение на пикинг зоната на един от складовете, намиращ се в съседство.
Източник: ''Калинел''
Какви нови вложения планирате в средносрочен проект? Катерина Радевска: Инвестициите, които планираме, са главно ориентирани към автоматизиране или роботизиране на индустриални процеси, както и към възстановяване на потенциалите на някои от към този момент наличните линии. Също по този начин преглеждаме разновидности за извличане на зелена сила. Как решавате казуса с неналичието на фрагменти, който е присъщ освен за вашия отрасъл? Пламена Радевска: Посоката на развиване, която сме избрали, е за понижаване на нужния човешки труд. Това не става нито елементарно, нито бързо и все още това към момента е метод за растеж, а не за подмяна. Наемаме и задгранични служащи. Обучаваме на място новите. Подкрепяме наши служащи да продължат образованието си. Имаме и няколко стипендианти във ВУЗ.

В локалната техническа гимназия с наше подпомагане е разкрита паралелка за дуално образование. Учениците организират част от практическото си образование при нас - в действителни индустриални условия.
Източник: ''Калинел'' Реклама
Какъв е отговорът на вашата компания за резистентност при текстила? Катерина Радевска: Не единствено в текстила, а на всички места е нужна смяна към по-устойчиви източници на материали и сила. В преобладаващата част от изделията ни се влагат рециклирани материали, памук с проследим генезис или модифицирани боклуци от личното ни произвеждане. Спазването на условията, свързани с по-устойчиви индустриални практики, е мъчно, само че приветстваме нововъведенията за по-зелено бъдеще.
Източник: ''Калинел''
Каква е прогнозата за 2023 като цени, размер произвеждане? Пламена Радевска: Мисля, че след последните три години е мъчно да предвиждаме с особена акуратност, само че се целим да запазим оборотите от тази година макар спада на цените на превоза и материалите, които към този момент са факт.

Интервюто взе Мара Георгиева
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мара Георгиева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР