Вицепрезидентката на Танзания Самия Сулуху Хасан полага днес клетва като

...
Вицепрезидентката на Танзания Самия Сулуху Хасан полага днес клетва като
Коментари Харесай

Танзания с нов президент - за първи път жена

Вицепрезидентката на Танзания Самия Сулуху Хасан поставя през днешния ден клетва като президент в историческа стъпка, с която тя ще стане първата дама отпред на своята източноафриканска страна, съобщи Ройтерс.

 Почина президентът на Танзания - един от най-отявлените коронаскептици в Африка Виж още

Хасан (61 г.) ще поеме поста след гибелта на президента Джон Магуфули от сърдечно заболяване, както оповестиха управляващите в сряда, откакто повече от две седмици той не се бе появявал на обществено място.

Според конституцията на Танзания вицепрезидентът довършва мандата на президент, който е умрял, до момента в който заема поста. Магуфули стартира втория си мандат през октомври предходната година.

Самия Сулуху Хасан е родена през януари 1960 година на Занзибар - полуавтономните острови край крайбрежията на континентална Танзания. По-късно тя продължава да учи обществена администрация, първо в Танзания, а по-късно като аспирант в английския университет в Манчестър.

През 1978 година тя се омъжва за Хафид Амейр, за който е известно, че е селскостопански учен. Откакто госпожа Самия стана вицепрезидент, двамата не са снимани дружно. Те имат четири деца.

61-годишната Самия Сулуху Хасан на галено е известна като Мама Самия. Тя е била неочакван избор за кандидат-вицепрезидент през 2015 година, изпреварвайки няколко други по-известни политици в партията.

През 2014 година заема поста заместник-председател на Учредителното заседание, основано за правене на нова конституция. Там нейното умерено държание й завоюва овации. Нейното държание контрастира на това на Магуфули. Там, където той изглеждаше емоционален, тя е по-внимателна и обмисля проблемите. Казват също, че е добър слушател, като има вяра в спазването на верните процедури.

Депутатът Януари Макамба, който е работил с нея в кабинета на вицепрезидента, я е нарекъл " най-недооценения политик в Танзания ".

" Наблюдавах от близко нейната работна нравственос, взимане на решения и характер. Тя е доста кадърен водач ", споделя той.

Сега най-важното е, че тя би трябвало да реши дали да продължи скептичния метод на предшественика си към справяне с ковид.

Нямаше подозрение, че тя е била лоялна към президента, само че не се страхувала да подхваща и смели крачки.

Може би най-значимото доказателство за това е било през 2017 година, когато тя е посетила опозиционния водач Тунду Лису в болница в кенийската столица Найроби, откакто той оцеля при опит за нападение.

Танзания от през вчерашния ден е в печал след оповестяването на кончината на президента Джон Магуфули, който ръководи източноафриканската страна повече от пет години, белязани от огромни планове, както и от властнически трендове, съобщи Франс прес.

 Траурен ъгъл на Джон Магуфули
Траурен ъгъл на Джон Магуфули
Снимка: Българска телеграфна агенция

Знамената бяха спуснати на половина в икономическата столица на страната град Дар ес Салам в първия ден от 14-дневния народен печал, разгласен от Самия Сулуху Хасан, която заяви за кончината на президента.

Начело на страната от 2015 година 61-годишният Джон Магуфули през вчерашния ден бе публично разгласен за умрял в резултат на проблеми със сърцето, от каквито страдаше от 10 години.

 Пресата за гибелта на Джон Магуфули
Пресата за гибелта на Джон Магуфули
Снимка: Българска телеграфна агенция

Съобщението за кончината му постави завършек на близо три седмици спекулации за здравословното му положение. Известен с всекидневно честите си обществени изяви, починалият държавен глава не беше се появявал на публично място от 27 февруари. Неговото неявяване подхрани клюки, че президентът се е заразил с ковид, от който, по думите му, страната може да се избави с молебствия, и чието битие в Танзания Магуфули отхвърляше, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР