Вицепрезидентът прие на „Дондуков“ 2 делегация на Руското историческо общество,

...
Вицепрезидентът прие на „Дондуков“ 2 делегация на Руското историческо общество,
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова разговаря с делегация на Руското историческо общество

Вицепрезидентът одобри на „ Дондуков “ 2 делегация на Руското историческо общество, която е на посещаване в България във връзка 144-годишнината от Плевенската епопея. Акцент в диалога беше идната 145-годишнина от оповестяването на Руско-турската освободителна война, оповестиха от пресцентъра на Президентството.

В рамките на срещата бяха разисквани разнообразни хрумвания за взаимното отбелязване на годишнината в България и в Русия. Начертани бяха проекти и за честването на 150-ия празник през 2027 година, за което ще бъде основан специфичен предприемчив комитет.

С утвърждение бяха признати концепциите на вицепрезидента Йотова за богата стратегия от събития през идващите пет години, които да ознаменуват юбилея и да показват Руско-турската война от разнообразни аспекти. Сред концепциите са: поредност от научни конференции; показване на неразучен списък от документи; присъединяване на представители на Българската и Руската православни църкви; показване на медиците, взели участие във войната; показване на приноса на съветски общественици и културни дейци; взаимни експозиции на български и съветски музеи; показване на ролята на европейската мисъл в годините преди и след войната.

Единодушно беше мнението, че младежите би трябвало да бъдат привлечени за по-активно присъединяване в отбелязването на годишнините, да се буди у младото потомство ползата към историята, която е извор на горделивост.

В срещата участваха и посланикът на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова и водачът на АБВ Румен Петков, по чиято покана делегацията на Руското историческо общество е на посещаване у нас.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР