ВизиткаИван Георгиев работи повече от 14 години за AmRest, дружество

...
ВизиткаИван Георгиев работи повече от 14 години за AmRest, дружество
Коментари Харесай

До пет години може да удвоим обектите на Starbucks в България

ВизиткаИван Георгиев работи повече от 14 години за AmRest, сдружение с заведения за хранене в Централна и Източна Европа, още от навлизането му на българския пазар. Той натрупа опит в едни от най-популярните вериги за бързо хранене в света - KFC и Burger King. Професионалната му кариера стартира като чиновник на KFC и се развива до мениджърски позиции в разнообразни отдели. От 2017 година Георгиев приема поста районен управител на Starbucks за България в сдружението " АмРест кофи ", като марката още веднъж е показан от AmRest в страната. От март тази година той е районен действен шеф на Starbucks и за Румъния. Иван Георгиев е бакалавър по " Бизнес администрация " и магистър по " Маркетинг мениджмънт " от Университета за национално и международно стопанство. Колко заведения Starbucks има в Румъния и какъв брой са те в България, какъв брой са заетите в компанията в двете страни?
В Румъния има 54 заведения Starbucks в девет града., ще отворим 15-ото в края на лятото. В съпоставяне с България - румънският пазар е три пъти и половина по-голям като брой заведения. Заетите в Румъния са над 460, а в България - над 160.
Какви са особеностите на румънския пазар, по какво той се разграничава от българския?
Основната разлика е, че пазарът е много по-голям и надлежно капацитетът е много по-голям. От позиция на държание на хората сме много близки, само че от позиция на потреблението има и основни разлики. В Румъния да вземем за пример хората пият кафе до късните вечерни часове. В България това не се следи, вечерните часове при нас не са толкоз натоварени, до момента в който в Румъния даже във 22 часа има заведения Starbucks, в които не можеш да си намериш свободна маса. В Румъния консуматорите са по-отворени към новите оферти, също така избират повече студени питиета даже в студените зимни месеци. Докато ние сме по-консервативни и си избираме общоприетите топли капучино, лате и еспресо.
Какви са проектите за развиване на веригата в Румъния и в България?
През последната година и половина коронавирус пандемията сложи доста провокации пред хората и бизнеса. Затова деликатно следим дали работещите ще се върнат в офисите, с цел да можем вярно да приспособяваме нашата тактика. Промяната е реалност. Доста от хората, които към този момент имат опция да работят в офисите, избират хибридния модел на работа - част от работните дни са в офиса, а друга - вкъщи. Моделите са разнообразни, само че това, което установяваме, е, че няма 100% връщане на работещите в офисите. А това води до преосмисляне на тактиката ни от позиция на местоположението на бъдещи нови обекти. Продължаваме да търсим подобаващи безкомпромисни местоположения и преразглеждаме нашите проекти за идващите три години. В Румъния тази година работим върху проект за разкриване на ново заведение. В България в края на лятото ще отворим нов Starbucks на площад " Славейков " и кръстовището с ул. " Раковски ". Това е емблематична локация за София, която не се среща доста постоянно на пазара, по тази причина интензивно работим да се случи.
Реклама
Всички заведения в България са актуализирани с допустимо най-новия дизайн. Продължаваме да влагаме в нови питиета. В Румъния има повече провокации с обновяването на обектите, проектите са тази година да възобновим 3, а идната - повече от 10 заведения. Но фокусът ни е върху откриването на нови заведения.
Колко огромно ще е заведението на площад " Славейков ", каква е инвестицията в него?
Starbucks на площад " Славейков " е 100 квадратни метра. Инвестирали сме към 400 хиляди евро и ще отворим към 14-15 работни места. Целта е през август, най-късно през септември да бъде отворено. Работим върху откриването на още един обект в България, който скоро се надявам да можем да обявим и да открием най-късно през октомври. В Румъния сме пред финалния стадий на откриването на един обект, който би трябвало да отворим през септември- октомври и който ще е отвън Букурещ.
Колко е капацитетът на румънския и на българския пазар за Starbucks заведения?
Смятам, че можем да удвоим броя на заведения и в Румъния, и в България в средносрочен и дълготраен проект сред 3 и 5 години. Но това е проект най-малко. С създаването на нови концепции считам, че числата могат да наподобяват и по-различно.
Какви са финансовите индикатори на Starbucks в България за 2021 година, какъв е трендът?
През 2021 година имахме много интервали на рестрикции, само че все пак успяхме да приключим на равнищата от 2019 година, когато отчетохме оборот към 10 млн. лева и към 1 млн. лева облага . От позиция на облагата равнищата са малко по-ниски, само че това е разбираемо поради спомагателните разноски, които трябваше да създадем, за маски, дезинфектанти, плексиглас и други
Реклама Как се развива бизнесът ви през 2022 година?
Годината още веднъж стартира малко по-трудно през първите месеци, защото до февруари още работехме с рестрикции, само че след премахването на всички ограничавания и най-много махането на маските продажбите са с над 15% растеж в съпоставяне със същия интервал 2019 година Хората жадуват да се върнат назад към остарелия си метод на прелестно превозване в заведенията, без бариери сред тях и нашите баристи.
Как се отразяват инфлацията и войната в Украйна на бизнеса на Starbucks в България и Румъния? Имате ли проблем с логистиката?
Инфлацията без подозрение дава отражение както на директните и непреките разноски - за електричество, газ, отопление, по този начин и върху цените на суровините. Логистиката е затруднена, периодите за доставката на първични материали са удължени, нужно е доста повече време да доближат до нас. Доста от нашите първични материали идват от Съединени американски щати и Китай. В Шанхай имаше цялостна обсада поради коронавирус, в границите на няколко седмици пристанището беше затворено. Нито един от корабите, които доставят целия свят със първични материали, не можа да тръгне, тъй че това дава отражение освен върху нашия бизнес.
Вдигахте ли цени в заведенията?
Да, в заведенията имахме промяна на цените при започване на тази година. Вдигнахме ги приблизително с под 5% , макар че равнищата на инфлацията съгласно формалната статистика са 12-13%, а съгласно неофициалната доближават до 20%. Но ние считаме, че не е заслужено цялата тази тежест да се трансферира към клиента и би трябвало да намерим най-хубавия вид за ценообразуване и да поемем част от тази тежест.
Как се трансформира пазарът на кафе отвън дома в България, на какъв брой се прави оценка, какъв е трендът?Хората се връщат назад по заведенията. По време на коронавирус пандемията ползвахме куриери за доставки, само че сега хората избират все по-често да пият кафето си отвън дома. Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Крипто 3 Политика 1 Политика 2 Политика 3 Свят 1 Коментари и разбори 2 Политика 3 Отбрана Реклама
Последните оценки за размера на пазара още не са излезли. Ние следим главно " Евромонитор " като най-хубав източник на информация. Очакванията за България са за повишаване на пазара на кафе отвън дома с към 3% на годишна база до към 450 млн. евро. Прогнозата е постоянен напредък с към 2-3% растеж през идващите години.
Какъв е пазарният дял на Starbucks?
Starbucks е преди всичко по пазарен дял съгласно оборота с малко над 30% измежду кафе веригите в България . За Румъния също сме преди всичко с към 50% дял. Нашата цел е да бъдем пазарен водач и на двата пазара.
Какви ще са новостите?
Разширяваме портфолиото си от питиета без кафе - студените чайове да вземем за пример бележат 50% растеж на продажбите. Концентрираме се върху веган артикули, предлагаме кафе питиета с различни млека, веган сандвичи.
Промени ли се нещо за вас поради присъединението на румънския пазар към вашите отговорности, ще се местите ли в Букурещ?
Към момента не. Разпределям времето си сред България и Румъния, преимуществото е, че сме много наоколо като разстояние. Година и половина на коронавирус пандемия сподели, че има много неща, които можем да координираме и да вършим от отдалеченост. Прекарвам част от времето си в Румъния, с цел да се срещна с хората, с манталитета, с държанието на клиентите в заведенията. Разчитам на екип от осем души, които работят директно за България и за Румъния. Те имат портфолио от заведения, които би трябвало координират.
Бюлетин Ритейл
Всяка седмица получавайте най-важното и забавно от ритейл бранша във вашата поща
Вашият email Записване
Реклама
Интервюто взе Мара ГЕОРГИЕВА
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мара Георгиева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР