Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис е посрещната от ученици, танцьори

...
Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис е посрещната от ученици, танцьори
Коментари Харесай

Камала Харис е в Африка и е развълнувана за бъдещето на континента

Вицепрезидентът на Съединени американски щати Камала Харис е посрещната от възпитаници, танцьори и барабанисти, когато дойде в Гана за началото на едноседмично посещаване в Африка , предопределено да задълбочи връзките със Съединени американски щати на фона на световната конкуренция за бъдещето на континента , оповестява АП.

" Очакваме с неспокойствие това пътешестване като по-нататъшно изказване на дългите и трайни доста значими връзки и другарство сред хората на Съединените щати и тези, които живеят на този континент ", сподели Харис.

Децата я приветстваха и размахваха флагове на Гана и Америка, когато тя слезе от самолета си след нощен полет. Тя се усмихна необятно и постави ръка на сърцето си, до момента в който минаваше около танцьорите.

" Каква чест е да бъда тук, в Гана и на континента Африка ", сподели Харис. " Много съм разчувствуван за бъдещето на Африка . " Тя сподели, че желае да насърчи икономическия напредък и продоволствената сигурност и приветства шанса " да стане очевидец от първа ръка на изключителните нововъведения и креативност, които се случват на този континент ".

Гана е една от най-стабилните демокрации на континента , само че Харис идва във време на съществени провокации за западноафриканската нация. Нейната стопанска система, измежду най-бързо разрастващите се в света преди пандемията от COVID-19, е изправена пред дългова рецесия и растяща инфлация, която покачва цената на храната и други артикули от първа нужда.

Страна с 34 милиона души, Гана също е внимателна от закани от неустойчивост в района. Буркина Фасо и Мали претърпяха два преврата през последните години, а локалните разклонения на Ал Кайда и групировката " Ислямска страна " работят в региона, прочут като Сахел , който е на север от Гана. Хиляди хора бяха убити, а милиони други бяха разселени.

Боевете сътвориха опция за съветските наемници, известни като Вагнер , които поддържат наличие в Африка , макар че вземат участие и в нахлуването в Украйна. Мали приветства Вагнер, след напускането на френските войски, които бяха основани там и има опасения, че Буркина Фасо ще направи същото.

Икономическите провокации и провокациите пред сигурността евентуално ще бъдат разисквани, когато Харис се срещне с президента на Гана Нана Акуфо-Адо . Очаква се те да проведат и взаимна конференция.

Двамата водачи са се срещали два пъти преди, и двата пъти във Вашингтон.

По време на първата им среща през септември 2021 година Акуфо-Адо сподели, че " нашето огромно предизвикателство - и това е предизвикателство за всички тези, които желаят да развият демократични институции на нашия континент - е да подсигуряваме и уверим нашите хора, че демократичните институции могат да бъдат средство за разрешаването на техния огромен проблем — това е икономическото развиване като средство за премахване на бедността на континента. "

Харис е най-високопоставеният член на администрацията на президента Джо Байдън, посетил Африка тази година. След Гана възнамерява да посети Танзания и Замбия . Тя се завръща във Вашингтон на 2 април.

Разширеният обсег има за цел да противодейства на въздействието на Китай , което се утвърди през последните години посредством инфраструктурни начинания, разпределяне на пари и разширение на телекомуникационните мрежи. Гана, да вземем за пример, реализира договорка за 2 милиарда $ с китайска компания за развиване на пътища и други планове в подмяна на достъп до основен минерал за производството на алуминий.

Повечето от събитията на Харис в Гана се концентрират върху младежите. Средната възраст на популацията на Африка е 19 години.

В понеделник тя възнамерява да посети скейт парк и коуъркинг пространство, което има звукозаписно студио за локални актьори. Съпругът й Дъг Емхоф, който я съпровожда по време на пътуването, ще организира среща в кметството с артисти от локално телевизионно шоу и ще посети баскетболна клиника за девойки.

Вечерта те ще участват на държавен прием с президента и първата дама на Гана.

Във вторник Харис ще изнесе тирада и ще посети замъка Кейп Коуст , където поробените африканци в миналото са били натоварени на кораби, пътуващи за Америка.

Преди да замине за Танзания в сряда, Харис ще се срещне с дами бизнесмени, а Емхоф ще посети шоколадова компания, учредена от две сестри. Името на компанията, 57 Chocolate, е отпратка към времето, когато Гана стана самостоятелна.

Камерън Хъдсън, специалист по Африка в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания, сподели, че Гана е " ярка точка в района ", само че " се сблъсква с някои доста твърди насрещни ветрове ".

Той означи, че южната част на страната, където се намира столицата Акра, е най-вече християнска, до момента в който северната част е най-вече мюсюлманска и има опасения, че екстремистите могат да разширят своите интервенции там .

" Тези терористични групи са в положение да нападат съществуващите линии на разлом в тези общества ", сподели той.

Хъдсън сподели, че ганайските управляващи са засекли колета с оръжия и контрабандисти на хора . Понякога има прояви на принуждение, а броят на случаите се усили внезапно предходната година .
 Блумбърг: Пригожин се готви да трансферира частната си войска в Африка
Блумбърг: Пригожин се готви да трансферира частната си войска в Африка

Задълбочава се разрива с съветското Министерство на отбраната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР