Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис ще проведе днес спешни разговори

...
Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис ще проведе днес спешни разговори
Коментари Харесай

Харис на среща с петима лидери по повод изстрелването на ракети от Северна Корея

Вицепрезидентът на Съединени американски щати Камала Харис ще организира през днешния ден незабавни диалози с водачите на Япония, Южна Корея, Австралия, Нова Зеландия и Канада, откакто Северна Корея изстреля хипотетична междуконтинентална балистична ракета, заяви американски чиновник.

Харис, която взе участие в Азиатско-тихоокеанската среща на върха в Банкок, ще се срещне с петимата водачи в коридорите, " с цел да се съветва по отношение на неотдавнашното изстрелване на балистична ракета от КНДР ", съобщи служителят на Белия дом, употребявайки формалното име на Корейската народнодемократична република.

В срещата ще се включат министър-председателите Фумио Кишида на Япония, Хан Дък Су на Южна Корея, Антъни Албанезе на Австралия, Джасинда Ардерн на Нова Зеландия и Джъстин Трюдо на Канада.

Япония съобщи, че ракетата е паднала в нейни води и че е имала обхват да удари континенталната част на Съединени американски щати. Това се случва след седмици на възходящо напрежение със Северна Корея, която, съгласно американското разузнаване, приготвя седми нуклеарен опит.

Белият дом назова последното изстрелване " безочливо нарушаване на голям брой резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ", което " излишно покачва напрежението " в района.

Президентът Джо Байдън се срещна в неделя с Кишида и с южнокорейския президент Юн Сук-йол в границите на срещата на върха на Югоизточна Азия в Камбоджа, като насочи взаимно предизвестие против нуклеарен опит от страна на Северна Корея - която дефинира тристранната среща като доказателство за враждебността на Съединени американски щати.

Харис съставлява Съединените щати на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо съдействие в Банкок, откакто Байдън се върна във Вашингтон за сватбата на внучката си. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Банкок / Тайланд
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР