Вицепрезидентът разговаря в Будапеща с председателя на унгарския парламент Ласло

...
Вицепрезидентът разговаря в Будапеща с председателя на унгарския парламент Ласло
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Йотова разговаря в Будапеща с председателя на унгарския парламент

Вицепрезидентът беседва в Будапеща с ръководителя на унгарския парламент Ласло Кьовер. Вицепрезидентът е на посещаване в Унгария във връзка Деня на българо-унгарското другарство, който се отбелязва през днешния ден. Ласло Кьовер посочи обичайно положителните връзки сред двете страни и двата народа и уточни, че Унгария има подобен празник единствено с България и Полша. Той прикани за по-активно съдействие сред унгарския и българския парламент, защото последната среща сред техните ръководители е била през 2007 година

Вицепрезидентът акцентира отличното двустранно съдействие на всички равнища, като означи, че Унгария е един от най-големите вложители в България. благодари на унгарската страна за сериозната, поредна и доста сполучлива политика за другите етнически общности. „ Един от образците за сполучливи резултати в взаимната ни работа е построяването на Български културно-образователен център в Будапеща, който се чака да бъде открит в навечерието на 24 май следващата година “, уточни вицепрезидентът.

В срещата сред Йотова и Кьовер участваха българският покровител в унгарския парламент Симеон Варга и Данчо Мусев – ръководител на Българското републиканско самоуправление.

 

Българският вицепрезидент и ръководителят на унгарския парламент разискаха редица европейски тематики и двустранните контакти в европейски подтекст. Йотова благодари за твърдата поддръжка на Унгария за участието на България в Шенген, както и за защитата на българо-турската граница. Като незадоволителна дефинира вицепрезидентът общоевропейската политика по миграция. „ Вече девета година Европейски Съюз не може да реши казуса с миграцията. Вземат се решения, несправедливи за страни по външната граница на съюза, каквато е България “, уточни Йотова.

Обща беше позицията за двойните стандарти в Европейския съюз и развиването на Европа на няколко скорости. „ Това води до растеж на евроскептицизма в европейските общества. В навечерието на европейските избори през 2024 година би трябвало да проведем сериозен спор каква Европа желаеме “, съобщи вицепрезидентът.

Ласло Кьовер сложи пред въпроса за увеличените от българска страна директни такси за транспорт на природен газ през България. Той дефинира това решение като непредвидена и неприятелска стъпка, която съществено повдига въпроса за енергийната сигурност на Унгария, освен това в навечерието на зимата. Вицепрезидентът Йотова напомни вчерашната остра реакция на президента за решението на българския парламент и държавно управление.

„ За президентската институция е извънредно значимо България да подсигурява личната си и на Европа енергийна сигурност “, уточни и напомни, че в средата на септември в наличието на президента и унгарския министър председател Виктор Орбан беше подписан меморандум за съгласие и съдействие в региона на доставките и търговията с полутечен природен газ сред фирмите „ Булгаргаз “ и MVM CEEnergy.

„ Възможно е решението за увеличените директни такси да има отрицателни последици за България във вътрешен проект, както и нарушавания, свързани с общностното законодателство “, уточни Йотова. Тя изрази вяра, че след рационална преценка и посредством диалози, както прилича на две партньорски и другарски страни, зародилите проблеми могат да бъдат решени.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР