Визитка Георги Валентинов Георгиев е общински съветник от гражданската квота

...
Коментари Харесай

Кой е новият председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев?

Визитка Георги Валентинов Георгиев е общински консултант от гражданската квота на ГЕРБ-СДС от 2019 година Заема поста ръководител на комисията по финанси и бюджет към Столичния общински съвет, след отдръпването на знаковия за ГЕРБ Орлин Алексиев. Роден е през 1986 година Завършил е с отличие компетентност " Право " в Юридическия факултет на СУ " Св. Климент Охридски ". Има и магистърска степен по интернационално комерсиално право от King`s College London. Защитава дисертация на тематика " Залог на комерсиално дружество " в Софийския университет, въз основа на която издава книгата " Залогът на комерсиално дружество " през 2021 година Понастоящем е основен помощник по комерсиално право в СУ " Св. Климент Охридски ". Освен това е ръководещ съучастник на Адвокатско сдружение " Георгиев и Колев ".
Два дни откакто дългогодишния ръководител на Столичния общински съвет Елен Герджиков подаде изненадващо оставка, на негово място беше определен общинския консултант от ГЕРБ и ръководител на финансовата комисия Георги Георгиев. Той съобщи, че поема поста в " една необикновена обстановка ", само че увери, че ще работи " за връщането на политическия разговор и градивния дух ", а вратата му ще бъде отворена за всички съветници.

Чак през днешния ден, след оповестяването му за ръководител, кметът на София Йорданка Фандъкова се включи в съвещанието на общинския съвет и уточни като причина за оставката на Герджиков неналичието на интензивност от негова страна в работата за града. Това съответствува с вчерашното пояснение на водача на ГЕРБ и някогашен министър председател Бойко Борисов, който съобщи, че Герджиков е напуснал по негова завръка, тъй като бил въздържан и не е реагирал на нападките за нарастването на интервалите на градския превоз. Макар че по този начин и не стана ясно какво общо има фигурата на ръководителя на СОС с разписанията на градския превоз. А и Герджиков беше ръководител на СОС от 2012 година, като в никакъв случай не е бил повече или по-малко деен до момента, само че постоянно се ползваше с доверието на ГЕРБ.
Понятието " млади и дейни "
От друга страна, Георги Георгиев се вписва идеално в " тима " на кмета с етикет " млади и дейни експерти ". Тя уточни, че е назначила други " млади и дейни членове " за зам.-кметове като Генчо Керезов (зам.-кмета по дигитализацията), Ангел Джоргов (зам.-кмет по строителството) и Кристиан Кръстев (зам.-кмет по транспорта).

През 2019 година Георгиев се нарежда като един от новите членове на ГЕРБ в локалния парламент, с пояснението, че е от гражданската квота. Въпреки че е " нов ", очевидно бързо завоюва доверието на другите си сътрудници и беше повдигнат за ръководител на комисията за финанси и бюджет - една от основните комисии в локалния парламент. Реално, името му се свързва с доста оферти на ГЕРБ - най-вече с правенето на общинския бюджет, всички бюджетни актуализации, както и с планове за помощ на бизнеса по време на коронакризата. (виж по-подробно за плановете на Георгиев по-долу).

Но няколко неща демонстрираха, че капацитетът на Георгиев се чака да пораства - той присъстваше дружно с кмета Йорданка Фандъкова на срещата с Бойко Борисов в Банкя, след първите избори през април. Тогава Борисов разгласи, че ГЕРБ има " подготвени млади фрагменти за кметове и министри ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР