Вицепрезидентът на футболната ни централа - Йордан Лечков, даде обширно

...
Вицепрезидентът на футболната ни централа - Йордан Лечков, даде обширно
Коментари Харесай

Йордан Лечков с притеснителни факти за част от националите и заяви: Млади и богати пенсионери си търсят работа

Вицепрезидентът на футболната ни централа - Йордан Лечков, даде обстойно изявление за Gong,bg след загубите на България от Черна гора и Унгария.

Лечков не спести рецензии към националните състезатели, като показа, че проучванията демонстрират, че част от тях нямат физическият потенциал да устоят на високо движение повече от едно полувреме.

Героят от Съединени американски щати 94 показа още, че халфовата линия на националния тим не е била на нужното равнище и оттова са пристигнали огромните проблеми на тима.

Той е на мнение, че Ивайло Чочев би трябвало да попада в селекцията на Младен Кръстаич, само че никой не може да се меси в неговата работа.

Бившият футболист сподели още, че значителната роля за създаване на футболистите имат клубовете, а не националният тим.

Лечков отговори и на нападките от страна на Димитър Бербатов и неговият екип, заявявайки, че това са " млади и богати пенсионери, които си търсят работа ".

- Г-н Лечков, през днешния ден бе поискана оставката на управлението на Българския футболен съюз от страна на Димитър Бербатов. Запознат ли сте с неговия апел и подготвен ли сте да я подадете?
- Подочувам, както от другите медии, по този начин го слушам и от вас, само че аз бих подходил по различен метод, тъй като на мен ми се коства, че се прекалява с по този начин наречения негов екип. Това са за мен едни млади - богати пенсионери, които си търсят някаква работа. След футбола, тези хора нямат и един работен ден. Не би следвало да им се обръща чак толкоз внимание на тях. Иначе с вас нямаше да имаме какво да си приказваме, с изключение на да се концентрираме върху футбола, което мисля, че е и тематиката.

- Въпреки това след този апел, Вие разговарял ли сте с други членове на управлението по тематиката - има ли измежду тях настройки в това отношение?
- Няма настройки, аз по тази причина споделих, че по-малко по друг метод ще ми позволите, откакто сте се обърнали към мен, нали да си приказвам единствено от мое име и по този начин по какъв начин аз ги виждам нещата. Ние изцяло естествено бяхме една не дребна част от Изпълкома на самия мач и задоволително сме разочаровани от по този начин стеклата се обстановка. Затова, че не желая да разясня кой какво желае, а можем да си приказваме за футбол по този начин по какъв начин аз ги разбирам нещата. Защо се е стигнало до тук? Днес четох една хубава ваша публикация - Унгария ни води 3 гола и 2 милиарда. Това е една добра тематика и тенденция, в която можем да водим диалог добър.

- Нека стартираме от футболния терен. Какво ви хареса и какво не ви хареса в мача с Унгария, несъмнено, и мача с Черна гора?
- Не ми хареса, още от първия мач ще стартира, че има огромно напрежение в момчетата и не си подаваме топката, чисто футболно това, което и аз съм усетил и аз съм практикувал футбола като занимание, спорт и специалност. Не ми хареса, че не си подаваме топката, няма една връзка добра, да се познават положителните страни, да знаят на коя страна и на кой крайник да си я подадат, най-много това. И настрана мисля, че би следвало, както и самите футболисти сега споделят, че липсва динамичност, в действителност. И футболистите на Черна гора играят в мощни тимове, всекидневно упражняват на високо равнище, играят сряда - събота в другите мачове, които имат в мощните тимове и за Шампионска лига и други, да не ги изброявам в този момент. От там идва и разликата, както и самите момчета си го показват. Разликата идва в самата подготовка и в динамичността на самата игра.

- Все отново същите тези футболисти или най-малко огромна част от тях, още веднъж под управлението на Младен Кръстаич, завоюваха в Скопие против Северна Македония. Какво е по-различно в този момент, може би залогът?
- Еми, да. Това е ключът. Мачовете, които са малко повече без значение, се играят по друг метод. Аз още на вашите сътрудници го споделих след мача, че имаше вдървеност. Съвсем обикновено, нямат опит момчетата, само че в последна сметка...питате ме тъкмо какво аз съм видял. То е видно, в случай че топката не я направляваме ние, управлява я съперника и по този метод се обезкуражават. Създават си своите положения другите тимове, до момента в който ние разчитаме на една огромна случайност.

- Кой съгласно вас носи отговорност за представянето и резултатите в тези два мача?
- Ами, какво да ви кажа. Какво значи лична отговорност? Аз постоянно споделям това, което мисля. Ние сме единствената самостоятелна организация и не сме финансирани от страната. Ще си разреша да се пошегувам малко, да речем, в случай че си купите краставици от борсата, дали в случай че си ги купите меки, до момента в който стигнат на пазара или у вас ще станат твърди? Еми, това е. С това разполагаме. Като имаме меки краставици, оправдавам се за сравнението, само че не виждам по какъв различен метод...Добре, най-лесно е да кажа „ Ох, аз поемам виновност и се оправдавам “ - какво решаваме с това нещо? Искам да уточня също, тези треньори, които са наети през всичките години, всички те са платени, както и самите футболисти са платени, те би трябвало да си носят отговорността по този начин или другояче.

Аз не тичам от никаква отговорност, само че когато споделям и давам такива съпоставения, в такава обстановка всеки би трябвало да има малко самоконтрол да си поеме отговорността, само че каква изгода? Понеже се вършат огромни съпоставения с България и Унгария, по тази причина загатнах другите футболисти в какви тимове играят, те играят в мощни тимове. И аз и моето потомство сме били в чужбина и знаем, че всеки ден се тренира на максимума. Не на 100, а на 150%. В събота като ти пристигна мачът, той е по-лек от тренировките. Плюс това националният тим, от много години го дублирам, никой не кара някой да идва на мощ там. Той е трамплин, както за треньори, по този начин и за футболисти.

Проявявам недоумение сега за какво ние като управление би трябвало да носим негатив в случай. Затова дадох и подобен образец с краставицата, за който доста хора ще ме бъзикат и майтапят. Когато една компания си я ръководиш както би трябвало и тя е финансово обезпечена и всичко има отсреща... ние не произвеждаме футболисти, футболистите по този начин или другояче са всекидневно заети в клубовете. Затова дадох този образец с краставицата. И националният селекционер не може да направи кой знае какво за пет или седем дни.

- Доволен ли сте от работата на Младен Кръстаич и смятате ли, че той е на прав път?
- Пътят, като цяло за мен е прав, само че както загатнах, мисля, че имаше и някои положения, които не би следвало да пропуснем. Разполагам с малко повече информация за пропуските на футболистите. Част от тях нямат физическите благоприятни условия да устоят повече от едно полувреме. Нали знаете, че има едни устройства, които се поставят на гърдите. Треньорското управление следи всички тези неща и са много обезпокоени, че някои от футболистите не могат да изкарат едно полувреме. Това са елементи, които би следвало повече върху тях да се концентрираме, в сравнение с върху другите неща.

- Като някогашен футболист и човек, който е играл на най-високо международно равнище, имаше ли футболисти, които ви разочароваха с представянето си?
- Няма да скрия, да. Срещу Черна гора халфовата линия напълно изневери, съвсем я нямаше на терена. Срещу Унгария е ясно, то в случай че нямаш халфове и да я подаваш на нападателите, то няма по какъв начин да стигне топката до тях. Пак ще бъда упрекван, от което минимум се тормозя, само че и аз като вас виждам мачовете и на мен не ми е прелестно. Ясно е, цялата халфова линия в първия мач липсваше. Споменах чисто детайлно, аз приказвам като футболист и началник, мога да си го разреша това нещо.

Ежедневно се занимавам, защото имаме школа и знам по какъв начин се развиват децата. Много е мъчно и комплицирано в тези обстановки да се активизират, само че каква по-голяма готовност от това да си състезател на националния тим.

- В подобен случай смятате ли, че Младен Кръстаич би трябвало да направи някакви промени, както в тактически проект, по този начин и в самата селекция на футболистите и за идните мачове да подмени част от играчите?
- Според мен да. Трябва да има някаква смяна и то основна. Напоследък има алтернатива за Чочев. Аз също демонстрирам недоумение, че той не е извикан, без да въвеждам конспирация. За мен би трябвало футболистите в националния тим да си пасват и да са подобаващи. Никога не е проблем да подмлдяваш тима с малко по-опитни футболисти, само че в последна сметка това е едно от нещата, което аз постоянно съм казвал - ние не сме се месили на нито един треньор. Когато тимът върви споделят „ Ние победихме “, а когато губи тима „ Ръководството да подаде оставка “, разбирате ли къде е това разминаване? Защото, в едни такива диалози, когато се задават верни въпроси, аз давам отговор по този начин както ги разбирам нещата.

В моя живот съм имал цялостната независимост постоянно да си приказвам каквото си желая, всеки има право да ме подлага на критика, на никого не съм се сърдил, ето вие ми звъните и аз ви подвигам. Не се укривам от публицистите. Затова всичко това ненапълно го разбирам като неодобрение, само че би трябвало да се видят нещата в зародиш. Не би трябвало да забравяме от кое място сме тръгнали, аз от какъв брой години подлагам на критика? Ето по тази причина съм ги подлагал на критика тези младежи, които загатнах първоначално, че са едни млади пенсионери. Защото, при тях липсваше тази последователност тогава, те бяха толкоз високомерни, че не си приказваха с техните сътрудници, а през днешния ден желаят да бъдат ръководители без един работен ден.

- Вие смятате, че Младен Кръстаич в този миг не е повикал най-хубавото, с което би могъл да разполага в националния тим, в това число Ивайло Чочев?
- Не, аз не желая да споделям, че не е извикал най-хубавото, той по този начин е решил. Напротив, споделих тъкмо противоположното, че му даваме цялостна независимост и той би трябвало да си носи отговорността и да поеме своя ангажимент. Той сподели, че каквото има най-хубаво в България, той го е извикал. Това за мен е задоволително, аз му вярвам. Ние в този момент с вас сега приказваме малко запалянковски. Аз се постарах да посоча някои неща, които за мен не са окей. От всички тези приказки би трябвало да се извлече изгодата.

- Защо националният тим се реалокира напълно в Разград и не играе на националния стадион?
- Веднага ви давам отговор. Защото националният стадион към този момент не дава отговор на условията на УЕФА. Бяха правени задоволително взаимни отстъпки с помощта на положителните наши контакти в европейските комисии и УЕФА, това е самата истина. Най-категорично го декларирам – националният стадион „ Васил Левски “ към този момент не дава отговор на новите условия, дори осветлението не дава отговор, както и теренът. Ако забелязахте по тази причина ви показах вашия материал, защото доста ми хареса сравнението. Унгария ни води 3:0 и 2 милиарда. Ние нямаме народен стадион. Те несъмнено имат 15. И желаеме да се съпоставяме с тях. Съвсем естествено някои ще кажат, че и Черна гора нямат, само че казахме, че техните футболисти играят в мощни европейски тимове.

- Унгария е вложила милиарди във футболната и спортна инфраструктура, реалистично ли е да чакаме сходна инвестиция от страна на нашата страна?
- Ами аз го приказвам към този момент доста време. Съжалявам, че отново загатвам себе си, само че аз съм един от дребното, които и в този момент ви споделям, че ние нямаме чак толкоз потребност от помощта на страната, приказвам като футболен активист и притежател на база и футболен клуб и така нататък Имаме потребност от смяна в законодателството. И то не е единствено за футбола, а за всички спортове, както и културата. Ето една концепция, която би трябвало да се разяснява всеки ден. Аз ги приказвам тия неща повече от 15 години, там хората трансформират законодателството си, дават опция на хората, които желаят да влагат в спорта, и рано или късно резултатите идват. А ние се въртим в един обаян кръг на правилото „ стани да седна “.

Нали преди две години имаше избори в парламентарната ни република. Видяхте какво стана. Футболът е едно положително оправдание за всички, като стане нещо футбола...то какво имаме в страната? Болници ли имаме като хората, водещи ли имаме като хората, детска болница ли, пътища ли имаме, летище ли имаме като хората? Мога да ги изброявам с часове тези неща, които ни липсват. Даже парламент нямаме последните години.

- Не би трябвало ли да се намерения за коренна смяна в метода на действие на детско-юношеските школи? Тъй като в множеството от тях децата сами си заплащат таксите, купуват си оборудването, заплащат си шампионатите?
- Аз съм твърдо това да се случи. Аз съм тъкмо пострадал в тази ситуация и ви благодаря за въпроса. Точно съм наблюдаващ на този развой. Да, би трябвало. Точно тук е ролята на страната. Държавата посредством, тъй като съм бил кмет, посредством тях да влагат в материалната база. Всички други спортове чакат на Министерството на спорта, едно министерство, което разполага с най-малкия бюджет в цяла Европа и целия свят несъмнено – 100 милиона. И то са единствено за прехрана на администрация и многото спортове, които чакат малко пари. То това е казусът. Това е значителния проблем.

Даже ние във футболно отношение би трябвало да благодарим на всички тези хора, като мен луди, аз съм вложил повече от 30 милиона лв. в една база. Да благодарим на тези хора, които малко или доста отделят от парите и времето си, с цел да получават негатив. И все пак не се получава. Няма по какъв начин да се получи като от самото начало приказваме какво вършат едни от малко малко страни като нас, ето Унгария, Сърбия, Австрия, Швейцария, да не приказваме за Германия и Франция, които са доста по-големи от нас.

- Смятате ли господин Лечков, че треньорите, които работят с подрастващото потомство имат нужната подготовка, познания и умения да развиват гениите на високо равнище?

- Зависи, в случай че приказваме за всеобщия футбол, няма по какъв начин да се получи, тъй като както самичък вие казахте получават се едни наложителни суми под формите на такси, по този начин се задоволяват един кръг от хора. Тук ще ми разрешите да отворя скобата, постоянно съм го казвал, в случай че нямаме мощни Левски, ЦСКА, Ботев Пловдив, Локо Пловдив, Лудогорец, няма по какъв начин да се получат нещата. Затова е тематиката, че играят доста чужденци. Значи самите притежатели на клубовете не разчитат на българските футболисти и там се къса нишката. Няма по какъв начин да се получи.

- Какво друго би трябвало да променим незабавно в българския футбол?
- Ако разрешите ще ви върна малко във времето обратно. През 2019 година с Краси Балъков бяхме създали и бяхме в основата на една стратегия, която трябваше дружно с страната, както някогашния министър председател Бойко Борисов бе заречен да дава пари на тимовете в А група, дружно ръка за ръка да се огледа и да се направи идея. Без страната няма по какъв начин да стане, повярвайте ми. Не е допустимо такива огромни бази да се вършат от притежатели, без значение какъв брой са богати те. Не е реалистично, дори не е морално, както се споделя. В последна сметка всички тези милиарди, за които приказваме това са нашите налози, тези пари би трябвало да се насочат вярно. Това са парите на всички нас и е срамна работа, че ние нямаме народен стадион. За мен това е неясно. Аз съм на 55 години към този момент, няма по какъв начин да демонстрация схващане за това нещо.

- Вие самичък знаете, че тематиката за националния тим, изключително в София, обгръща безпределно доста институции. Аз даже съм приказвал с основния проектант и той споделя, че имат няколко планувани терена, само че от там нататък самодейността не е на столична община. Кой би трябвало да го инициира това нещо?
- Държавата. Споменах, че съм бил кмет два мандата, няма невъзможни неща, в случай че човек желае да ги реализира. Да, може би ще получи упрек, някакъв негатив, само че по тази причина се връщаме отново към Орбан, който беше на мача на стадиона и се радваше. И той получава несъмнено негативи, само че когато нещо е издигнато и направено и ти след 3-5-10 години виждаш резултата, това е облекчението.

Лесно е да се каже, по тази причина споделих би трябвало да се събираме, ние в България в купом се раждаме да си пречим. Аз по тази причина споделям, че ние сме една организация, която е финансово самостоятелна и нещата са подредени, а получаваме укори за това. Като сме толкоз зле, за какво има толкоз претенденти и непрекъснато желаят тази власт? Защото ние сме се били вкопчили, не в противен случай. Футболните хора излязоха доста умни, имаше Конгрес и си избраха президент, на който имат доверие. А не като при гласуването при избори - постоянно пада и още пада. И постоянно идващите, които сякаш ще дойдат ще са по-добри, а то се оказва, че са по-зли и по-лоши.

- Какъв е вашият апел към българската футболна общност?
- За огромно страдание, вие не сте от тези, аз ви благодаря, че ми давате думата, само че след такива загуби се дава думата на общоизвестни футболисти, които са били треньори и футболисти, само че тези хора, на които давате думата една стотинка от личния си джоб не са дали за футбола. Те единствено с помощта на националния тим са се издигнали.

Не разбирам кой от 24 часа вероятни, 20 часа стои в интернет или Facebook и единствено разяснява. Трябва да се даде опция и на елементарните хора да си кажат мнението. Фактът, че елементарните хора още идват на мачове е огромно достижение. Призивът ми е това, което си говорихме. Ако желаеме да има някакво развиване в околните години, би трябвало дружно с страната да седнем, да поумуваме. Аз съм подготвен и с ваши сътрудници да разясняваме, в никакъв случай не съм се крил. Това ми е апелът, да бъдем малко по-търпеливи сега, да изчакаме, друго не остава.

Значи, в случай че има виновност, ние всички си носим съответната виновност, само че всички тези неща би трябвало да се посочат в спокойна конюнктура и със спокоен звук. Най-лесно е да се каже „ подай си оставката “, тъй като преди две години и половина ми я желаеха, а аз бях единственият, който не си я даде. Когато е принудително, не става по този начин. Не е това методът./Fakti
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР