Визитка Министърът на отбраната проф. Тагарев е дългогодишен изследовател в

...
Визитка Министърът на отбраната проф. Тагарев е дългогодишен изследовател в
Коментари Харесай

Замразяване на войната в Украйна значи само бъдещи проблеми с Русия

Визитка Министърът на защитата проф. Тагарев е дълготраен откривател в областта на сигурността. В края на 90-те години оглавява дирекциите " Планиране на защитата " и " Политика по въоръженията " в държавното управление на Иван Костов и е една от основните фигури при реформирането на армията ни по стандартите на НАТО. През 2013 година е министър на защитата в служебното държавно управление на Марин Райков, а през 2016-2017 година оглавява Института по защита към военното министерство. След отстраняването на Стефан Янев за малко е претендент за боен министър на " Продължаваме промяната ", само че в последния миг е отдръпнат след мощен напън от съдружни сътрудници и от президентството. Визитка Министърът на защитата проф. Тагарев е дълготраен откривател в областта на сигурността. В края на 90-те години оглавява дирекциите " Планиране на защитата " и " Политика по въоръженията " в държавното управление на Иван Костов и е една от основните фигури при реформирането на армията ни по стандартите на НАТО. През 2013 година е министър на защитата в служебното държавно управление на Марин Райков, а през 2016-2017 година оглавява Института по защита към военното министерство. След отстраняването на Стефан Янев за малко е претендент за боен министър на " Продължаваме промяната ", само че в последния миг е отдръпнат след мощен напън от съдружни сътрудници и от президентството. Какви са рисковете за сигурността на България и директните закани, които основава нападателната политика на Русия сега - в подтекста на протичащото се на фронта в Украйна и несполучливия опит за боен бунт?
Няма директна опасност за България. Нямаме съображение да променим този извод, защото сме член на НАТО и това е доста мощен сдържащ фактор във връзка с Русия. Не единствено по отношение на нас, само че и по отношение на който и да е от нашите съдружници, които имат обща граница с тях.

По отношение на непреките закани: към този момент сме очевидци на това, че войната докара до промени на комерсиалните потоци, блокира износа на зърно от украинските складове към Африка и Близкия Изток и докара до обвързваното с това внезапно повишение на цените на храните. Има увеличаване на мигрантските потоци.
Реклама
Знаем също по този начин, че така наречен ЧВК Вагнер, която някои одобряват за проведена незаконна група, защото е противозаконна и по съветските закони, работи в Африка. Доста съществено участва в някои страни на юг от Сахара. Реално тя има много мощно въздействие върху някои от режимите в тези страни, което води най-малко до два резултата. Единият още веднъж е въздействието върху мигрантските потоци, а другият, че някои от тези страни, нагледно казано се обърнаха - преди подкрепяха позицията на демократичната общественост против Русия, само че в някои от последните гласувания в Организация на обединените нации взеха страната на Москва.

Друго допустимо въздействие е върху екологията. Украйна търпи изключителни вреди по тази линия. Имаше разбори още от предишното лято, които споделяха какъв брой десетки хиляди делфини са измрели. Сега след взривяването на язовирната стена на " Нова Каховка " знаем какво се случва.

За благополучие теченията в Черно море са такива, че по всичко наподобява няма да бъдем наранени от замърсяването. Това обаче не трябва да ни успокоява, тъй като е значително шанс. Можеше потоците да тръгнат и в друга посока.

Така че директна военна опасност за момента не виждам. Много от тези събития обаче се употребяват от съветската агитация. След гърмежа в " Нова Каховка " съветски медии незабавно излязоха с тезата, че " България и Румъния в този момент би трябвало да не помнят, че ще имат морски сезон ". Това с подготвеност се поема от някои медии, регистрирани в България и пишещи на български език. И стартира едно най-меко казано всяване на терзания, а в някои случаи - непосредствено на страхове.
Реклама Коя съгласно вас е най-сериозната от изброените закани?
За мен са хибридните, в частност пропагандата и дезинформацията. За страдание Русия съумя да вбие чеп сред две големи групи в нашето общество.
В каква степен България е обект на сходни хибридни интервенции?
В доста сериозна. Не разполагам със специфични разбори от служби по този въпрос, само че е очевидно с просто око - българското общество е разграничено и това е все по-ясно. Пропагандата употребява всеки мотив, с цел да настройва групи в обществото една против друга - без значение дали това е коронавирус, нещо друго, а сега - войната. Някак съумяват да доближат до огромна част от нашите съграждани, които одобряват съветската теза. Не е ясно тъкмо какви са техники употребяват - знам за някои от тях, само че очевидно това се прави напълно професионално.
Какви други форми получават съветските хибридни интервенции с изключение на усилването на раздялите?
Още при започване на войната, когато българското държавно управление с министър председател Кирил Петков реши да не се поддаде на съветския напън и да не се съгласи да заплаща в рубли за доставката на газ, видяхме по какъв начин Москва незабавно спря доставките, надявайки се да сложи държавното управление на колене.

Тогава не се получи, само че не би трябвало да се съмняваме, че тези старания не престават по всички вероятни канали. Те работят против ползите на България и за отцепването на страната от нашата естествена съюзническа среда в Европейски Съюз и НАТО. Надали разчитат да минем на съветска страна, защото това няма по какъв начин да се случи, само че най-малко да сме един елементарно манипулируем член на тези съюзи, което може да служи за пробутване на съветските ползи и за " завладяване " на съюзни решения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР