Визитата на руския патриарх Кирил продължава да отеква у нас.

...
Визитата на руския патриарх Кирил продължава да отеква у нас.
Коментари Харесай

Президентството: Разговорът с руския патриарх Кирил не е бил засекретяван

Визитата на съветския патриарх Кирил продължава да отеква у нас. От ГЕРБ желаеха да бъде разкрита стенограмата от диалога на президента с патриарха, с цел да стане ясно каква позиция е била изразена на срещата. От прессекретариата на президента оповестиха, че диалозите не са били засекретявани и не е водена стенограма. Остава напрежението измежду патриотите поради рецензии на Валери Симеонов към съветския патриарх. И през днешния ден водачът на Атака Волен Сидеров настоя вицепремиерът Симеонов да се извини.

Управляващите приканиха заради високия публичен интерес да бъде оповестена стенограмата от диалога на президента с съветския патриарх.
Тома Биков, ГЕРБ: За да бъдат разсеяни всевъзможни подозрения за това дали българската национална позиция е била една при премиера и друга при президента. Ние се надяваме президентът като човек с ястребско държание и като ястреб да е защитил българската национална позиция, това не е маловажно.
От прессекретариата на президента дадоха отговор, че българските национални ползи се отстояват твърдо и отговорно на всяка интернационална среща на президента Румен Радев. И че на въпросните диалози с съветския патриарх не е водена стенограма. В редиците на патриотите пък и през днешния ден продължи напрежението, провокирано от думите на вицепремиера Валери Симеонов за патриарх Кирил. Вчера пред Българска национална телевизия той дефинира съветския патриарх като цигарения митрополит на Русия, сътрудник от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и второразрядно руско ченге. Волен Сидеров изиска Симеонов да се извини за думите си.
Волен Сидеров - ръководител на ПГ на Оперативна програма: Да обидиш главата на църквата, значи да обидиш вярата, да обидиш Бог. Това е неприемливо. Стабилността на една коалиция зависи от правилата, на които тя е стъпила. Да си играеш със стабилността на обединението не е моя игра. Аз просто давам отговор на едни нападки, които считам, че са изрично неприемливи - представете си някой да назова папата - измамник и лъжец от католическия свят - той ще бъде завършен като политическа кариера.Валери Симеонов - вицепремиер: Не е обикновено държанието на този човек да идва в България и да се държи по този метод.
От ГЕРБ обявиха, че държавното управление не стои зад думите на Симеонов.
Красимир Велчев, ГЕРБ: Това са възрастни хора, те могат да дават отговор за своите действия. Иначе в случай че оферирате и това, идната сряда министър-председателят да направи родителска среща с техните родители.
От Воля показаха отвращение от държанието на крайните националисти.
Веселин Марешки - ръководител на Воля: Единият споделил, че ще водиме война с Русия, другият му споделя да се извини. Ами като имат такива непримирими несъгласия, кое ги свързва в една коалиция? Това не е ли за следващ път доказателство за думите ми, които ги дублирам от една година за коалиция спекулация?
От Воля показаха, че поотделно Вътрешна македонска революционна организация, Атака и НФСБ не могат да влязат в Народното събрание. И ще внесат законови оферти да не се позволява присъединяване на обединения в предизборната битка.
 © Българска телеграфна агенция / Архив
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР