ВизиткаАлбена Маркова е съдружник в PwC през последните 13 години

...
Коментари Харесай

Албена Маркова: 68% от българските бизнес лидери очакват по-високи годишни приходи

ВизиткаАлбена Маркова е съучастник в PwC през последните 13 години и управлява направление " Консултантски услуги " в Югоизточна Европа, в това число в България, Сърбия, Хърватия, Словения, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Албания и Черна гора. Тя е с близо 25-годишен опит в областта на професионалните консултантски услуги. Нейната експертиза е стратегическо и управническо консултиране с фокус върху организационни и бизнес трансформации, тактики за напредък и нахлуване в нови пазари и сегменти, интеграция след обединение или придобиване, пазарни и капиталови изследвания, финансов разбор и дю дилиджънс, ръководство на смяната. Албена Маркова е съавтор на оповестената през 2012 година книга " Формули за триумф в новото десетилетие ", в която изследва тактиките за напредък и пазарно позициониране на редица водещи компании в района. За шеста поредна година тя е и водещ създател към този момент на българското издание на " Глобалното изследване измежду бизнес водачите " на PwC. Светът стартира да се възвръща от вредите от пандемията от ковид. Какви са упованията за тази година на българските изпълнителни шефове за световната стопанска система и развиването на фирмите, които ръководят? И по какъв начин се съотнасят те към резултатите от вашето световно изследване и прогнозите на бизнес водачите в Централна и Източна Европа?
След една година на дълбока неустановеност, породена от пандемията ковид-19, 76% от бизнес водачите по света и 64% от тези в ЦИЕ чакат световният стопански напредък да се усили - рекордно висок оптимизъм за последното десетилетие. Подобни упования се удостоверяват и от организации като МВФ и Световна банка, всяка от които предвижда сред 4% и 5% световен растеж през 2021 година

Без подозрение бързото създаване на имунизациите и вярата, че тяхното използване ще сложи пандемията под надзор, изиграват своята роля, в композиция с големите финансови тласъци, предоставени от държавните управления по света през последните месеци.

Разбира се, равнището на оптимизъм и настройките се отличават според от бранша. На световно равнище бизнес водачите в браншове като " Туризъм " или " Пътнически превоз " са с най-ниска степен на убеденост в вероятностите на своите компании заради цялостната неустановеност при отпадането на рестриктивните мерки при пътешестване. В същото време в бранш " Технологии " да вземем за пример виждаме много високо равнище на оптимизъм, което е естествено поради ускорената цифровизация и обвързваните с това бизнес благоприятни условия.

За разлика от предходни години, в които българските бизнес водачи са заявили по-високи упования от световните си сътрудници, тази година те са малко по-предпазливи - 58% от тях чакат усъвършенстване в световния стопански напредък, до момента в който съвсем една четвърт чакат той да се намали.

В същото време българските участници демонстрират по-висока убеденост в способността за бързо възобновяване на своите организации, в сравнение с световната стопанска система като цяло, въпреки и да остават по-предпазливи в прогнозите спрямо сътрудниците си по света и в ЦИЕ. Шестдесет и осем % от тях имат вяра, че приходите на техните компании ще се усилят през идващите 12 месеца. В същото време нараснала доходност ще бъде по-трудно достижима, посочена като очакване от едвам 45% от тях.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР