ВизиткаД-р Красимира Чачова-Ранчева е управител на МБАЛ Уни хоспитал -

...
ВизиткаД-р Красимира Чачова-Ранчева е управител на МБАЛ Уни хоспитал -
Коментари Харесай

COVID-19 засяга повече мъжете и пациентите със сърдечно-съдови заболявания и диабет

ВизиткаД-р Красимира Чачова-Ранчева е шеф на МБАЛ " Уни хоспитал " - Панагюрище, от декември 2018 година Има приключени специалности по вътрешни заболявания и пневмология и фтизиатрия, магистър по " Здравен мениджмънт ". Член е на Българското сдружение по белодробни заболявания.
През последните дни има прочут спад на четвъртата вълна на пандемията в България, само че това не трябва да ни успокоява. За страдание отчитаме най-високия леталитет в Европейския съюз на 100 000 души и най-ниския % имунизирани хора. Причините за това изискват доста професионален, изчерпателен и прям разбор, който ние като общество, а и като медици би трябвало да си създадем, с цел да си извлечем поучения.

От една страна, имаме огромна здравна мрежа с 440 лечебни заведения в страната, само че от друга, при пандемията видяхме, че има районни несъответствия. На цялото общество стана ясно какъв брой наболял е въпросът с недостига на лекари и медицински експерти и какъв брой остра е потребността от тактика по какъв начин да мотивираме младите ни фрагменти да остават в страната. Няма по какъв начин да не си даваме сметка за влошеното общо здравословно положение на българите като цяло, за това, че сме измежду първите и в други отрицателни статистики, да вземем за пример при сърдечно-съдовите болести, тютюнопушенето, застоялия метод на живот, нездравословното хранене. Пациентите ни имат голям брой съпътстващи болести и в този момент това става причина за по-тежко протичане на заболяването и нерядко за летален излаз. Не на последно място, липсва ни задоволителна здравна просвета и образование за здравословен метод на живот още от учебно заведение. Липсва задоволителна профилактична устременост в доболнична помощ, което е основно за положителния здравен статус на популацията. Страдаме и от неналичието на схващане между тях, имаме съмнение в институциите и специалистите, подценяваме какъв брой значима е навременната, открита и разбираема връзка. Това се отрази директно върху ниския % на имунизирани в България и за жалост стана причина за доста изгубен човешки живот. Сега, при четвъртата вълна, в нашата реанимация съвсем всички пациенти са неимунизирани. Без ваксина са и съвсем всички тежко заболели пациенти в останалите ни Коронавирус структури. В спешни времена общностите се нуждаят от водачи. Необходимо е стабилно водачество, ясни послания и стратегическа визия по какъв начин да се преодолее пандемичният развой.

Противопоказни са както бездействието, по този начин и безредните решения. Като общество би трябвало да си даваме сметка, че от такава рецесия можем да излезем единствено дружно. Но също по този начин, че авансово би трябвало да сме подготвени за сходни рецесии и в действителност да възприемаме опазването на здравето като народен приоритет, тъй като животът е най-висшата полезност.
Реклама
В тази връзка Панагюрище е добър образец, тъй като общинското опазване на здравето беше изцяло трансформирано няколко години преди пандемията. Така вместо с една остаряла болница в тежко материално и финансово положение и едвам 15-ина лекари посрещнахме рецесията с развита и съвременно оборудвана многопрофилна болница и екип от над 650 лекари, медицински и немедицински експерти. Показахме, че една неголяма българска община може да е на второ място по брой лекари на глава от популацията в цялата страна съгласно разбор на Института за пазарна стопанска система.

Пандемията удостовери значимата роля на частните лечебни заведения, които по-рано бяха упреквани, че надали не съществуват, с цел да източват финансов запас от бюджета на здравната каса. Сега се видя по какъв начин без съмнение частните лечебни заведения, лекарите и медиците в тях застанаха на първа линия в тази тежка битка, без значение от недофинансираната клинична пътека за лекуване на коронавирусната зараза и увеличените разноски за дезинфектанти и персонални защитни средства.

Като доктор пулмолог и като шеф на болница рецесията ме изправи пред огромни провокации, а бързото преструктуриране на дейностите в лечебното заведение беше едно от най-важните. Първият ни пациент беше признат на 8 април 2020 година и ние първи в цялата Пазарджишка област успяхме да изградим два самостоятелни потока за банкет на пациенти - съмнителните за COVID-19 и останалите. Още тогава разбрахме, че тази пандемия няма да отзвучи за седмици или месеци и внедрихме PCR диагностиката, която продължава да бъде златният стандарт в диагностицирането на COVID-19.

При първата вълна разкрихме 40 кревати, от които 13 за интензивно лекуване, а в идващите талази стигнахме до 100 от нашите общо 340 болнични кревати, тъй като поемаме пациенти от целия район. От април 2020 година доникъде на ноември 2021 година лекуваните с ковид в " Уни хоспитал " са близо 1300, а амбулаторно сме помогнали на над 1100 души. Дори сега - с изключение на отделението по вътрешни заболявания, което през цялото време е преструктурирано като Коронавирус поделение, част от клиниките по кардиология и съдова хирургия също са реорганизирани за профилирано лекуване на пациенти с Коронавирус, а цялото ни поделение по анестезиология и интензивно лекуване с 15 кревати е превърнато в интензивно Коронавирус поделение.
Реклама
Същевременно една от най-големите гордости на нашата болница е Онкологичният център. Затова за нас беше доста значимо да подсигуряваме безвреден достъп на пациентите ни с онкологични болести, които са с намален имунитет. Постарахме се да създадем непрестанен достъп до лекуване, тъй като е доста значимо да няма спиране в лечебния им проект. Подобна бе организацията и за огромна част от другите клиники и отделения, където от време на време се позволяваше единствено незабавен банкет. Независимо от рестриктивните мерки стремежът ни беше пациентите да имат достъп до всяка от нашите болнични структури. В тази връзка бяха и напъните ни за узаконяването на " Уни хоспитал " по интернационалните стандарти за сигурност при работа в условия на COVID-19 на медицинския личен състав, както и на пациентите. През август 2020 година " Уни хоспитал " стана първата в България сертифицирана болница за ръководство на риска, обвързван с COVID-19. Общата ни борба продължава към този момент година и осем месеца. Голяма част от нашите лекари, сестри, санитари са на лимита на своите душевен и физически благоприятни условия. Национална популярност закупи случай с наш пациент, който след 78 дни в реанимацията и 50 дни на апаратна вентилация последователно съумя да се върне към естественото си всекидневие. За нас това е голям триумф, който ни стимулира да продължаваме да даваме всичко от себе си.

Като клиницист пулмолог мога да допълня, че за мен беше необяснимо забавянето при въвеждането на обединен протокол за лекуване на COVID-19. Това се случи чак в средата на ноември 2020 година и той не беше от време на време обновяван през идващите няколко месеца. С сътрудниците непрестанно следяхме оповестените интернационалните протоколи и контактувахме с лекари от Европа и Америка и с помощта на това ние още от началото бяхме в течение на всички новости, които се ползват при лекуването. Запазихме този метод и в този момент към този момент от няколко седмици сполучливо прилагаме лекуването с моноклонални антитела в нашето Коронавирус поделение и реанимация.

Като пулмолог виждам многоликите затруднения от ковид, който надалеч не визира единствено белите дробове. При междинните и по-тежките случаи се следят голям брой съдови промени, като нерядко някои пациенти развиват тежки тромбози и това може да приключи с ампутация на крак. Има кардиологични и неврологични затруднения, както и съществено обездвижване и изнемощялост, които също не са за подценяване. За да сме оптимално потребни, разработихме и предлагаме пост-COVID пакети.
Локално проучванеС нашия екип от вирусологичната и микробиологичната лаборатория организирахме профилирано шестмесечно изследване. Данните демонстрират, че за интервала от ноември 2020 до април 2021 година записаните случаи на COVID-19 в Пазарджишка област са 9432, като от тях 33% е делът на болните освен от нашата, само че и от прилежащите общини, които са били диагностицирани в " Уни хоспитал ". Един от изводите ни е, че при тежките форми на протичане на COVID-19 доминира засягането на мъжкия пол и се удостоверява по-големият риск за пациентите със съпътстващи сърдечно-съдови болести и захарен диабет. Най-честата причина за банкет в интензивното поделение при нас е била задълбочаващата се дихателна непълнота. Много добре видяхме какъв е профилът на тежко болните и умрелите при четвъртата вълна и по тази причина предлагам на всички, които към момента не са ваксинирани, да го създадат, с цел да понижат риска и да защитят живота си, както и живота на своите близки. Четено Коментирано Препоръчвано 1 Свят 2 Икономика 3 Политика 1 Свят 2 Икономика 3 Политика 1 Политика 2 Свят 3 Икономика Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Здравеопазване
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР