Вицепрезидентът откри в Рим 17-ото издание на Празник на българското

...
Вицепрезидентът откри в Рим 17-ото издание на Празник на българското
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Йотова откри 17-ия фестивал за българско кино в Рим

Вицепрезидентът откри в Рим 17-ото издание на „ Празник на българското кино в Рим “.

Събитието е значима част от културния календар на италианската столица, чака се с неспокойствие както от българите в Рим, по този начин и от италианската аудитория, и дава среща на представители на артистичния свят.

Фестивалът, който продължава до 23 юни, се провежда от Българския културен институт в Рим с поддръжката на българското посолство, както и на Министерството на културата и Националния кино център, оповестяват от прессекретариата на президента.

„ Човек съществува само в това, което прави. Тези думи на великия Федерико Фелини демонстрират природата на създателя – да провокира, да се бунтува, с гений и майсторство да предава на другите всичко, което носи креативната му душа “, обърна се вицепрезидентът към присъстващите.

Тя особено благодари на създателката на филмовия фестивал Жана Яковлева за силата и упоритостта да демонстрира българския гений и да дава кураж и самочувствие на българските създатели.

„ След години на мъртвило българското кино претърпява своя Ренесанс, става все по-интересно и завладяващо “, посочи. Тя обрисува многоцветната палитра от представяните филми, които засягат характерни български проблеми, само че слагат и огромни човешки тематики.

„ От грозното и смешното до красивото и сериозното, от безконечните човешки полезности като обич и добрина, през спорове и ненавист до безконечния блян за благополучие и полезността на живота “, уточни вицепрезидентът. „ Най-важното – да искаш да познаваш необятната човешка душа и този, който е до теб, да искаш да го разбираш и дружно да вървите напред “,  подчерта Йотова.

Програмата на „ Празника на българското кино в Рим “ включва: „ Диада “, реж. Яна Титова; „ Уроците на Блага “, реж. Стефан Командарев; „ Майка “, реж. Зорница София; документалната поредност с реж. Георги Тошев „ НепознатиТЕ “ – „ Христо вечно “ и „ Чапа против Фелини “; „ Ваймар експрес “, реж. Милена Фучеджиева.

По-рано вицепрезидентът посети Българския културен институт в Рим, който се намира в къщата на огромния оперен бас Борис Христов. Жана Яковлева – дълготраен шеф на института и понастоящем част от екипа на института, поддържа концепцията на за основаването на Български народен културен институт по образеца на Гьоте институт, Сервантес и така нататък Нашата страна е единствената в Европейския съюз, която няма такава институция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР