Вицепрезидентът откри паметник на св. св. Кирил и Методий пред

...
Вицепрезидентът откри паметник на св. св. Кирил и Методий пред
Коментари Харесай

Вицепрезидентът откри паметник на Светите братя Кирил и Методий в Созопол


Вицепрезидентът откри монумент на св. св. Кирил и Методий пред Арт комплекс „ Анел “ край Созопол. Монументът е дело на изтъкнатия монументалист проф. Валентин Старчев. Първообразът му беше открит предходната година от президента Румен Радев и сръбският президент Александър Вучич в гимназията „ Св. св. Кирил и Методий “ в Цариброд, оповестиха от прессекретариата на Президентството.

Вицепрезидентът приветства делото на проф. Старчев, като напомни думи на акад. Светлин Русев за него – „ беседва със света на трайните духовни истини и като отдаден в техните секрети, ориста го е дарила с благоприятни условия да ги осъществя пластически. Паметникът прибавя още доста към магията на античния Созопол “, посочи Йотова, като уточни, че всеки задграничен посетител на града ще научи за великото дело на Светите братя и техните възпитаници и ще отнесе в своята татковина описа за духовната империя България.

„ Преди повече от 11 века тук бяха основани свещени букви, книжовни школи, които разпространиха четмо, писмо, просвета и нематериалност по целия славянски свят. Славянската цивилизация потегли от българските земи, където беше избавено Кирило-Методиевото дело с помощта на прозорливи държавници, които осъзнаваха неговата полезност “, съобщи вицепрезидентът.



Йотова се разгласи изрично срещу всеки опит за пренаписване на българската история, за замяна на обстоятелствата. „ Наша задача е българското културно-историческо завещание да върне своите позиции в международната съкровищница. Стъпка в тази посока е плануваният от президентската институция интернационален конгрес с учени от целия свят, посветили своите търсения на старобългаристиката, на кирилицата, на българския език “, уточни вицепрезидентът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР