Вицепрезидентът не вижда нито конфликт, нито конфронтация между президента и

...
Вицепрезидентът не вижда нито конфликт, нито конфронтация между президента и
Коментари Харесай

Илияна Йотова не вижда нито конфликт, нито конфронтация между президента и премиера

Вицепрезидентът не вижда нито спор, нито борба сред президента и премиера.

Не виждам никакъв нито спор, нито борба, сподели вицепрезидентът в отговор на журналистически въпрос за връзките сред президента и премиера след отправените преди дни рецензии от президента.

Не мога да скрия, има много среди - и свои и непознати, които несъмнено се пробват да "вбият " чеп в тези връзки, тук и опозицията си споделя своето, само че несъмнено тази добра работа, съгласие и съгласуваност сред президентската институция и изпълнителната власт не се харесва на доста хора, сподели вицепрезидентът Йотова.

Това е едно обикновено другарство сред институциите, сподели. Тя посочи, че още през цялото време на първия им мандат позициите им с президента постоянно са били безапелационни, самостоятелни, независими, по този начин както е тяхното схващане за избрани публични процеси и по избрани настоящи вести.

По мотив казаното от президента за политиката на държавното управление във връзка с Република Северна Македония, не смята, че това са упреци и съобщи, че това е кардиналната позиция на президента, която той е защитавал постоянно. Позиция, която неведнъж беше заявявана - и на срещата на върха в Брюксел, когато ставаше дума за започване на договарянията с РСМ и Албания, позиция, която стана българската позиция с декларацията на Народното събрание от 2019 година, с позицията на Министерски съвет, на консултативната среща при президента преди три години, както и позицията, която беше извоювана и предпазена, и беше подкрепена от всички на съвещанието на КСНС, уточни.

Вицепрезидентът сподели още, че не е склонна да търси какъвто и да било спор или борба по тематиката РСМ. По-скоро, коства ми се, че министър- ръководителят предлага един нов, спомагателен метод и това е упоритостта посредством тези спомагателни работни групи и комисии, които се образуваха фактически да стартира доближаването сред двете страни, сподели Йотова.

Беше пропиляно ужасно доста време от подписването на контракта за добросъседство до тази година, в което за жалост предходното постоянно държавно управление единствено един път събра междуправителствената комисия, не се направи нищо във връзка с инфраструктурни промени, на доближаване в стопанската система, на общи планове, на помощ от страна на България по пътя за присъединение на РСМ, сподели вицепрезидентът. Така че, едната линия, която предлага министър-председателят, не изключва другата - историческата и най-много тази, която е извънредно значима за нас и за президентската институция - спазването на човешките права, съобщи вицепрезидентът Йотова.

Тя добави, че РСМ се е запътила към действително участие в едно политическо семейство, в европейската общественост, която преди да се приказва за общи финанси и стопанска система, се ражда на основата на човешката правдивост, на човешките права, на солидарността, на това да се съблюдават тези полезности. Тогава, когато има нарушаване, когато жители в РСМ, които са с българско поданство, с българско съзнание несъмнено търпят дискриминация - няма по какъв начин България да "отпуши " ветото, сподели вицепрезидентът.

Според Йотова в тази обстановка България има своята лидерска позиция, има всички причини да я отстоява пред своите европейски сътрудници. Все повече получаваме схващане в тази своя позиция и в Европейски Съюз, просто пропиля се доста време, другояче доста от дълго време щяхме да имаме повече съдружници в това отношение, разяснява още тя.

Вицепрезидентът взе участие в полемика "Власт и водачество 25 години по-късно ", проведена от Институт "Николай Добрев ", съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР