Визитата на българския премиер Бойко Борисов в САЩ и срещата

...
Визитата на българския премиер Бойко Борисов в САЩ и срещата
Коментари Харесай

Чужди медии за срещата на Бойко Борисов с Доналд Тръмп

Визитата на българския министър председател Бойко Борисов в Съединени американски щати и срещата му с американския президент Доналд Тръмп намира отзив в организациите Асошиейтед прес и ТАСС и в западни и съветски издания.

Асошиейтед прес отбелязва, че Тръмп и българският водач са обсъждали енергетиката и НАТО. Агенцията показва, че двете страни са разгласили взаимно изказване, в което Съединени американски щати споделят, че приветстват аспирациите на България да стане районен газов хъб. България, която беше непосредствен съдружник на Москва през Студената война, по-късно се причисли към НАТО и към Европейски Съюз, само че продължава да разчита на Русия за енергийните си доставки, показва организацията. По време на срещата на Тръмп и Борисов двамата водачи са дали обещание да усилят доставките на природен газ от разнообразни и надеждни източници и да диверсифицират българския енергиен бранш, показва организацията. Администрацията на Тръмп има желание да прати механически специалисти в страната, с цел да работят с техните български сътрудници, с цел да намерят способи за по-нататъшно съдействие по енергийни планове, включително и нуклеарни, показва още организацията. АП напомня, че срещата на Тръмп с българския министър председател се вписва в серия от срещи на Тръмп с водачи на страни от Източна и Централна Европа, като Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Австрия и Румъния.

Борисов: Следващата ни среща с Тръмп ще бъде за отпадането на визите

Водещите американски издания "Ню Йорк таймс " и "Вашингтон пост " препечатват обявата на АП. Изданията подчертават, че почитан представител на американската администрация, уведомил публицистите за резултата от визитата, е споделил, че Съединени американски щати са заинтригувани от експорт на полутечен природен газ за България и други страни от района. По време на срещата с Тръмп е било маркирано неотдавнашното закупуване от България на самолетите F-16. Тръмп е похвалил и решението на България да усили разноските за защита и да работи с други съдружници от НАТО, с цел да реализира целевите разноски за защита до 2024 година Президентът е споделил също, че Съединени американски щати поддържат аспирациите на България да се причисли към програмата за визови облекчения, позволяваща безвизови пътувания до Съединени американски щати за период от 90 дни. Програмата дава опция на авансово утвърдени пасажери от участващите в нея страни да посещават Съединени американски щати до 90 дни, без да би трябвало да получава неимигрантска виза за посещаване, отбелязва изданието.

Съединени американски щати и България се договориха да укрепват стратегическото си партньорство, показват съветските ТАСС и РИА Новости. Двете страни се договориха да развиват съдействието в областта на отбранителната индустрия, показва ТАСС. Съединени американски щати и България ще разработят "пътна карта " за противопоставяне против заканите за сигурността в Черноморския район, отбелязва в. "РБК ", като се базира на общо изказване на премиера Борисов и президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп.
Вашингтон и София възнамеряват подсилване на съдействието си в енергетиката, показват ТАСС и в. "Московский комсомолец ". Съединени американски щати са се съгласили, че България би трябвало да има газов хъб, отбелязва ТАСС.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР