Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис се отправя на едноседмично пътуване

...
Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис се отправя на едноседмично пътуване
Коментари Харесай

Камала Харис започва едноседмично пътуване в Африка

Вицепрезидентът на Съединени американски щати Камала Харис се насочва на едноседмично пътешестване в Африка, съобщи АА. Служители на американската администрация обявиха, че то е " насочено към бъдеща " експедиция за задълбочаване на връзките и показване на Африка като място за вложения.

Високопоставени чиновници от администрацията обявиха, че Харис ще се основава на забележките, направени на срещата на върха, където тя посочи уговорките на Съединени американски щати да влагат в нововъведения и творчество на целия континент. Президентът Джо Байдън ще подпише декрет за основаване на Консултативен съвет на президента по въпросите на ангажираността на африканската диаспора, чиято цел е да дава препоръки и рекомендации за това по какъв начин да се укрепят връзките сред Африка и Съединени американски щати.

" Отивам в Африка основно с цел да беседвам с африканските водачи за това какво сме подготвени да създадем ние като Съединени щати, с цел да имаме своята роля в вложението в бъдещето на този континент ", съобщи Харис.

" Вицепрезидентът посещава три страни, в които държавното управление влага в демокрации, и то съответно в миг, в който знаем, че има световна демократична криза ", съобщи почитан чиновник на администрацията.

Тя ще посети Гана, Танзания и Замбия, където ще организира срещи с високопоставени водачи. Наред с други въпроси ще се концентрира върху икономическото развиване, изменението на климата и продоволствената сигурност.

Планирано е тя да дойде през днешния ден в столицата на Гана Акра.

Експертите настояват, че Харис ще би трябвало да съобщи искреността на Съединени американски щати за дълготрайния им ангажимент към района, а предходните ѝ обещания, че Вашингтон ще бъде " по-добър сътрудник " от Китай за икономическа непоклатимост, към момента звучат настоящо.

Харис ще види един от най-ярките образци за въздействието на Китай, когато кацне в Замбия на новоремонтираното интернационално летище " Кенет Каунда " в Лусака, финансирано и проектирано с китайски средства.

Кортежът на вицепрезидента евентуално ще се движи по пътища, които също са финансирани с китайски заеми.

Пътуването на вицепрезидентката е последното от формалните лица на Съединени американски щати, които възнамеряват да посетят или са посетили Африка.

Първата дама на Съединени американски щати Джил Байдън се завърна от пътуването си до Африка предишния месец. Американският дипломат в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд посети Африка по-рано тази година. 

Държавният секретар Антъни Блинкен пътува до Етиопия и Нигер предходната седмица, а президентът на Съединени американски щати се чака да посети континента по-късно през 2023 година

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР