Виваком ще обжалва решението на Комисията за регулиране на съобщенията

...
Виваком ще обжалва решението на Комисията за регулиране на съобщенията
Коментари Харесай

Виваком ще обжалва решението на КРС за цените на каналната си мрежа

" Виваком " ще апелира решението на Комисията за контролиране на известията (КРС) от 1 юни, което не разрешава на компанията да ползва новите си, с 25.3% по-високи цени от 1 януари 2023 година за достъп до и/или взаимно прилагане на каналната си мрежа, и да върне цените, които бяха в действие към 31 декември 2022 година, излиза наяве от позиция на компанията, изпратена до медиите.

" Решението е невиждана интервенция на български регулаторен орган в мощно конкурентния пазар за достъп до пасивна инфраструктура, нужна за създаване на телекомуникационни мрежи ", акцентира телекомът.

Решението на КРС предстои на авансово осъществяване и може да бъде обжалвано в 3-дневен период пред Административен съд София-град, а самото решение може да се оспорва в 14-дневен период в същия съд. От телекома показват, че в случай че решението не бъде спряно, ще претендират за обезщетение за понесените вреди.

Ето и цялостният текст на формалното мнение на компанията:

Считаме, че решението на Комисията за контролиране на известията (КРС) от 1 юни 2023 година е невиждана интервенция на български регулаторен орган в мощно конкурентния пазар за достъп до пасивна инфраструктура, нужна за създаване на телекомуникационни мрежи.

В началото на 2023 г.  " Виваком " увеличи цените за достъп до каналната си мрежа. Увеличението се основава на % на инфлация и е приложено в сходство с общите условия на " Виваком ", както и с използваното законодателство. Увеличението е изцяло основателно. Това е първата смяна на цени за достъп от страна на Vivacom през последните 12 години, като индексацията е доста по-ниска от насъбрания за този интервал % на инфлация. Независимо от гореизложеното, КРС реши, че това нарастване е безпричинно. Ние изрично се противопоставяме на това решение и ще използваме всички налични правни средства, с цел да го спорен.

Решението на КРС е незаконосъобразно. То води до ценова регулация, която според законодателството на Европейски Съюз в региона на телекомуникациите не може да бъде наложена, без преди този момент да бъде осъществен пазарен разбор и да бъде потвърдено, че съответният оператор има доста пазарно преимущество.

Решението на КРС е дискриминационно. Регулаторът се е фокусирал само върху  " Виваком " и е пренебрегнал обстоятелството, че няколко конкурентни оператори начисляват по-високи цени за достъп, както и че другите участници на този пазар имат повече от 50% от тази пасивна инфраструктура. Този дискриминационен метод слага под подозрение независимостта на секторния регулатор и подкопава така и така ниското доверие на интернационалните вложители в България.

Ако осъществяването на решението на КРС не бъде неотложно спряно от съда, то ще аргументи обилни стопански вреди на  " Виваком " и в това време ще сложи съперниците на телекома в по-благоприятна пазарна позиция. Vivacom ще апелира това решение и ще изиска от съда осъществяването му да бъде спряно. В противоположен случай,  " Виваком " ще претендира и за обезщетение от КРС за понесените вреди.

Призоваваме регулатора да отдръпна това решение и да предотврати отрицателните последствия, които то би предизвикало на стопанската система и капиталовата среда в страната.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР